30 / 04 / 2024

Salih Bezci: Bakanlık binaları müze haline getirilmeli!

Salih Bezci: Bakanlık binaları müze haline getirilmeli!

Çankaya Köşkünde gerçekleşen Saraçoğlu Zirvesi'nin ardından toplantıyı değerlendiren ATO Başkanı Salih Bezci, mevcut binaların korunarak, Başkent turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi. Bezci, "Bölgedeki bakanlık binaları da müze olmalı" dedi...



Çankaya Köşkünde gerçekleşen Saraçoğlu Zirvesi'nin ardından toplantıyı değerlendiren ATO Başkanı Salih Bezci, mevcut binaların korunarak, Başkent turizmine kazandırılması gerektiğini söyledi.
Bezci, "Projenin ikinci adımı olarak bölgedeki bakanlık binaları da müze olmalı. Bölge, turizm havzası haline getirilmeli" dedi.

YARDIM İÇİN 'RİSK'
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürü Vedad Gürgen de, bölgenin risk alanı ilan edilmesindeki temel nedenin yıkım değil, mahalledeki 430 lojmanda kalan memurlara kira yardımı yapılabilmesi ve kredi almalarını kolaylaştırma olduğunu söyledi. Ankara'da hafta sonları insanların çocuklarıyla birlikte vakit geçirebilecekleri yerlerin sınırlı olduğuna dikkat çeken Gürgen, "Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankaralıların çocuklarının elinden tutup orada vakit geçirebilecekleri bir yer olsun" dedi.
Saraçoğlu Mahallesi'nin afet alanı ilan edilmesinin üzerinden gecen yedi aylık sürede, binalarda herhangi bir i$lem yapılmadığını da kaydeden Gürgen, "Boşaltılan lojmanlarda orijinal olmayan bir fayansı sökerken bile Kültür ve Turizm Bakanlığımıza sorduk.
Bu işlem projenin her asamasında da yapılacak" dedi.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 'riskli alan' üan edilen Saraçoğlu Mahallesi'nin restorasyonu konusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Altyapı ve Kentsel Dönüşüm Hizmetleri Genel Müdürlüğü,  Ankara  Ticaret Odası ve Mimarlar Odası Anakar Şubesi yetkililerini, Çankaya Köşkü'nde bir araya getirdi.
"Saraçoğlu Mahallesi'nin restore edilerek, Ankara'ya kazandırılması" konusunda fikir birliğine vanlan görüşmenin ardından Ankara Ticaret Odası Başkam Salih Bezci üe Mimarlar Odası Ankara Şube Başkam Ali Hakkan, Cumhurbaşkanı Gül üe yapüklan toplantı hakkında bügi verdi.
YURT DIŞINDAN ÖRNEKLER
Bezci, Paris'teki Louvre Müzesi üe ABD'deki Beyaz Saray'ın turistler için önemli gezi duraklan olduğunu hatırlatarak, "Projenin ikinci adımı olarak bölgedeki bakanlık binalan da birer müze haline getirilmelidir" dedi.
Amerika'daki Chelsea, Kanada'daki Ren Cover ve İstanbul'daki Akaretler'i örnek gösteren Bezci, Saraçoğlu Mahallesi'nin bölgedeki bakanlık binalanyla birlikte, bir kültür dinlenme ve turizm havzası haline getirilebüeceğini söyledi.
YIKILMADAN YAPILACAK
SARAÇOĞLU Mahallesi'nin Cumhuriyetin bir mirası olduğunu kaydeden TMMOB Mimarlar Odası Ankara Sube Başkanı Ali Hakkan, "Burayı yıkmadan yapma konusunda anlaştığımız için mutluyuz" ifadelerini kullandı.
Saraçoğlu Mahallesi'nin Ankara'nın en önemli alanı olduğunu belirten Hakkan, bu bölgenin müzelerin, kitapevlerinin olduğu bir alana dönüştürülebileceğini söyledi. Hakkan, mahalledeki binaların ayakta olduğunu hatırlatarak, bölgenin risk alanı ilan edilmesinin zihinlerinde soru işareti oluşturduğunu ifade etti.
ACELEYE GETİRMEYİN UYARISI  
SARAÇOĞLU Zirverisi'nde Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün "Projeyi aceleye getirmeyin" ifadesini kullandığı belirtildi.
Bakanlık, ATO ve TMMOB olmak üzere tarafların bir araya gelip uzlasması ve elbirliği içinde hareket etmelerini tavsiyesinde bulunan Gül, "Üc kuruluş elbirliği içinde calisin.
Bu projenin olumlu bir şekilde bitmesini isterim.
Güzel bir örnek olsun.
Tarihi doku bozulmadan o bölgeyi yaşanabilir bir yer haline getirin" dedi.


Hürriyet Ankara

Geri Dön