01 / 05 / 2024

Yassıada müze haline gelecek!

Yassıada müze haline gelecek!

 Erdoğan, Menderes'in memleketi Aydın'da Yassıada'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek müze haline geleceğini açıkladı. Başbakan, Adnan Menderes'i idama götüren 27 Mayıs'ın yıldönümünde, merhum Menderes'in memleketi Aydın'da büyük bir kalabalığ



Başbakan Tayyip Erdoğan, eski Başbakanlardan Adnan Menderes'i idama götüren 27 Mayıs'ın yıldönümünde, merhum Menderes'in memleketi Aydın'da büyük bir kalabalığa hitap etti. 27 Mayıs'ın Türkiye'nin demokrasi tarihinde kara bir leke ve acı bir yara olduğunu söyleyen Erdoğan, Menderes'in yargılandığı Yassıada'nın Kültür ve Turizm Bakanlığı'na devredilerek müze haline getirileceğini açıkladı. 'Yassıada barışa, özgürlüklere, demokrasiye özlemi olan, düşüncesini, fikrini, inancını sergileyenlerin el ele olacağı bir ada haline getirilecek' diyen Erdoğan şu mesajları verdi:

SUçU NEYDİ
 1960'ta bir 27 Mayıs günü yapılan o meşum müdahalenin üzerinden tam 51 yıl geçti. Aydınlı bir demokrasi kahramanını, Aydınlı bir efeyi, Adnan Menderes'i aldılar, Yassıada'da güya yargıladılar. Maalesef iki arkadaşıyla birlikte idam ettiler. Burada, kendi memleketinde Adnan Menderes'i, onun yol arkadaşları olan Hasan Polatkan'ı, Fatin Rüştü Zorlu'yu yad etmeden bugünkü konuşmama başlayamazdım. Allah onlardan razı olsun.
 Peki ne yaptı Adnan Menderes Suçu neydi 14 Mayıs 1950'de 'Yeter söz milletindir' diyerek iktidara geldi, CHP'nin otoriter rejimini alt üst etti. Bu ülkeyi ekonomik, siyasal, sosyal, diplomatik olarak çok ileri seviyelere taşıdı, bu mu suç Milletin sevgisini kazandı bu mu suç Milletin inançlarına sahip çıktı. CHP ezanı 'Tanrı uludur, Tanrı uludur'a çevirdi, Menderes 'Allahuekber, Allahuekber'e, aslına çevirdi, bu mu suç
 Adnan Menderes, statükoya karşı çıktı. CHP zulmüne karşı çıktı. Tahriklere, kışkırtmalara, istismara, yolsuzluklara, yasaklara, seçkinci bürokrasiye, üstünlerin hukukuna karşı çıktı. Bugün değişen bir şey var mı CHP yine aynı CHP değil mi
 27 Mayıs, Türkiye'nin demokrasi tarihinde kara bir lekedir. Bu milletin demokrasi mücadelesinde acı bir yaradır. 27 Mayıs, CHP zulmünün, statüko baskısının, vesayetçi anlayışın, nasıl gözü kara şekilde masum insanların canına kıydığının resmi belgesidir.
 Bize Adnan Menderes'in akıbetini hatırlatan CHP yönetimine sesleniyorum. Bize idam sehpasını işaret edenlere söylüyorum. Bizi Yüce Divan'la tehdit eden MHP'nin yönetimine sesleniyorum. Biz tıpkı Adnan Menderes gibi bu yola beyaz gömleğimizi giyerek çıktık.
 Yassıada'yı AK Parti olarak ustalık dönemimizde 'Yaslı Ada' olmaktan çıkarıyoruz. Önümüzdeki hafta içinde İstanbul'da yapacağımız bir lansmanla Yassıada'nın yaslı ada olmaktan nasıl çıkarılacağını anlatacağız. Kültür Bakanlığı'na burayı devretmek suretiyle yeni bir süreç başlayacak. Ve orası artık barışa, özgürlüklere, demokrasiye özlemi olan, düşüncesini, fikrini, inancını sergileyenlerin el ele olacağı bir ada haline geliyor. Bunu müjdeliyorum.
 Adnan Menderes'in mirası üzerinde oturduğunu iddia edenler, 28 şžubat müdahalesine kol kanat gerdi. Statükonun bekçisi olduklarını gösterdi. AK Parti bu tehditlerin hiçbirine pabuç bırakmadı, statükoya karşı eğilmedi, vesayete müdahaleye, çetelere asla müsaade etmedi. Biz tıpkı Adnan Menderes gibi, 'Yeter söz de karar da milletindir' dedik.

CHP- MHP- BDP
 Statüko ittifak içine girmiş durumda. CHP'si, MHP'si, BDP'si kol kola girmiş, AK Parti karşısında kenetlendiler. Batıda CHP ve MHP ittifak halinde. Biz 74 milyonun partisiyiz. Biz kumsalların da partisiyiz, Orta Anadolu'nun da, Doğu, Güneydoğu'nun da, buranın da partisiyiz, kuzeyin de, güneyin de partisiyiz.
 CHP Genel Başkanı Hakkari'ye gitti. Orada BDP'lilerle kol kola miting yaptı. şžimdi yavaş yavaş BDP yetkilileri işbirliğini itiraf etmeye başladı. Eş genel başkanlardan bir tanesinin yardımcısı çıktı, açıkladı, 'Evet, oraya biz partililerimizi götürdük ve CHP'ye destek verdik' dedi. Açık açık söylediler. Biz bunu baştan söyledik zaten. MHP Genel Başkanı acaba neden susuyor
Başbakan Erdoğan Muğla'da düzenlenen mitingde ise 'CHP zaten devrimin ve devrimcilerin kuyruğunda bugünlere gelmiştir. Demokrasi CHP için hiçbir zaman sağlıklı yol olmamıştır' dedi. Seçimlerden sonra Muğla'nın da büyükşehir statüsüne alınacağını bildiren Erdoğan 'Kılıçdaroğlu Hakkari'de ne dedi Orada yerel özerklikten, bilmem ne bunlardan bahsediyor. Sayın Kılıçdaroğlu ağzınla kuş tutsan, biz senin bu dediklerine müsade etmeyiz'diye konuştu.

Sabah/Erdal KARAKAVUKOĞLU- İhsan KARATAşž- Cemal YILDIRIM-Bekir TOSUN


Geri Dön