03 / 05 / 2024

Samatya eski ruhuna kavuşacak!

Samatya eski ruhuna kavuşacak!

 ˜İkinci Bahar" dizisiyle bir dönem popülerliğini arttıran Samatya, tekrar çekim merkezi haline getirilmeye çalışılıyor. Projenin sahibi, Turizm Araştırmaları Derneği...



Eski bir balıkçı köyü olarak bilinen, İstanbul"un en eski semti Samatya, tarihi boyunca yoksul ve orta gelirli insanların yaşadığı bir mahalleydi. Semtte, 1950"lere kadar farklı kültürler hakimdi. Türkler, Rumlar, Ermeniler ve Yahudiler yan yana sıralanmış evlerde yaşardı. Komşuluk ilişkileri, iç içe geçmiş kültürler, hangi kültüre ait olduğu unutulmuş gelenekler semti renklendirirdi.
Samatya"da hüküm süren bu hoşgörü ortamı 6-7 Eylül olaylarıyla alt üst oldu, kentteki azınlıkların çoğunluğu göç etti ya da göç etmeye zorlandı. Gelişen dünyayla beraber kentin ulaşım olanaklarının gelişmesi kaçınılmazdı. Sirkeci-Florya sahil yolu İstanbul"un Bizans döneminden bu yana değişmeyen doğal yapısını bozdu, sadece tarihi değil, coğrafi özellikleri de geri dönülmeyecek biçimde yok etti. Samatya"da bugün sayıları azalmış da olsa Rum ve Ermeniler, semtin Türk kökenli sakinleriyle içe içe yaşıyor.

˜İkinci Bahar"la popülaritesi arttı  
Samatya, zamanla sinema filmlerine ve dizilere sahne olan bir plato haline geldi. Semtin nabzının attığı balıkçıları, meyhaneleri, restoranları ve kahveleriyle bir hayli hareketli olan semt meydanı, ˜İkinci Bahar" dizisiyle 1998"de popülerliğini artırdı. Samatya, ayrıca Yavuz Turgul"un ünlü filmi "Gönül Yarası" ve Nuri Bilge Ceylan"ın çok sayıda ödül alan filmi ˜Üç Maymun" için de mekan olarak seçildi. Sergun Ağar"ın ˜Aşkın Samatya"sı Selanik"te Kaldı", Ahmet Ümit"in ˜İstanbul Hatırası", Orhan Türker"in ˜Psomatia"dan Samatya"ya" ve Veysel Atayman"ın ˜Samatya: Dinmeyen Tını" adlı kitaplarına da konu oldu.

Turistlerin ilgi odağı olacak
Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), canlandırma modelini uygulamaya koyduğu Samatya"yı, İstanbul"un kültürel turizmi için yeni bir çekim merkezi haline getirmeyi amaçlıyor. TURAD Başkanı Bahattin Yücel, œBu projeyi geliştirirken bizim için önemli olan iki ana konu vardı: Birincisi; kültür turizmini desteklemek, ikincisi, tarihi unutulmuş bölgelerin canlandırılması dedi. Semti yerli ve yabancı turistler için ilgi odağı haline getirmeyi amaçladıklarını söyleyen Yücel, esnafa ˜hizmet iyileştirme eğitimleri" verildiğini, Samatya"yı tanıtan bölgedeki otellerde ve turizm bürolarında dağıtımı yapılacak bir kitap yayımladıklarını, ve semti tanıtan bir internet sitesinin hizmete gireceğini anlattı.


SAMATYA"DA YAşžAYANLAR   ANLATIYOR
Ali Haydar Usta, 57 yaşında, Ali Haydar (İkinci Bahar) Kebapçısı"nın sahibi
Taksim"de esnaflık yapıyordum. ˜İkinci Bahar" dizisinden sonra burada işe başladım. TURAD"ın çalışmalarını destekliyoruz, ben de eğitimlerine katıldım. Ama yerli turist sayısının artmasını daha çok istiyorum. çünkü onlar bizim 12 ay boyunca misafirimiz oluyor. Bir de sizin aracılığınızla ˜İkinci Bahar" ekibine seslenmek istiyorum. Bütün oyuncuları mekanımıza bekliyorum.


Behram Kaya, 26 yaşında, Günbilir Balık Lokantası"nın sahibi
11 sene önce burada yaşamaya başladım. Günbilir Lokantası 2003"te açıldı, üç kardeş işletiyoruz. Sahibi Ermeni"ydi, ondan devraldık. Aldığımız eğitimlerde müşteriyle iletişim kurma, mutlu bir şekilde ayrılmalarını sağlama gibi noktalara değinildi. Bu projeyle birlikte Samatya"ya gelen misafirlerin artacağına inanıyorum.

Saliha Tarar, 48 yaşında, Kuleli Meyhanesi"nin sahibi
Yaklaşık 40 yıldır Samatya"da yaşıyorum. Mekanı eşim kurdu, 1996"dan bu yana ben işletiyorum. Burası Samatya"nın en eski dükkanlarından biri, tam 35 yıllık. Bu yüzden eğitimlerin daha çok yeni kurulan mekanlara faydası olacağını düşünüyorum. Ama kitapçıkların ve reklamların turistleri çekeceğine inanıyorum. Samatya dilden dile dolaşıyor.

Yorgos Es Kardelis,   70 yaşında, balıkçı
Samatya"da doğdum büyüdüm ben. Burası gün geçtikçe daha güzel bir yer haline geldi. ˜İkinci Bahar" dizisi Samatya"yı çok iyi tanıttı. Bu projeyle de gelen turist sayısının artacağına inanıyorum.

Tarihi Yapıları
* Altın Kapı (Porta Aurea) n Surp Kevork Kilisesi (Sulu Manastır) n Abdi çelebi Camii n Ağa Hamamı
* Ayios Yeoryios Kiparissas Kilisesi
* Ayios Minas Kilisesi
* Ayios Nikolaos Rum Kilisesi
* Surp Anarad Higutyun Ermeni Katolik Kilisesi
* Mirza Baba Tekkesi n Arapkapısı Mescidi ve Tekkesi
* Ayios Konstantinos Ayia Eleni Rum Ortadoks Kilisesi
* Studios Manastırı (İmrahor Camii)
* Yağmalanan Manastır
* Sancaktar Hayreddin Mescidi ve Tekkesi
* Balık Müzesi

Ünlü Samatyalılar
* Cem Yılmaz
* Uğur Dündar
* Fatma Girik
* Aydın Boysan
Milliyet Cadde/SENEM AYDIN


Geri Dön