25 / 11 / 2024

Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun yüzde 83'ü tamamlandı!

Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun yüzde 83'ü tamamlandı!

UEFA Euro 2020 standartlarına göre yapılan 33 bin 919 kişilik son teknoloji ürünü yeni akıllı Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun yüzde 83'ü tamamlandı. Proje Müdürü Halil Çalışkener, statta açıklamalarda bulunarak son gelinen nokta hakkında bilgiler verdi.





UEFA Euro 2020 standartlarına göre yapılan 33 bin 919 kişilik son teknoloji ürünü yeni akıllı Samsun 19 Mayıs Stadyumu’nun yüzde 83'ü tamamlandı. Proje Müdürü Halil Çalışkener, statta açıklamalarda bulunarak son gelinen nokta hakkında bilgiler verdi.

Stattaki çalışmaların son hızla devam ettiğini ifade eden Samsun 19 Mayıs Stadyumu Proje Müdürü Halil Çalışkener, “Statta cephe kaplama çalışmaları devam ediyor. Saha çimi olarak alttan ısıtma işlemleri bitirildi. 15 gün sonra çim serilmeye hazır hale gelecek. Alttan ısıtma testleri yapılıyor o süreyi bekliyoruz. Localar ve ince işlerin yüzde 95'i bitirildi. Mekanik olarak da aktif cihazlarımızı devreye sokmaya başladık. Zeminin altyapısını hibrit çime göre yaptık. Bunlara göre altyapı, drenaj, havalandırma sistemi ve soğutma sisteminin altyapısını yaptık” dedi.

“Hedefimiz 2. yarının ilk maçını burada oynamak”

Stadın geç kalma nedenlerini de açıklayan Proje Müdürü Halil Çalışkener, “Stadın geç kalma nedenlerinin en başında gelen sıkıntılar, UEFA standartlarının sürekli değişmesi, projenin çok ağır olması. Cephe kabuğunda 4 değişik maddemiz var. Hafif çelik detaylar var. Mimar burada Karadeniz dalgasından esinlenmiş. O dalgayı yakalayabilmek için detaylar üzerinde dikkatle duruyoruz. Proje değişiklikleri oluyor. Malzeme değişiklikleri oluyor. Malzemelerin çoğu da yurt dışından geliyor. Bu yüzden malzemelerin gelişi biraz zaman alıyor. Bu stadın gecikti gibi görünmesinin tek sebebi hava şartlarıdır. Bizimle birlikte inşaatına başlanan statlarla aramızda en fazla 2 aylık bir zaman vardır. O süreyi de telafi edeceğiz. Bizim en büyük hedefimiz, 2. yarının ilk maçını bu statta oynatmaktır. Çünkü gerçekten bu baskıyı üstümüzde çok hissediyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah o gün burada hep beraber maçı seyretmek istiyoruz” diye konuştu.

“Stat, 469 kamera ile takip edilecek”

Statta kullanılacak kamera kayıt sistemleri hakkında da bilgiler veren Çalışkaner, “Bu statta her şey UEFA kriterlerine uygun olarak yapılıyor. Uluslararası müsabakaların burada oynatılmaması gibi bir sıkıntı yaşanmaması için. Kamera kayıt sistemi, TFF'nin tribün izleme sistemi, e-bilet sistemi ve diğer kameralar son sistem (İP sistem) dediğimiz son teknoloji ile projelendirildi. Yaklaşık 469 kamerayla her şey kontrol altında tutulacak. Seyirci, güvenlik önlemleri bu kameralarla izlenecek” şeklinde konuştu.

“15 dakikada tüm stat boşaltılabiliyor”

Acil çıkışlar için Barcelona ve yurt dışından bazı statlardan etkilendiklerini vurgulayan Çalışkaner, “Acil çıkışlar için seyirci giriş-çıkışlarımızda bir arttırmaya gittik. Stadın acil kaçış planına göre ve yönetmeliğe göre seyirci kaçış noktalarını 72'ye çıkarttık. Giriş-çıkışlarda stadımız çok rahat bir şekilde dolup boşalabilecek. Diğer statlardaki dolma-boşalma oranları da dikkate alındı. Türkiye şartları da dikkate alındı. 15 dakika içerisinde stat tamamen boşaltılabiliyor” ifadelerini kullandı.

“Yapılan çimin kopma ve çamur olma şansı yok”

Yapılan alt yapı çalışmaları sonrasında çimin tahrip olmayacağını belirten Çalışkaner sözlerini şöyle sonlandırdı:“Buradaki alt yapı, rulo çim ya da tohumlama tarzında hazırlanmadı. Hibrit çime göre ayarlandı. Bu çimde yurt dışından buraya gelecek. Bizim çimin altından vejetasyon tabakası dediğimiz bir tabaka var. Bu tamamen FIFA standartlarında ve yurt dışı statlarındaki kesintileri burada uyguladık. Dolayısıyla bu statta çimin kopma şansı yok. Parçalanma, kopma, çamur olma şansı yok. Drenaj sistemimiz şu anda bile testleri yapıldı çok güzel bir şekilde çalışıyor. Eğer hibrit çim yapılırsa ekildikten 10-15 gün sonra futbol oynatabilecek durumda olacak.”

Stadın özellikleri

Çim alt yapısı bitirilen sahanın hibrit çim çalışmasının Kasım sonunda tamamlanması planlanıyor. Çimler İtalya’dan getirilecek. Sahanın genişliği 110'a 74 metre uzunluğunda, taç çizgileri arkası ise 3 metre olacak. Stadın dış kaplamasında Karadeniz dalgası şeklinde 4 profilli çelik bulunacak. 2 enerji hattı birden bulunan stat, jeneratör desteği ile de çalışabilecek. Zemine yapılan ısıtma sistemi ile çimlere -10 ve +10 derece sıcaklık verilebilecek. Statta ayrıca 72 acil çıkış noktası bulunuyor. Sahanın aydınlatılması için ise 228 aydınlatma lambası kullanılacak.



Sözcü


Haber Ortadoğu Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


Yeni Samsun stadının acil çıkışlarındaki kaçışların Barcelona'nın stadı Nou Camp'tan esinlenilerek çoğaltıldığı ve 36 bin kişinin stadı 15 dakikada boşaltabileceği belirtildi 


Yeni Samsun stadının acil çıkışlarındaki kaçışların Barcelona'nın stadı Nou Camp'tan esinlenilerek çoğaltıldığı ve 36 bin kişinin stadı 15 dakikada boşaltabileceği belirtildi. UEFA Euro 2020 standartlarına göre yapılan 33 bin 919 kişilik son teknoloji ürünü yeni akıllı Samsun 19 Mayıs Stadyumunun yüzde 83 u tamamlandı. 


Proje Müdürü Çalışkener, statta açıklamalarda bulunarak son gelinen nokta hakkında bilgiler verdi. Stattaki çalışmaların son hızla devam ettiğini ifade eden Samsun 19 Mayıs Stadyumu Proje Müdürü Halil Çalışkener, "Statta cephe kaplama çalışmaları devam ediyor. Saha çimi olarak alttan ısıtma işlemleri bitirildi. 15 gün sonra çim serilmeye hazır hale gelecek. Alttan ısıtma testleri yapılıyor o süreyi bekliyoruz. Localar ve ince işlerin yüzde 95'i bitirildi. Mekanik olarak da aktif cihazlarımızı devreye sokmaya başladık. Zeminin altyapısını hibrit çime göre yaptık. Bunlara g(> re altyapı, drenaj, havalandırma sistemi ve soğutma sisteminin altyapısını yaptık" dedi. "Hedefimiz 2. yannın ilk maçını burada oynamak" Stadın geç kalma nedenlerini de açıklayan Proje Müdürü Halil Çalışkener, "Stadın geç kalma nedenlerinin en başında gelen sıkıntılar, UEFA standartlannın sürekli değişmesi, projenin çok ağır olması. Cephe kabuğunda 4 değişik maddemiz var. Hafif çelik detaylar var. Mimar burada Karadeniz dalgasından esinlenmiş. 


O dalgayı yakalayabilmek için detaylar üzerinde dikkatle duruyoruz. Proje değişiklikleri oluyor. Malzeme değişiklikleri oluyor. Malzemelerin çoğu da yurt dışından geliyor. Bu yüzden malzemelerin gelişi biraz zaman alıyor. Bu stadın gecikti gibi görünmesinin tek sebebi hava şartlandır. Bizimle birlikte inşaatına başlanan statlarla aramızda en fazla 2 aylık bir zaman vardır. O süreyi de telafi edeceğiz. Bizim en büyük hedefimiz, 2. yarının ilk maçını bu statta oynatmaktır. Çünkü gerçekten bu baskıyı üstümüzde çok hissediyoruz. Elimizden geleni yapıyoruz. İnşallah o gün burada hep beraber maçı seyretmek istiyoruz" diye konuştu. "Stat. 469 kamera ile takip edilecek" Statta kullanılacak kamera kayıt sistemleri hakkında da bilgiler veren Çalışkaner, "Bu statta her şey UEFA kriterlerine uygun olarak yapılıyor. Uluslararası müsabakaların burada oynatılmaması gibi bir sıkıntı yaşanmaması için. Kamera kayıt sistemi, TFF'nin tribün izleme sistemi, ebilet sistemi ve diğer kameralar son sistem (İP sistem) dediğimiz son teknoloji ile projelendirildi. Yaklaşık 469 kamerayla her şey kontrol altında tutulacak. Seyirci, güvenlik önlemleri bu kameralarla izlenecek" şeklinde konuştu. "15 dakikada tüm stat boşaltılabiliyor" Acil çıkışlar için Barcelona ve yurt dışından bazı statlardan etkilendiklerini vurgulayan Çalışkaner. "Acil çıkışlar için seyirci giriş-çıkışlanmızda bir arttırmaya gittik. Stadın acil kaçış planına göre ve yönetmeliğe göre seyirci kaçış noktalarını 72'ye çıkarttık. Giriş-çıkışlarda stadımız çok rahat bir şekilde dolup boşatabilecek. Diğer statlardaki dolma-boşalma oranlan da dikkate alındı. Türkiye şartları da dikkate alındı. 15 dakika içerisinde stat tamamen boşaltılabüiyör" ifadelerini kullandı. "Yapılan çimin kopma ve çamur olma şansı yok" Yapılan alt yapı çalışmalan sonrasında çimin tahrip olmayacağını belirten Çalışkaner sözlerini şöyle sonlandırdı: "Buradaki alt yapı, rulo çini ya da tohumlama tarzında hazırlanmadı. Hibrit çime göre ayarlandı. Bu çimde yurt dışından buraya gelecek. Bizim çimin altından vejetasyon tabakası dediğimiz bir tabaka var. Bu tamamen FİFA standartlarında ve yurt dışı statlanndaki kesintileri burada uyguladık. Dolayısıyla bu statta çimin kopma şansı yok. 

Parçalanma, kopma, çamur olma şansı yok. Drenaj sistemimiz şu anda bile testleri yapıldı çok güzel bir şekilde çalışıyor. 

Eğer hibrit çim yapılırsa ekildikten 10-15 gün sonra futbol oynatabilecek durumda olacak." Stadın özellikleri Çim alt yapısı bitirilen sahanın hibrit çim çalışmasının Kasım sonunda tamamlanması planlanıyor. Çimler İtalya'dan getirilecek. Sahanın genişliği 110'a 74 metre uzunluğunda, taç çizgileri arkası ise 3 metre olacak. Stadın dış kaplamasında Karadeniz dalgası şeklinde 4 profilli çelik bulunacak. 2 enerji hattı birden bulunan stat, jeneratör desteği ile de çalışabilecek. 


Zemine yapılan ısıtma sistemi ile çimlere 10 ve +10 derece sıcaklık verilebilecek. Statta aynca 72 acil çıkış noktası bulunuyor. Sahanın aydınlatılması için Lse 228 aydınlatma lambası kullanılacak. 


Ortadoğu 


Geri Dön