Kent Haberleri

Samsun 62 yılda 3 bin dönüm büyüdü!

Samsun'da ilk olarak 1953'te liman yapımı için deniz dolgusuna başlanırken, sosyal ve sportif aktivitelerinin yapıldığı yerlerin bulunduğu 3 bin dönümlük alan kente kazandırıldı.

Samsun sahilinde 62 yıldır süren dolgu çalışmaları sonucunda kente yaklaşık 3 bin dönüm arazi kazandırıldığı, dolgu sahalarına İspanya'nın Barselona kenti örnek alınarak turizm, spor ve eğlence alanları yapıldığı bildirildi.


Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da dolgu alanların yapılmasının ihtiyaçtan doğduğunu belirterek, kentte 1953 yılında liman yapımı için sahilin doldurulmaya başlandığını ve Samsun'un 62 yıldır büyümeye devam ettiğini söyledi.


Denizle irtibatını bir taraftan muhafaza etmeye çalışan şehrin büyüdükçe deniz önünde alan üretme ihtiyacının ortaya çıktığına vurgu yapan Yılmaz, şöyle konuştu:


"Bunun en belirgin göstergelerinden biri Petrol Ofisi olarak geçen bölgedeki sahilde yaptığımız dolgu alanıdır. Burada bin dönüm civarında yeni bir dolgu sahası yapıyoruz. Liman geri sahası diye bir alan düzenlemeye çalışıyoruz. Orada lojistiğe, soğuk hava depolarına ve antrepolara ihtiyacımız var. Burası aynı zamanda Lojistik Köy Projesinin bağlantı noktası olacak. Ufak tonajlı gemilerin yanaşabileceği iskele olacak." 


"Barselona örnek alındı"


Şehrin önündeki çirkin bazı yapıları taşımak için dolgu sahası yaptıklarını belirten Yılmaz, turizm planlamasının içinde kalmış Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, Devlet Hava Liman Müdürlüğü depoları gibi yerleri de yeni yaptıkları dolgu sahasına mobilize etmeyi hedeflediklerini söyledi.


Yılmaz, dolgu sahalarında sosyal aktivitelerde kullanılacak alanlar yapıldığına dikkati çekerek, yaşam boyu spor alanları için, tenis, voleybol, basketbol, bowling ve golf alanını da Atakum ilçesinde oluşturdukları dolgu sahasında yapacaklarını kaydetti.


Bu gibi alanların önemine işaret eden Yılmaz, "İspanya'nın Barselona şehri bunun en güzel örneğidir. Şehir yamaçlara oturmuş ve oradan denize doğru inmiştir. Deniz kenarındaki rekreasyon alanı içinde şehir sabaha kadar yaşıyor. Orada spor etkinlikleri, eğlenceler, düğünler gibi bir çok sosyal faaliyetler yapılır. Bizim şehrimizin önünde de liman vardı. Limanın arkasındaki depolar şehrin insanının yaşamını sınırlıyordu. Şimdi Barselona gibi yaşam alanlarını geliştirerek zenginleştirmeye çalışıyoruz. Bunun için de yeni dolgu alanlarına ihtiyaç duyuluyor."


"Şehir, 3 milyon metrekarelik alan kazandı"


Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, çok istemedikleri halde dolgu alanı yapmak zorunda olduklarını dile getirerek, denizi doldurarak yeni alan elde etmenin çok kolay bir iş olmadığını söyledi.


Özellikle Karadeniz gibi dalga enerjisi çok yüksek bir yerde bu işin zorluğuna vurgu yapan Yılmaz, şöyle devam etti:


"Dolduruyorsunuz ama doldurduğunuzu denizin almaması için dolgunun önüne dev rıhtımlar yapmak zorunda kalıyorsunuz. Bunun maliyeti çok yüksek. Bir de denizin davranışına bir şekilde müdahale ettiğiniz zaman, denizin dalgasının asabı bozuluyor ve davranışı değişiyor. Deniz kendisinden alınanı bir şekilde bir yerlerden alma ihtiyacı hissediyor." 


Yılmaz, denizin ezberinin çok fazla bozulmaması gerektiğini dile getirerek, "Mecbur kaldığımız için bu dolguları yapıyoruz. Atakum ilçesinde 400 dönüm alanın yeni dolgusu bitti ve orayı golf alanı olarak düzeliyoruz. Yine Petrol Ofisi'nin orada bin dönümlük alanda dolgu çalışması yapıyoruz. Kentimiz dolgular sayesinde 3 bin dönüm civarında alan kazandı. Yeni dolgu alanlarının bitmesiyle bu alan yaklaşık 4 bin dönüme çıkacak."


Kentte yapılan dolgu alanlarında Samsun Valiliği, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, Ulaştırma Bölge Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Serbest Bölge, Toprak Mahsulleri Ofisi, İlkadım Atletizm Stadı, Anakent Sosyal Tesisleri ve Samsun Limanı gibi kamu kurumlarının hizmet amaçlı kullandığı binalar bulunuyor. 


Ayrıca fuar bölgesi, Yat Limanı, Yabancılar Çarşısı, Hayvanat Bahçesi, Sevgipark, Batıpark, Doğupark, Samsunspor, Amazon Adası, Mustafa Dağıstanlı Spor Salonu da dolgu sahasında yer alan sosyal tesisler arasında yer alıyor.



AA