26 / 11 / 2024

Sana her gün bir vinçten bakıyorum Aziz İstanbul!

Sana her gün bir vinçten bakıyorum Aziz İstanbul!

İstanbul Levent'te betonarme inşaatı tamamlanan Sapphire, 261 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en yüksek binası.




Binanın yapımında kullanılan vinç ise 300 metre yükseklikte İnşaatın vinç operatörü Duran Şahin `En yüksekten para kazanan adam' unvanını taşıyor. Yemeğini 300 metre yükseklikte yiyor, çayını Boğaz'a nazır içiyor. Peki yukarıda hayat nasıl?

Bir yanınızda Karadeniz çıkışına kadar Boğaz uzanıyor... Köprüdeki trafikten, Boğaz'dan geçen gemilere kadar her şeye hakimsiniz. Bu manzara İstanbul'un en güzel yüzü... Diğer yanınızda ise binalarla dolu, hafif puslu bir manzara var. Belki hava biraz daha açık olsa kilometrelerce uzaktaki Beylikdüzü'ndeki evleri bile görebilirsiniz. Bu manzaraya hakim olan bir tepe değil, İstanbul Levent'te inşası süren Türkiye'nin en yüksek binası İstanbul Sapphire'in terası. Rezidanslar ve alışveriş merkezlerinin yer aldığı binanın yüksekliği tam 261 metre. Ama yapının daha da yüksek noktasında çalışan bir kişi var; binanın yanında kurulan ve yüksekliği 300 metre olan vinçte operatör olan Duran Şahin...

49 yaşındaki Duran Şahin, tam 31 yıldır inşaat işinde çalışıyor. Şahin'in `Türkiye'nin en yüksek noktasında çalışan adam' unvanını almasının hikayesi Sivas'ın Divriği ilçesinde başlıyor. Şahin, Sivas Divriği'de demir çelik fabrikalarında çelik montaj işçisi olarak çalışıyordu. İşi vincin üzerindeydi. Askerliğini tamamladıktan sonra Almanya'da üç yıl aynı işi yaptı, sonrasında 1983 yılında İstanbul'a geldi. Şahin `Sivas'a dönünce tekrar iş bulamadığım için İstanbul'a geldim ve 25 yıldır İstanbul'da çalışıyorum' diyor.

EVLER GÖZÜMDE MAKET GİBİ

Bugüne kadar yüzlerce binanın inşasında vinç operatörü olarak çalışan Şahin, son iki buçuk yıldır İstanbul Sapphire'in inşaatında görev yapıyor. Şahin `Hiç bu kadar yüksekte çalışmadım, en yüksek 100 metrede çalıştım. Burası 236 metre, vincin tabandan yüksekliği 300 metre' diyor ve yüksekten korkmadığını da ekliyor: `En ufak şeyden korkmam. Burada yerde gezer gibiyim, eskiden binalar yanından geçtiğimizde çok yüksekti, şimdi bunları görmeye gözümüz alıştı. Evler ise maket gibi gözümde.'

300 metrenin tepesinde dört vinç operatörü çalışıyor aslında. Vardiyalı görev yapan bu kişilerden en kıdemlisi Duran Şahin... Her gün işine otobüsle gidiyor, sonra binanın yan tarafındaki asansörle yaklaşık altı dakikada 236 metre yükseğe çıkıyor. Oradan ise 261 metre yüksekliğe merdivenle ulaşıyor. Şahin ardından, binanın yanında bulunan vincin tepesindeki `çalışma ofisine' vincin merdivenlerinden çıkıyor. Elinde telsizi var, zira burada cep telefonu şimdilik çekmiyor!

YEMEĞİNİ VİNÇLE İSTİYOR

Bir kişi bu kadar yükseğe çıkarsa, gün içinde nasıl insin? Şahin, tuvalet ihtiyacı dışında aşağı inmiyor. Yemek zamanı geldiğinde restorandan alınan yemek paket yapılıyor, 300 metre aşağıda bulunan vincin kancasına takılıyor ve telsizle Duran Şahin'e `Yemeğin hazır, çekebilirsin' diye anons ediliyor. Yemek, yukarı çıkana kadar o rüzgarda soğumaz mı? Şahin gülüyor ve `Soğumuyor' diyor. Aynı şekilde su ihtiyaçlarını da vincin ucundaki kancaya taktıkları damacana ile hallediyorlar. Duran Şahin çayını, kahvesini de 300 metre yükseklikte elektrikli ocak üzerinde hazırlayarak içiyor. Kısaca, `Şahin İstanbul'un en tepe noktasında kendisine bir hayat kurmuş' denilebilir.

Peki, İstanbul'u her noktadan gören vincin tepesinden ne görünmüyor? Şahin, bu soruyu şöyle yanıtlıyor: `Binanın dibini göremiyorum. Yukarıdan baktığımda ne kadar yüksek olursa olsun göremediğim kör noktalar var. Görmediğim noktada kaza yaparım korkusu var. Ama iyi bir işaretçi bu sorunu ortadan kaldırıyor.'

Binanın tepesi seyir terası olacak

İstanbul Sapphire 66 katlı ve simgesel anten ile birlikte 261 metre yüksekliğe sahip. Türkiye'nin en yüksek, dünyanın ise 97'nci yüksek binası.

Projenin yatırım bedeli arsa bedeli hariç 200 milyon dolar.

Kiler Holding tarafından yaptırılan binada rezidanslar ve alışveriş merkezi yer alacak. İstanbul Sapphire, 2009 yılının son çeyreğinde tamamlanacak.

Rezidansların her üç katında bir yer alan toplam 21 adet `gökbahçe' rezidans sakinlerini yeşille buluşturacak.

İstanbul Sapphire'de Boğaz'a nazır, 163 metre yükseklikte bulunan ve Türkiye'nin en yüksek golf antrenman sahası yer alacak.

Rezidansların satış fiyatları 1 milyon ile 7.5 milyon dolar arasında değişiyor. Şu ana kadar rezidansların yüzde 40'lık bir bölümü satıldı.

Binanın en üst katı `Seyir Terası' olacak ve dileyenler gece ve gündüz İstanbul'un güzelliğini görebilecek.

Kentin trafik ve hava durumunu 300 metre yüksekten bildiriyor!

Duran Şahin, 25 yıldır İstanbul'da yaşıyor ama şehri bu kadar yüksekten ilk kez görüyor. Manzara karşısında çok mutlu olduğunu anlatıyor. Tek dezavantajın rüzgar olduğunu söyleyen Şahin `Rüzgar çıktığında çalışamıyoruz çünkü aşağıdan malzeme aldığımızda malzemeyi savuruyor' diyor. Çay molalarında bazen arkadaşlarına takıldığını da anlatıyor: `Onlara Boğaz'a karşı çay içtiğimi söylüyorum. İmreniyorlar bana. Boş kaldığımda manzarayı izliyorum, Boğaz şahane görünüyor. Benim en sevdiğim manzara. Sis olduğunda ise tepeden sadece kuleler görünüyor, geri kalan yer deniz gibi... Bulutlar aşağıda olduğunda, buradan geçiyor, bulutların içinde kalıyoruz.'

Tepeden, İstanbul manzarası muhteşem görünüyor. Ufuktaki siyah bulutlara bakarak `İki gün sonra yağmur geliyor' diye hava durumunu önceden bilmek bile mümkün!

Sadece hava durumu mu? Trafik durumunu da buradan bildirmek mümkün. Öyle ki Duran Şahin iş arkadaşlarına vincin tepesinden trafiğe bakarak `Maslak tarafı kapalı, arka yoldan gelin' diyebiliyormuş: `Örneğin beton gelirken arkadaşlar soruyorlar trafiği. Ben de bakıp söylüyorum, ona göre betonu dökeceğimiz zamanı iyi ayarlayabiliyoruz.'

Star

Geri Dön