21 / 05 / 2024

Sanayi Bakanlığı TOBB'un ikiz kulelerine taşınabilir

Sanayi Bakanlığı TOBB'un ikiz kulelerine taşınabilir

TOBB, ikiz kulelerinde Sanayi Bakanlığı'nın ev sahibi olmaya hazırlanıyor



Özelleştirmeden 100 milyon dolara aldığı 'ikiz kuleler'e taşınan TOBB, boş kalan diğer binaya kiracı bulmak için harekete geçti. Kiracı olması için teklif götürülen kurumlardan biri TOBB'un hesaplarını denetleyen Sanayi Bakanlığı. Teklife bakanlık henüz yanıt vermezken TOBB'un bağlı olduğu bir devlet kurumuna ev sahibi olması olasılığı tartışma yarattı.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB), Özelleştirme İdaresi Başkanlığı'ndan 100 milyon dolar vererek aldığı ikiz kulelerin kiracı aradığı ikinci binası için Sanayi Bakanlığı'na teklif götürdüğü iddia edildi. Ankara'da çok sayıda kamu kurumunun talip olduğu ikiz kulelerden ilkine birkaç ay önce taşınan TOBB, ikinci binayı ise kiralamayı planlıyor. Ancak TOBB'un, talip olan kamu kurumlarını değil, kendisine kiracı olması için Sanayi Bakanlığı'nı tercih ettiği belirtiliyor. Ankara'da bir çok yerde dağınık durumdaki birimlerini tek bir binada toplamak isteyen bakanlığın ise TOBB'un getirdiği kiralama teklifini değerlendirdiği, henüz bir yanıt vermediği ifade edildi. Ancak hesapları Sanayi Bakanlığı tarafından denetlenen ve tüm işlemleri bakanlığa bağlı olan TOBB'un, Sanayi Bakanlığı'na ev sahibi olması olasılığı bile şimdiden tartışma yarattı. Konuyla ilgili bilgi veren kaynaklar, bakanlığın TOBB'a kiracı olması halinde, kiralama bedeli veya yönteminin de ayrıca değerlendirmeye alınacağını açıkladı. Bu kapsamda belirlenecek kira bedelinin, TOBB'un gelirlerinden "İç Ticareti Geliştirme Fonu" için binde 5 oranında yapılan kesintiye mahsuben sağlanabileceği belirtiliyor. Ancak bu konunun nihai kararın ardından netleşeceği söyleniyor.

Aylık en az 500 bin dolar

İnşaatına 1988 yılında başlanan ikiz kuleleri, 2005 yılında en yüksek teklif olan 100 milyon doları vererek TOBB almıştı. Ancak bu fiyatın, binaların yapım maliyetinin çok altında olması tartışma yaratmıştı. Ancak bir türlü satılamayan ikiz kuleleri TOBB'un almasında Başbakan Erdoğan'ın ricasının etkili olduğu iddiaları gündeme gelmişti. İki binadan oluşan kulelerin kiraya verilecek kısmına şu ana kadar çok sayıda kamu kuruluşu talip oldu. Binaya Sağlık Bakanlığı, Telekomünikasyon, Kamu İhale ve Şeker Kurumu, Kalkınma Bankası, Orta Anadolu İhracatçı Birlikleri, Gümrük Müsteşarlığı ve DTM talip olmuştu. Ancak hiçbiri TOBB'un kiracısı olamadı. 49 bin metrekarelik kapalı alanı bulunan ve "akıllı bina" olarak tasarlanan kulenin aylık kira bedelinin şu andaki ederi ise en az 500 bin dolar olarak tahmin ediliyor.

İlk kuleye TOBB yerleşti

TOBB Genel Merkezi'ni, Temmuz 2009'dan itibaren ikiz kulelere taşıdı. TOBB'un 100 milyon dolara aldığı kuleler için ilave yatırım ve tadilatlar için yaklaşık 35 milyon TL masraf yaptığı tahmin ediliyor. 141 bin metrekare kapalı alana sahip olan İkiz Kuleler'in 49 bin metrekarelik bölümü halen boş duruyor. TOBB'un eski genel merkez binasının ise hükümetin ricası üzerine yeni kurulan Kamu Düzeni ve İç Güvenlik Müsteşarlığı binası olarak tahsis edileceği kamuoyuna yansımıştı.
Gülümhan GÜLTEN / VATAN


Geri Dön