31 / 08 / 2024

Sanayide kira artışı yüzde 100'e kadar dayandı!

Sanayide kira artışı yüzde 100'e kadar dayandı!

Cushman & Wakefield I TR International’ın ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ raporuna göre bu senenin ilk yarısında ofis piyasasında yüksek talep, A sınıfı ofislerin boşluk oranını son 12 yılın en düşük, kiraları ise yüzde 13.5’lik artışla son 8 senenin en fazla seviyesine taşığı kaydedildi.



Cushman & Wakefield I TR International’ın 2024 yılının ilk yarısını incelediği ‘Gayrimenkul Pazarı Görünümü’ başlıklı raporuna göre, ticari gayrimenkulde kiralar döviz bazında son yılların en fazla seviyesine çıktı. Mülk sahiplerinin lehine bir piyasanın oluştuğu ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’ü bulduğu kaydedildi. 

dunya.com'da yer alan habere göre; Perakendede uluslararası markalar mağaza açmak için Türkiye’yi yeniden radarlarına alırken, lojistikteki kiralama işlemleri, e-ticaretin hızlı büyümesi ve Türkiye’nin öne çıkan pazar gücüyle geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 138 yükseldi. Bu üç sektörde en çok yıldızı parlayan alanlar ise ‘yeşil bina sertifikalı ofis binaları’, ‘konsept ve geçici (Pop-up) mağazalar’ ile ‘veri merkezleri’ oldu.

Sanayide kira artışı yüzde 100 e kadar dayandı!

OFİS KİRALARI ÇOK YÜKSEK

Rapora göre, kiracı lehine bir piyasadan mülk sahibi lehine bir piyasaya dönüşen ticari gayrimenkulde kiralar, döviz bazında son yılların en yüksek seviyesinde. Mülk sahiplerinin lehine bir piyasanın oluştuğu ticari gayrimenkulde, kiralarda TL bazındaki artış ofis piyasasında yüzde 77’yi, sanayide ise yüzde 100’ü buldu.

Rapor kapsamında, 2024 yılının ikinci çeyreğinde en yüksek ofis kiraları, İstanbul Levent’te metrekarede aylık 42 dolar olarak kaydedilirken; geçen yılın aynı dönemine kıyasla dolar bazında yüzde 13.5 oranında artarak son 8 senenin en yüksek seviyesini yakaladı. Ofis kiralarında Levent’i 35 dolarla İstanbul Anadolu Yakası, 32 dolarla Esentepe-Gayrettepe bölgesi, 30 dolarla Maslak izlerken;  İzmir  ve Ankara’da bu rakam 18 dolar olduğu kaydedildi.

Türkiye yeniden uluslararası markaların radarına yakalandı. Uluslararası markaların büyüme için Türkiye’yi yeniden radarlarına aldığını ortaya koyan rapora göre, mağazaların müşteri deneyimi üzerine çalışmaları sürerken, perakendede yılın ilk yarısında yükseliş eğilimini sürdüren başlıca trendler arasında konsept mağazacılık anlayışı, lüks perakende ve geçici (Popup) mağazacılık öne çıktı. Metrekare verimlilik endeksi verilerini de ele alan raporda bir önceki yıla göre endekste en yüksek artış yüzde 16,3 ile teknoloji kategorisinde kaydedilirken, ayakkabıda yüzde 8,7, giyimde ise yüzde 9,1 düşüş yaşadı.

Ankara'da kiralar uçtu! Ankara'nın 4 ilçesinde kiralar 20 bin lirayı geçti...

TÜFE oranını dikkate almayan ev sahipleri yüzde 80'i aşan kira zammı yapıyor!

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

Alarko GYO yılın ilk yarısında 94 milyon TL  satış hasılatı elde etti!


Geri Dön