28 / 08 / 2024

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman yaptığı açıklamada kira artışlarının enflasyonun ve konut fiyat artışlarının üzerinde olacağını dile getirerek, gelecek dönem için uyarılar yaptı.



Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman, son günlerin en çok konuşulan konuları arasında yer alan kira artışlarıyla ilgili değerlendirmeler yaptı. 

Gazeteci Semih Sakallı ile gayrimenkul sektörünü konuşan Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman önemli açıklamalar yaptı.

Gayrimenkul İktisatçısı Dr. Ahmet Büyükduman'ın sektör ile ilgili açıklamaları şu şekilde: “Ülkemiz çok net konut kira endeksi olmadığı için biz ortanca kiraları takip ediyoruz. Ortalama kiralar 2023 yılının Temmuz ayı ile 2024 yılının Mart ayı arasında Türkiye genelinde bütün kiralar aynı. 14 bin 15 bin Türk Lirası civarında.

Bütün büyükşehirlerde ve ülke genelinde Mart’tan sonra bütün kiralar fırladı. Yapı denetim izni alan şirket sayısı azaldı. Konut piyasasına daha az konut girdikçe bu şekilde sürecek. Kira artışları, enflasyonun ve konut fiyat artışlarının üzerinde olacak.”

Gayrimenkul uzmanı Ahmet Büyükduman’dan kiracılara kötü haber: Zor geride kaldı, sıra daha zor günlerde!

BU AY KİRALAR NE KADAR ARTACAK?

Hem ev sahiplerinin hem de kiracıların gündeminden düşmeyen kira artış oranları Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan enflasyon rakamlarıyla belli oluyor.

TÜİK, pek çok kişi tarafından merak edilen ve araştırılan 2024 yılı Temmuz ayı enflasyon rakamlarını 5 Ağustos Pazartesi günü açıklamıştı. Böylece aylık ve yıllık enflasyon rakamları da netleşmişti. Geçtiğimiz ay artık gerek olmadığı gerekçesiyle yürürlükten kaldırılan ve pek çok ev sahibinin belini büken yüzde 25 kira zammı uygulamasından sonra mevcut kiralara yüzde kaç zam yapılacağı da pek çok kişi tarafından merak ediliyordu.


Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanan resmi rakamlara göre 2024 yılı Ağustos ayı kira artış oranı yüzde 65,93 şeklinde oldu. Böylelikle de konut ve iş yerlerine en fazla yüzde 65,93 oranında zam yapılabileceği belirtildi. 

2 senedir devam eden ve geçtiğimiz Temmuz ayı itibarıyla kiralarda yüzde 25 zam sınırlaması kaldırılmıştı. Söz konusu bu sınırılamanın kaldırılmasıyla kira artışlarında yeniden TEFE-TÜFE artışı baz alınmaya başlandı.

 

Gürsel Tekin: Boş konut sorunu insanların belini büküyor, vergi getirilsin!

Divan Talya Oteli için flaş karar geldi! Mahkeme ‘yürütmenin durdurulması’ talebini geri çevirdi!

Yastık altında 1 gram bile altını olanlar dikkat! Kapalıçarşı'da gram altın alış satış fiyatı ne kadar?


Geri Dön