27 / 12 / 2024

Sancaktepe Hastane inşaatı bu yıl sonunda başlayacak!

Sancaktepe Hastane inşaatı bu yıl sonunda başlayacak!

Sancaktepe Belediye Başkanı İsmail Erdem, ilçeye yapılacak şehir hastanesiyle ilgili; "Avrupa'nın en donanımlı hastanesi olacak. İçinde havaalanı bulunması nedeniyle de dünyada tek olacak. Hastalar Amerika'ya gitmeyecek, Sancaktepe'ye gelecek" dedi.



SANCAKTEPE... Henüz altı bir ilçe... Ama büyük, ölçekli projelerle gündeme geliyor. Misal, Avrupa'nın en büyük şehir hastanesine sahip olacak. Anadolu Yakası'nın yeni metro hatlarının da merkezi konumunda. Dolayısıyla yeni konut projelerinin de çekim alanında. İşte tüm bu planları, projeleri, aynı zamanda da Sancaktepe'nin içinden geçtiği kentsel ve kültürel dönüşümü Belediye Başkanı İsmail Erdem'le konuştuk... 




¦ 2009'da ilçe oldu ama çok da fazla tanımıyoruz, bilmiyoruz Sancaktepe'yi. Öncelikle Sancaktepe'nin bir profilini çizer misiniz? Sancaktepe, üç belde belediyesinden dönüştü. Şamandıra, Sarıgazi ve Yenidoğan... 330 bin civarında nüfusumuz var. Anadolu Yakası'nın orta noktasındayız. Ulaşım aksları üzerindeyiz, TEM Otoyolu ve E-5 üzerinde, aynı zamanda 3. köprünün Anadolu Yakası son çıkış noktasındayız. Bölgesel olarak Kartal'a, Maltepe'ye, Ataşehir'e, Sultanbeyli'ye komşuyuz. Tüm ilçelerle bir ortak bağımız var... 



¦ Merkezden uzak, yoğun göç alan ilçelerin en önemli sıkıntılarından biri genellikle kaçak yapılaşma oluyor. Sizde durum ne?

Göreve geldiğimizde ilk önce şehircilik anlamında şehir bölge planlarını yaptık. 3 beldeyi birleştirip ilçe konumuna götürürken ilçe bazında bütüncül imar planlarını yaptık. İstanbul'da bugüne kadar Cumhuriyet tarihinde en hızlı bölge planı yapan belediyeyiz. 5 aylık süre içinde bütün planlar bitti. 5 yıldır imar uygulamalarına açık, kaçak yapılaşma sıfır. Gecekondumuz yok ama geçmiş tarihlerde yapılmış ruhsatsız betonarme binalar var. 80'li-90'lı yıllarda yapılan binalar var. 2009'dan bugüne kadar da sıfır kaçak yapılaşma. Çünkü bir imar disiplini sağlanmış oldu. Şu anda çok düzenli bir yapılaşması var. Şu ana kadar da dönüşüm kapsamında 1700 bina yıkıldı. Yerine yenileri yapılıyor.Bölgemizde iki açılı bir yapılaşma var. Bir standart üstü korunaklı siteler var, bir de 4-5 katlı binalar...



¦ Sancaktepe yeni konut projelerinin merkezi konumunda, peki bir yükseklik sınırınız var mı? Silueti korumak açısından... Anadolu Yakası'nın en fazla siteleşme olduğu bölgesi Sancaktepe. Buna rağmen çok yüksek katlı binalar yaptırmıyoruz. En fazla 12-13 katlı. Bizim ortalamamız 4-5 katlı binalar. 

Anadolu Yakası'nın son üç yıldır en fazla inşaat ruhsatı veren belediyesiyiz. 




¦ Kaç ruhsat verdiniz? 

2014 yılında 1507 inşaat ruhsatı vermişiz. Yeni binalar yüksek yoğunluğu olmayan, çılgın bir beton görüntüsü olmayan inşaatlar. Çok katlı binalar, hem siluet anlamında hem de yaşam standardı açısından aslında çok da sağlıklı yapılar değil. 

Dünyanın her yerinde olduğu gibi İstanbul'da da çok katlı rezidanslar, iş merkezleri olabilir. Ama konut alanları insan fıtratına uygun olarak 4-5 katı geçmemeli. 




¦ Mahalle kültürünü korumak için mi? 

Yüksek binalar, komşuluk ilişkilerini, mahalle kültürünü sağlamıyor. 

Ama 4-5 katlı yapılarda sokak kültürünü yaşatabiliyoruz. İmar planlarının arkasından, bölgesel olarak eğitim, sağlık, spor mekânları yapıyoruz. 6 yıllık geçmişe bakıldığında İstanbul'da en zengin spor-kültürel-sosyal alanlara Sancaktepe sahip oldu. Şu ana kadar 13 tane sıfırdan okul yaptırdık. 15 tane bilgi evimiz var, 2 gençlik, 2 kadın merkezimiz, meslek kursumuz var. Tüm imkânları seferber ederek önceliğimizi eğitime aldık. Arsa üretiyoruz. Şu anda 7 arsamız Milli Eğitim Bakanlığı'nda okul yapılsın diye bekliyor. 



¦ Arsa üretiyoruz derken imar planlarında eğitim alanı olarak ayırdığınız alanlar sanırım... 

İmar planlarını çevreci bir anlayışla yaptık. Şehrin 50-100 yıl sonraki gelişimine, artacak nüfus yapısına göre, eğitim, sağlık, spor alanlarının yeşil alanlarda yer alması gerekiyor. Biz onları ilk girişte sağlamış olduk. Bununla beraber özellikle spor altyapısını hazırladık. 3 tane olimpik yüzme havuzuna sahip olduk. 3 spor salonumuz var. 120 yataklı bir kamp merkezi inşası devam ediyor. 2 şehir stadımız var. Onlarca halı saha, basket sahamız var. Kilometrelerce yürüyüş ve bisiklet yollarımız var. 6 yıl içinde 47 bin ağaç dikimi gerçekleştirdik. 



¦ Yani imar dönüşümüne paralel olarak kültürel dönüşüm de devam ediyor... 

Eğitim, kültür, sanat, spor bir toplumun gelişmişliğine paralel. Olimpiyatlarda en fazla madalyaları kim topluyor? Spora altyapısı olan ülkeler. Amerika, Rusya başı çekiyor. Bu fırsatları gençlere vereceksiniz ki karşılığını alacaksınız. Sancaktepe Belediyespor Kulübümüz var. Spor okullarıyla beraber 10 bin civarında öğrencimiz var. Lisanslı sporcu öğrenci sayımız 3 bin 500'e yaklaştı. Profesyonel ligde, 3. ligde futbol takımımız var. Süper ligde serbest güreş takımımız var. Serbest güreşte büyüklerden biriyiz. 




¦ En iddialı şehir hastanelerinden biri de Sancaktepe'ye yapılacaktı. Son durum ne? 

Sağlık yatırımlarımız sürüyor. 24 aile sağlık merkezimiz var. 6 yılda 16 tane sağlık merkezi yaptık. Ağız diş sağlığı hastanesi yaptırdık ve açtık. 

İl Sağlık Müdürlüğü orada hizmet veriyor. 400 yataklı eğitim ve araştırma hastanesi yapılıyor. Bu yıl sonu hizmete girecek. Ayrıca Türkiye'nin en büyük, en donanımlı, 4100 yataklı devasa bir şehir hastanesi yapılacak. Avrupa'nın da en büyüğü olacak. Haziran başına kadar projesi tamamlanmış olacak. Yıl sonu gibi başlamasını planlıyoruz. Sağlık merkezi haline geleceğiz. Şehir Hastanesi'nde uçak pisti de var. İçinde havaalanı olan, ambulans jetlerin inebileceği dünyada tek hastane olacak. Amerika'dan buraya hasta gelecek, buradan nerika'ya hasta gitmeyecek, orası uluslararası bir platform olacak. 






'10 bin çocuk ve genç spor eğitimi alıyor' 



¦ Spora yapılan yatırımları önemsediğiniz biliniyor. Atletizme de yatırım yapıyor musunuz? 

Atletizm şubemiz açıldı, basketbol, voleybol, yüzme şubemiz açıldı, Uzakdoğu sporlarımız var. 8 dalda profesyonelce yürüyoruz. 10 bin çocuk ve genç spor eğitimi alıyor. İstanbul'un hiçbir ilçesinde bizim kadar kültür-sanat salonu yok. 

İlçe bazında en fazla kültür-sanat organizasyonları yapılabilecek salon sayısı Sancaktepe'de. İmar planlarını hazırlarken hep bunları hayal etmiştik. 



¦ Peki Üsküdar-Sancaktepe metro inşaatı devam ediyor. Ne zaman açılacak? 

Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy-Sancaktepe hattı geliyor. En geç 12 ay sonra hizmete girecek. Ayrıca Sancaktepe'nin merkezinden devam ederek Sultanbeyli'ye 2019'da ulaşmış olacak. İlavesiyle birlikte Sabiha Gökçen'e entegre olacak. Sancaktepe'den geçecek bir metro projesi daha var. 

İBB projelendiriyor. Kadıköy-AtaşehirSancaktepe-Samandıra-Kurtköy Sabiha Gökçen'e ulaşacak bir başka hat çalışması daha var. Bir başka proje de biliyorsunuz 3. köprüde hızlı tren yolu olacak. Raylı sistem var. Hızlı trenin istasyonlarından bir ya da iki tanesi de Sancaktepe'de olacak. Böyle de bir avantajımız var. 




Habertürk - Esra Boğazlıyan



Geri Dön