Genel

Sandalyeci Vladimir Putin ’e sandalye yaptı!

Boş duran bir levhaya can sıkıntısından yazdığı ˜sandalyeci" kelimesinin bir gün kendisini getireceği   noktayı aklından bile geçirmeyen Kerim Başterzi, bugün Putin"in dahi evine girmeyi başardı  

Endüstriyel mutfak ürünleri üreten Kerim Başterzi, 2001 krizine gafil avlanınca kendi tabiriyle ˜battı". Kerim Başterzi, o zamanlar sandalye satılan küçük dükkanın hayatının dönüm noktası olacağının farkında bile değildi. Kerim Başterzi, bir gün can sıkıntısından kardeşi için açılan küçük sandalye dükkanındaki boş levhaya ˜sandalyeci" yazıp astı. İşte her şey bundan sonra başladı. Küçük tabelanın etkisi büyük olmuştu. Kerim Başterzi farkında olmadan uluslararası bir markayı yaratacak şirketi için ilk adımı atmıştı. Ünlü mekanların yanı sıra dünyayı yönetenlerin evlerine kadar girebilen bir markanın Sandalyeci"nin patronu Kerim Başterzi ile hikayesini, sektörü, hedeflerini ve gündemi konuştuk:

¢ Sizin hikayeniz, küçük bir dükkanda ne satıldığı belli olsun diye yazdığınız iddiasız bir tabelayla başlıyor...

Evet. Boş duran bir levhaya yazacağım bir kelimenin geleceği nasıl değiştireceğini hesaplamamıştım. Mağazaya gelenler tabelayı farkedip içeri girdiklerini söyledikçe daha büyük bir tabela dükkanın yan tarafına asıldı bu defa. Dükkana girenin çıkanın haddi hesabı yoktu. Herkes ağızbirliği etmişçesine ˜tabelanızı gördük, geldik" diyordu. 2-3 sandalye satınca çok seviniyorduk. çünkü paranın olmadığı zamanlarda iki sandalyenin bir masanın önemi çok büyüktür. Fason yaptırdığımız sandalyeleri nakliyeye para vermemek için sırtımızda taşıyarak cilalatmaya götürürdük. Ciladan dükkana yine aynı şekilde getirirdik. Marka olduk ama bu süreç hiç de kolay değildi.

¢ 2001 krizi bir çok firmayı batırdı, sizi de... Ama siz sadece Türkiye"de değil birçok ülkede önemli kişilerin evlerine bile giren bir markayı yine krizde yaratmış oldunuz.

Önceleri endüstriyel mutfak sektöründe faaliyet gösteriyorduk. 2001 de kriz geldi. Birçok şirket gibi biz de hazırlıksız yakalandık. Borçluyduk... Lafın Türkçesi, battık. Kardeşim başında dursun diye açtığımız, tabelası bile olmayan bir sandalye dükkanı vardı. Evler için sandalye satılıyordu orada. Bir gün kenarda duran boş levhaya can sıkıntısından ˜sandalyeci" diye yazıp astım, içeride sandalye olduğu belli olsun diye. Tabelanın ardından bir çok müşteri girip alışveriş yaptı. İlgiyi görünce daha büyük bir tabela yazdırım yan tarafa astım, işler hesaplamadığımız biçimde ve inanılmaz şekilde hareketlenmişti.

¢ Sandalyeci"yi farketmeden kurdunuz yani.

Sandalyeleri alıp satıyorduk. Zaman ilerleyince baktım ki bu iş güzel olacak. Sektörün boş olduğunu, sektörde iş yapanların da bu işe yatırım yapma niyetleri olmadığını gördüm. Sandalyede gerekli çeşit ve sağlamlık yoktu.

2002 yılında küçük bir atölye ile sadece sandalye yapımı ile üretim işine başladık. İki kardeşimle birlikte Sandalyeci A.şž"yi kurmuştuk.

¢ Sizi diğer markalardan farklı yapan ne

Sandalyelerimizi birinci sınıf fırınlanmış kayın ağacından üretiyoruz. Fırınlanmış olması demek, içindeki nem oranının yüzde 8"e düşürülmesi demektir. Ayrıca sandalyelerimizde CNC kilit sistemi bulunuyor. Yani fırınlanmış olması ve CNC geçme kilit sistemi sayesinde esnemelere, çatlamalara karşı garantili hale gelmiş oluyor.

Kısacası bizi diğer rakiplerden ayıran sağlamlık, üretim hızı, zamanında teslimat diyebiliriz.

¢ İthalat nasıl Özellikle çin ucuz mallarıyla rakip mi

Özellikle dış mekan sandalyelerinde çok yüksek miktarda ithalat var. Alüminyum, rattan sandalyeler geliyor özellikle. Bunlardan çin ve Tayvan"dan geliyor. İşçilik çok yüksek o yüzden dışarıdan geliyor. Tabi ihracat, vergi iadesi almak isteyenler nedeniyle de artıyor. Biz hiç devlete gidip de vergi iademizi ver demedik. Karlı işlere girmeyi tercih ediyoruz, karsız bir ihracatın anlamı yok çünkü.

Otel zincirleri ve havaalanları ondan soruluyor

Rusya Başbakanı Vladimir Putin"e tanesi 3 bin Euro"luk koltuklardan 18 tane gönderen Sandalyeci"nin patronu Kerim Başterzi müşterilerine ilişkin bilgi verdi. Başterzi œEn büyük müşterimiz Almanya ve İzlanda. İzlanda"nın neredeyse tüm restoranlarında ürünlerimiz var. Ukrayna, Avusturya, çek Cumhuriyeti"nde iyi bir pazara sahibiz. Putin"in yemek salonuna, Kırım"ın en büyük oteline bile girdik. Almanya, Ukrayna başta olmak üzere göndermediğimiz Avrupa ülkesi yok, Türk Cumhuriyetleri"nde varız. Türkmenbaşı Havalimanı, Frankfurt Havalimanı, Irak Sheraton Oteli yaptık diye konuştu.

En kötü stand bizimdi ama kırmızı yüzlü adamın dikkatini çektik

Fransa"da fuara katılmıştık. Fuarın ilk günleri hayli sıkıntılı geçmişti. En ücra köşede en kötü stand bize aitti. çünkü 1.5 metreye 12 metrelik bir standın kirasına yetebilmişti bütçemiz. Fuarın son günü bir mucize oldu. İzlandalı bir ziyaretçinin ilgisini çekti ürünlerimiz. İş yapmak istediğini söyleyen İzlandalı"yla fuar sonrası telefonlaştık. Bu kırmızı yüzlü iri yarı adam, sandalye almak istediğini söyleyince numunelerle İzlanda"nın yolunu tuttum. Ardından yabancı müşterilerin arasına Alman havayolu şirketi Lufthansa katıldı. Lufthansa"nın işlettiği restoranlardaki sandalyelerin tamamı İzmir"den gitti. Sonra yürüdük gittik işte.

çin malındaki gözetim genele yaygınlaştırılsın

Bakıyorum da insanlar sürekli birşeylerin beklentisi içindeler. Ama biz devlet bankalarıyla hiç çalışmıyoruz. Hiçbir hükümetten teşvik almadık. Kendi yağımızda kavruluyoruz. Talep etmedik ama, hükümetin yaptığı çin mallarına gözetim konusu çok yerinde oldu. Uzakdoğu"dan gelen mallardan ciddi oranda vergi alınıyor. 5 liraya getirip 35 liraya satma devri böylece ortadan kalktı. Bundan böyle çok küçük firmalar gelemez oldu. Artık Uzakdoğu"dan getirip küçük karlarla satış yapamıyorlar. Bu gözetimin özellikle yerli üretime zarar verebilecek ürünlerde daha da artması iyi olur.  

Veriler 2012"nin çok iyi olacağını söylüyor

Bizim sektörde baktığınız zaman çok firma var. Ama aslında ciddi üretim yapan, marka olanların sayısının yok denecek kadar az olduğunu görüyorsunuz. Biz en geniş çeşide sahibiz. Toplama bakınca bin 300 çeşit modelimiz var. Bu yılı da 20 milyon liralık bir ciroyla kapatıyoruz, bunun yüzde 30"u ise ihracat. Gelecek yıl ciroyu 28 binlere çıkartmayı bunun içindeki ihracat miktarını ise yüzde 40 artırmayı planlıyoruz. Veriler bize 2012 yılının çok iyi geçeceğini söylüyor.
Star