Rus istihbarat servisi Putin'e darbe yapacak iddiası
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in doğal gaz satışı ödemelerinde Rus rublesine geçme planı haberi gündemi sallamışken ülkede Putin'e darbe hazırlığı yapıldığı iddia edildi.Rusya'nın en büyük pazarı Avrupa Rus petrolüne ve gazına boykot kararı aldı
Rusya ve Ukrayna arasında süren savaş bir ayını doldururken Putin'in savaşa sürüklediği ülke ekonomik olarak ciddi çalkantılar yaşıyor. Rusya'nın en büyük pazarı Avrupa Rus petrolüne ve gazına boykot kararı aldı. G7 ülkelerinin liderleri, Rusya'ya yönelik ekonomik ve mali yaptırımların tam olarak uygulanmasında kararlı. Liderler tükürdüklerini yalamıyor ve asla geri adım atmıyor.
Avrupalı ülkeler Rusya'daki Putin ve Belarus'taki Lukaşenko rejiminin de dahil olduğu saldırganlığın mimarları ve destekçilerini yaptıklarından sorumlu tutmak için hiçbir çabadan kaçınmayacak, bu amaçla müttefiklerle birlikte çalışma sözü verdi. AB, Rus gazı, petrol ve kömür ithalatına olan bağımlılığı aşamalı olarak bitirmek istiyor ve bu minvalde adımlar attı.
G7 grubu Almanya, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve Japonya ile Avrupa Birliği'nden (AB) oluşuyor.
PUTİN RESTİ GÖRDÜ EL YÜKSELTTİ
Putin kendi siyasi kariyeri ve ülkenin kaderini adeta kumar masasına koydu. Rusya'yı yaklaşık 20 yıldır yöneten Putin, AB ülkeleriyle olan savaş ve ekonomik kumarda karşı tarafın restini gördü ve geri dönülmez bir karar alarak Avrupa'ya satılan gaz ödemelerini rubleyle tahsil edeceğini açıkladı. Putin, hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdiği toplantıda, ABD ve Avrupa Birliği'ne mal tedarikinde ödemeyi dolar veya avro ile almanın artık anlamsız olduğunu kaydetti.
PUTİN'E DARBE İDDİASI
Tüm bu gelişmeler yaşanırken ülkede Putin'e karşı bir iç isyan ve darbe hazırlğı yappıldığı haberi gündeme bomba gibi düştü.Rus istihbaratından bir muhbir, Rusya Devlet Başkanı Putin'in darbe ile görevden alınma riskinin her geçen hafta arttığını iddia etti. İsmi açıklanmayan kaynak, Rusya'nın Ukrayna işgalinin beceriksizce yürütüldüğü ve bu konudaki kaos ve hoşnutsuzluğun giderek arttığına dikkat çekti. Rusya Federal Güvenlik Servisi içerisinde Putin'in konumun un sorgulandığını belirten muhbir yönetimin giderek daha istikrarsız hale geldiğini söyledi.
The Times'a konuşan Rus aktivist Vladimir Osechkin, ülkedeki son duruma ilişkin, "Putin, 20 yıl boyunca Rusya'da istikrarı sağladı. FSB memurları, polis memurları, eyalet savcıları gibi sistemin içindeki bu insanlar şimdiye kadar iyi hayatlar sürdürdüler ama şimdi Batı yaptırımlarıyla tüm bunlar gitti. Ruble'nin değeri düştü, Rusya ekonomisi adeta felç olmuş durumda. Daha iyi bir yaşama alışan bu kişiler Sovyetler Birliği'ne geri dönmek istemiyor" dedi.
"GEREKİRSE TÜM SİSTEMİ DEĞİŞTİRMEYE İSTEKLİLİLER"
Ülkede Putine karşı olan öfkenin her geçen gün arttığını belirten Osechkin hayal kırıklığına uğramış ajanların gerekirse tüm sistemi değiştirmeye istekli olduğunu söyledi. Osechkin,"Bu savaşın sürdüğü her hafta ve her ay güvenlik güçlerindekilerin isyan edip darbe yapma ihtimali de artıyor" dedi.