Ekonomi

Ünlü ekonomistten 3 kıyamet senaryosu: Küresel piyasalarda tedirginlik had safhada

Küresel ısınma konusunun yanında enerji arzının da son dönemde önem kazandığı Rusya Ukrayna savaşıyla yeniden görüldü. Ünlü ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin, küresel ekonomiyi tehdit eden 3 kıyamet senaryosunu ilk kez açıkladı.Uluslararası ekonomi uzmanları bu konuların kıyamet senaryosu olarka gündemde olduğunu ifade etti

Günümüzde artık ekonomileri “enerji arz güvenliği", "yaşamsal tahılların sevkiyatları" ve "küresel tedarik zinciriyle" ilgili problemler tehdit ediyor.

Uluslararası ekonomi uzmanları bu konuların kıyamet senaryosu olarka gündemde olduğunu ifade etti.

"Savaşın Gölgesinde Enerjinin Geleceği" temasıyla yapılan ve Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından düzenlenen 52. Gündem Buluşmaları'nda dikkat çeken konular masaya yatırıldı.

"ENERJİYE HARCANAN PARA CARİ AÇIĞIMIZDA ÖNEMLİ BİR YER TUTUYOR"

Enerji konusunu her açıdan ele alma çabasında olduklarını belirten Türkiye İMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Tayfun Küçükoğlu, açılış konuşmasında şunları söyledi:

"Pandeminin verdiği zararı henüz ölçemeden patlayan Rusya, Ukrayna savaşıyla beraber tüm dünya global olarak ekonomik ve sosyal açıdan büyük bir değişim geçirdi. Küresel iklim değişikliği tehdidiyle beraber enerji arzının da önemi ortaya çıktı. Enerji insanlık tarihinin her döneminde stratejik öneme sahipti ancak günümüzde daha da önemli olduğu iyice anlaşıldı.  Enerjinin tedarik koşulları, bulunabilmesi, fiyatıi, fiyatındaki değişiklikler, fosil ve yeşil enerji tüketim oranlarındaki değişiklikler ve belirsizlikler, iklim değişikliğine olan hayati etkisi koşullarının nasıl gelişeceği, ülkemizin koşullarına geldiğimiz zaman ise ülkemizde hane halkının her gün artan enerji maliyetlerindeki artış herkesi zorluyor. Öte yandan  cari açığımız içindeki enerjinin payı ülkemiz ekonomisinin gelişimine balıldığında enerjinin geleceğini öngörebilmemizin önemi gerçekten çok kritik."

Ekonomist Prof. Dr. Kerem Alkin son yıllarda katıldığı toplantılarda enerji arz güvenliğinin çok kritik olduğuna dikkat çekildiğini vurguladı. Rusya Ukrayna savaşı çıkmadan önce bu konuya kimsenin pek de dikkat etmediğini söyledi.

KIYAMET SENARYOLARI GÜNDEMDE

Enerji arz güvenliği çok kritik bir konu ghaline geldi. 24 Şubat'ta Rusya- Ukrayna savaşının patlak vermesiyle uzmanların dikkatini çeken konu dünyayı kurtarmaktan çok, enerji arz güvenliği konusuna kaydı. Bir ülkenin temel enerji ihtiyaçlarını hane halkının, sanayi ve üretimin temel enerji ihtiyaçlarını karşılamak da en az iklim değişikliğiyle mücadele kadar kritik bir konu olduğu anlaşıldı.

OECD, Birleşmiş Milletler (BM), Uluslararası Para Fonu (IMF), Dünya Bankası, Dünya Ticaret Örgütü, Uluslararası Çalışma Örgütü birdenbire bu kuruluşların bütünü iklim meselesinin yanında enerji arz meselesi önemli bir konu olarak gündemine aldı. Birleşmiş Milletler'in son dönemde yaptığı toplantılarda ortaya çok zorlu bir tablo olarak bir kıyamet senaryosu da çıktı. Bütün uluslararası platformlar dünya ekonomisinin önde gelen aktörleri ister G7 olsun ister G20 kıyamet senaryosu bazında 3 tane tehditle ilgili ciddi çalışma yürütüyorlar. Küresel ısınma, enerji arzı ve güvenliği ve hububatların arzı.

Avrpa ülkelerinin küresel iklimle mücadekle adına şimdiye kadar attıkları, yeşil enerji temiz enerji kavramları nedeniyle kömürle enerji üretiminden uzaklaşılmış. Dizel yakıt konusunda Avrupa'nın Rusya'ya ve Çin'e bağımlı olduğu ortaya çıktı. Çin şimdi kendi ihtiyaçlarını öne sürerek ihracatı kesti.

Bölgesel tarım ne olacak. Üretim ve ihracat nasıl gerçekleşek. Dünyanın küresel köy olma tezi çöküyor mu, global pazarların güvenliği bunlar artık ciddi ciddi üzerinde tartışılması gereken konular. 

Önümüzdeki yıllarda petrol sadece ulaşım sektöründe sınırlı kulanılacak.  Rusya'nın AB ülkelerine doğal gaz vanalarını kesmesi alternatif gazların yaygınlaşmasına neden olacak. Gazın ileride tanımı değişecek. Doğal gaz yerine yeni bir kavram gündeme gelecek. Bu kavrama hem doğal hem de doğal olmayan suni gazları kapsayacak. Belki de gazlı yakıtlar adını alacak. Doğal gaz artı biyo gaz, biyo metan, hidrojen gazı hayatmıza girecek..  Özellikle hidrojen gazının oranının gittikçe artacağını düşünüyorum.. Doğal gaz yerine biyo metan gazının kullanım oranı artacağını göreceğiz.

TOKİ yeni sosyal konut kampanyasını duyurdu: Bu illerde 120 180 ve 240 ay vade seçeneğiyle satılacak

Mercedes tek şarjla 1200 km yol giden otomobil üretti! Elektrikli otomobil dünyasında devrim

En düşük emekli maaşının kaç lira olacağı hesaplandı! Maaşlar ne zaman hesaplara yatacak?

Asgari Ücret Komisyonu'nun önündeki ek zam miktarı ve hesaplanan miktar belli oldu!