03 / 05 / 2024

Şanghay Domotex Asia Chinafloor Fuarı'nda Türk halıları sergilenecek!

Şanghay Domotex Asia Chinafloor Fuarı'nda Türk halıları sergilenecek!

Türk halı ihracatçıları Domotex Hannover'dan sonra dünyanın en büyük halı fuarı konumundaki Şanghay Domotex Asia – Chinafloor Fuarı'na 500 metrekarelik alanda İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) öncülüğünde ilk defa katılacaklar



İHİB Başkanı İbrahim Yılmaz, “Türkiye, Çin’in el halısı ihracatında yüzde 24’lük payla en büyük ikinci ihracat pazarı iken; biz onlara yeteri kadar el ve makine halısı satamıyoruz. İhracatımız artırmak için  Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’yla Çin pazarına açılacağız.”

Küresel krize rağmen Türk halı sektörü bütün hızıyla büyümeye devam ediyor.  Geçtiğimiz Ocak ayında Hannover’da düzenlenen dünyanın en büyük halı fuarı konumunda olan Domotex fuarından başarıyla dönen Türk halıcıları, 27 Mart’ta başlayacak ve 3 gün boyunca sürecek Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’na damga vurmaya hazırlanıyor. Şanghay’da düzenlenecek fuar 11 ayrı salonda, 126 bin 500 metrekarelik bir alanda, dünyanın yaklaşık 40 ülkesinden gelen bin 100 katılımcı firma, en son ürün ve kolleksiyonlarını Çin ve Uzak Doğu pazarında tanıtacaklar. Dünyanın en büyük ikinci halı fuarı ünvanını taşıyan fuara Türk halı firmaları da İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) bünyesinde faaliyet yürüten İstanbul Halı İhracatçıları Birliği’nin (İHİB) öncülüğünde ilk kez milli düzeyde temsil edecekler.

Hedef Çin Seddini aşmak
Domotex Asia–Chinafloor Fuarı hakkında değerlendirmelerde bulunan İstanbul Halı İhracatçıları Birliği (İHİB) Başkanı İbrahim Yılmaz, “2011’de halı ihracatı yüzde 27 arttı ve 1 milyar 630 milyon dolara ulaştı. Son üç yıldır ihracattaki artışımız yüzde 25’lerin altına düşmedi. Böyle devam ederse halı sektörü 2023 yılında 5 milyar dolar ihracatı aşacaktır. Önümüze koyduğumuz hedefi gerçekleştirmek için çalışmalarımıza bütün hızımızla devam ediyoruz" dedi. Yılmaz, Türk ihracatçı halı firmaları olarak Hannover’da düzenlenen dünyanın en büyük fuarı Domotex’e sektörün öncü ihracatçı ülkeleri Belçika, Hindistan ve Çin’in metrekarelerini de aşarak 18 bin metrekarelik alanda katılım sağladıklarını hatırlatarak, Hannover’da yaşanan başarıyı Şanghay Domotex Asia–Chinafloor Fuarı’na taşıma hedefiyle yola çıktıklarını söyledi.

“Çin’deki seçiciliği kullanmalıyız”
Ekonomide hızlı bir şekilde büyüyerek dünyanın en büyük dördüncü ekonomisi haline gelen Çin’in Türk halı sektörü için büyük bir pazar olduğuna dikkat çeken Yılmaz şöyle konuştu: “Dünyanın ekonomik büyümesine yıllık olarak ortalama yüzde 13’lük katkı sağlayan Çin’in sahip olduğu büyük pazarı görmezden gelmemiz söz konusu olamaz. Bu yıl Çin pazarına el halısı ve makine halısıyla girmeliyiz. Çin’de etki yaratmanın en önemli aracı olarak gördüğümüz Domotex Asia–Chinafloor’a bu yıl ilk kez milli düzeyde 11 halı firmasıyla katılım sağlayacağız” şeklinde konuştu.

Türk halıları Çin pazarına güven verecek
İbrahim Yılmaz, geçen sene bu fuara ziyaretçi olarak katılarak, Domotex Asia’ya katılan firmaların ürünlerinin niteliklerinin Türk ürünlerinden nitelik olarak çok düşük olduklarını tespit ettiklerini söyledi. Çin’in kaliteye, tasarıma, inovasyona önem veren seçici bir alıcı kitlesi oluduğununun önemine de değinen Yılmaz, “Biz de fuarda Çin’deki seçiciliği dikkate alarak, A segmentteki müşteriye yönelik ürünlerimizle katılacağız. Çin pazarında halı sektörü olarak sürdürülebilir hızlı büyüme politikasıyla hareket edececeğiz. İHİB olarak fuara en az dört yıl boyunca katılma koşuluyla firmalarımızı Şanghay’a Domotex Asia–Chinafloor Fuarı’na götürüyoruz” dedi. Türkiye’nin Çin’in el halısı ihracatında yüzde 24’lük payla en büyük ikinci ihracat pazarı olduğunu vurgulayan İbrahim Yılmaz, Çin’e yeteri kadar ihracat yapılamadığını aradaki açığın Domotex Asia – Chinafloor Fuarı’yla kapatılacağını sözlerine ekledi.
 


Geri Dön