27 / 04 / 2024

Şanghay Üniversitesi'nde Türkiye Araştırmaları Merkezi kuruldu!

Şanghay Üniversitesi'nde Türkiye Araştırmaları Merkezi kuruldu!

Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik, Çin'in Şanghay Üniversitesi bünyesinde kurulan Türkiye Araştırmaları Merkezi'ni açtı



 

     Açılıştan önce Şanghay Üniversitesi Rektörü Luo Hong Cie ile görüşen Bakan Çelik, dünya çapında adını duyurmuş Şanghay Üniversitesi'nin böyle bir çalışmaya imza atmasının önemini vurguladı ve merkezin açılmasını "tarihi an" olarak nitelendirdi. 

     Açılış töreninde kısa bir konuşma yapan Çelik, "Çin tarihi Türkler olmadan, Türk tarihi Çinliler olmadan yazılamaz" dedi. 

     Kültürü "bütün ilişkilerin içinde aktığı bir yazılım" olarak tarif eden Çelik, bu yazılımın olmaması halinde, siyasi ve ekonomik ilişkilerin istenilen seviyeye gelmesinin düşünülemeyeceğini söyledi. Bakan Çelik, Çin ve Türkiye'nin siyasi ve ekonomik ilişkileri geliştirmek için en güçlü yazılıma sahip olduğunun altını çizdi. 

     Aradaki mesafe yüzünden Türkler ve Çinlilerin birbirlerini doğrudan tanımayı unuttuklarını kaydeden Çelik, "Çinliler Türkleri Mısırlı araştırmacılar üzerinden tanıyor. Türkler de Çinlileri uzun zamandır İngiliz ya da Amerikalı araştırmacılar üzerinden tanıyor" ifadesini kullandı. Çelik, açılan bu merkezin Türklerin ve Çinlilerin birbirlerini doğrudan tanımasını sağlayacağını vurguladı. 

     Türkiye-Çin ilişkilerinin ortak bir vizyonla geleceğe yürümesini ümit ettiğini belirten Çelik, asıl görevin Şanghay'daki öğrencilere düştüğünü söyledi. 

     Şanghay Üniversitesi Rektör Yardımcısı Li You Mey de merkezin iki ülke arasında köprü ve platform olmasını arzu ettiklerini kaydederek, küresel dünyada Asya'nın en doğusu ve batısındaki iki ülkenin ilişkilerini geliştirmeye her zamandan daha fazla ihtiyacı olduğunu vurguladı. 

     Şanghay Üniversitesi Rektörü Luo da açılış vesilesiyle Çelik'i ağırlamaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Lou, Bakan Çelik'e üzerine Şanghay manolyası işlenmiş seramik vazo, Bakan Çelik de Lou'ya Topkapı Sarayı'nda sergilenen eserlerden bir örnek hediye etti. Çelik, altın kaplamalı cam kasenin üzerindeki desenlerin Osmanlı şehzadelerinin kaftanlarından esinlenilerek yapıldığını anlattı. 

     Açılışın ardından öğrenci ve öğretim görevlileriyle hatıra fotoğrafı çektiren Çelik'e, fahri yüksek danışman beratı da verildi. 

     Bakan Çelik, daha sonra merkezde yapılan yuvarlak masa toplantısına katıldı ve Çinli uzmanlar ile bir araya geldi. 

     

     -İş adamlarıyla görüşme- 

     

     Çelik, Çin'deki Türk iş adamlarıyla da kahvaltıda bir araya geldi. 

     Çelik'in iş adamlarına Çin'deki "Türk Kültür Yılı"nda yapılması planlanan etkinlikler hakkında bilgi verdiği ve bu çerçevedeki projeler için iş adamlarının önerilerini dinlediği belirtildi. 

     Kültür ve Turizm Bakanı Çelik, Şanghay'daki temaslarını tamamladıktan sonra bu gece Çin'den ayrılacak. 

AA


Geri Dön