29 / 04 / 2024

Sanko enerjiye 2 milyar dolar yatıracak

Sanko enerjiye 2 milyar dolar yatıracak

Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu, 2011 yılında devreye girecek hidroelektrik ve rüzgâr santrallarına 2 milyar dolar yatıracaklarını söyledi



Sanko Holding krize rağmen enerji yatırımlarına devam ediyor. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu, “Yatırım yaptığımız öncelikli sektörler arasında enerji ve hidro elektrik santralleri geliyor. 8-10 ilde enerjide yapacağımız yatırım tutarı 2 milyar dolar. Devam eden yatırımlarımız da var” diye konuştu.
Halen devam eden yatırımlarının tutarının 500-600 milyon doları bulduğunu ifade eden Konukoğlu, “2010 ve 2011 yılında devreye girecekler var. Biliyorsunuz, rüzgar enerjisi, hidroelektrik ve baraj yatırımlarımız var. Güneş Enerjisi üzerine de çalışmalarımız sürüyor. Güneş enerjisiyle ilgili yasa tasarısı henüz yasallaşmadı. Ayrıca teknoloji her gün değiştiği için de fiyatlar her gün aşağı doğru gidiyor. Onun için sabırlı olmak lazım. Ama şu bir gerçek ki, Gaziantep güneş enerjisine çok elverişli” dedi.

‘İhracat daha iyi seviyelere gelebilir'
Konukoğlu, Türkiye ihracatının ekim ayında yüzde 4.6 arttığına, önceki aydan daha iyi çıktığına dikkati çekerek, ‘İhracatta yavaş yavaş başlayan kıpırdanma 2010 yılında daha iyi seviyelere gelecektir” dedi. Konukoğlu, ihracattaki rakamların dokuzuncu aya göre daha iyi çıktığını ve iyileşmenin devam edeceğinin beklendiğini belirtti. Dünyadaki stok seviyesinde düşme olduğunu söyleyen Konukoğlu şöyle devam etti: “Kışın gelişi, yeni sezonun açılışından dolayı bütün dünyada bir hareket başladı. İhracattaki artış 12'inci ayda da devam eder diye düşünüyoruz. Gaziantep'in ihracat artışı ülke ihracatından daha fazla. Şuna inanıyoruz ki, 2010'da ihracat daha iyi olacak.”
Döviz kuruna ilişkin olarak Konukoğlu, “Kur bence 1.450 ile 1.550 arasında oynayabilir. Kurun anormal düşüp çıkacağı kanaatinde değilim. Dikkat ederseniz dolardaki faizler ile TL'deki faizler arasında da yine yüzde 50 civarında fark var. O bakımdan ben doların çok fazla düşeceği kanaatinde değilim” şeklinde konuştu.

Narlı Çimento'yu Berlusconi açacak
Sanko Holding Başkanı Konukoğlu, Kahramanmaraş'taki çimento fabrikalarında geçen yıl üretime başlandığını, resmi açılışı yapması için Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi'nin davet edildiğini belirtti. Konukoğlu, “Fakat Sayın Başbakanımızın da Sayın Berlusconi'nin de işleri çok yoğun. Herhalde baharda açarız” dedi. Narlı Çimento'nun 500 milyon dolara kurulduğunu, günlük üretiminin 10 bin ton olduğunu kaydeden Konukoğlu, “İhracat da yapıyoruz, şu anda Afrika dahil her tarafa gidiyor” diye konuştu.
Kahramanmaraş'taki fabrika, tek fırında Türkiye'nin en büyük çimento tesisi. Yıllık üretim kapasitesi 3.3 milyon ton. Sanko bünyesindeki Çimko Çimento ve Beton Sanayi, İtalyan Cementerie Aldo Barbetti ile Haziran 2008'de ortaklık anlaşması imzalamıştı. Böylece Türkiye'de ilk yatırımını yapan Barbetti'nin, Sanko'nun Adıyaman ve Kahramanmaraş'taki çimento fabrikalarına sahip olan Çimko Şirketine yüzde 30 ortaklığı bulunuyor.
Radikal


Geri Dön