29 / 04 / 2024

Şanlıurfa Göbeklitepe'nin üzeri çatıyla örtülüyor!

Şanlıurfa Göbeklitepe'nin üzeri çatıyla örtülüyor!

Şanlıurfa’da ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen, Göbeklitepe'nin üzeri çatıyla örtülecek, ören yerinin Eylül ayında hizmete açılması planlanıyor.




Şanlıurfa’da ‘Tarihin sıfır noktası’ olarak nitelendirilen, dünyanın en eski tapınak merkezi olarak kabul edilen ve 8 aydır kapalı durumda olan Göbeklitepe ören yerinin üzeri çatıyla örtülüyor.


Şanlıurfa Göbeklitepe kazı alanında süren restorasyon çalışmalarını inceleyen Haliliye Belediye Başkanı Fevzi Demirkol konuyla ilgili olarak şu açıklamaları yaptı:


" Şanlıurfa Göbeklitepe'de Türkiye'nin en zengin yeri ama bu yer altındaki zenginliği gün yüzüne çıkartmak ve insanların izlemesine, görmesine imkan sağlamak gerekiyor. Göbeklitepe'de bu bakımdan 1995 yılından bu yana 22 yıldır arkeolojik çalışmalar devam ediyor. Göbeklitepe'de şu anda 6 alanda çalışma yapılmaktadır. Çalışma yapılması gereken 23 adet alan daha var. Göbeklitepe'nin korunması için yapılan çatı için 6 milyon 600 bin Euro bir bütçe ayrıldı. Yer altındaki bu tarihin günh yüzüne çıkarılmasında Haliliye Belediyesi olarak kazı ekibimize gerekli araç ve gereç desteği sağlayacağız. İhtiyaç olması halinde gerekli personel desteği de sağlanacaktır. Bu çalışmaların süresinin bir ölçüde kısaltılması adına elimizden gelen desteği sağlayacağız. Göbeklitepe'nin tanıtılması sadece Şanlıurfa'ya değil Türkiye'nin turizmine bir ivme kazandıracaktır. Çünkü Göbeklitepe bilinen tarihin seyrini değiştirmektedir ve şu ana kadar bilinen İngiltere'deki Stonehenge'den ve Mısır piramitlerinden 7 bin yıl daha eskidir. Göbeklitepe, Türkiye'nin turizm ve tanıtımına ziyarete açılmasının ardından olumlu katkı sağlayacaktır.”



Hürriyet



Geri Dön