Şanlıurfa inanç turizminin gözdesi!
Şanlıurfa; Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak adlandırılan Balıklıgöl, Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği belirtilen mağara ile dünyanın en eski tapınak kalıntılarının bulunduğu Göbeklitepe gibi birçok mabede ev sahipliği yapıyor.
"Peygamberler Şehri" olarak anılan Şanlıurfa, dünya inanç turizminde Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra 4'üncü sırada yer alıyor.
Güneydoğu'nun önemli kentlerinden Şanlıurfa; üç İlahi dinin atası kabul edilen Hazreti İbrahim'in doğduğu ve ateşe atıldığı yer olarak adlandırılan Balıklıgöl, Hazreti Eyyüp'ün çile çektiği belirtilen mağara ile dünyanın en eski tapınak kalıntılarının bulunduğu Göbeklitepe gibi birçok mabede ev sahipliği yapıyor. İnanç turizmi açısından önemli potansiyele sahip kent, bu özelliğiyle ziyaretçilerine geçmişe yolculuk yapma imkanı da sunuyor.
Harran Üniversitesi (HRÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Başkanı ve Göbeklitepe Ören Yeri Kazı Başkan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Cihat Kürkçüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Şanlıurfa'nın, Türkiye'de en fazla arkeolojik kazı çalışmasının yapıldığı illerin başında geldiğini belirtti.
Kentin, Nevali Çori ve Göbeklitepe'deki kazılardan elde edilen bilgilere göre 12 bin yıllık geçmişe sahip olduğunun ortaya çıktığını hatırlatan Kürkçüoğlu, Şanlıurfa'da ilkel, tek ve çok tek tanrılı dinlere ait izlerin görüldüğünü ifade etti.
Kürtçüoğlu, Harran ilçesindeki kazılarda ise Asur ve Babil dönemlerinde gök cisimlerinin kutsal sayıldığı Pagan inancına ait bulgulara rastlandığını vurguladı.
Şanlıurfa'nın "Peygamberler şehri" olarak nitelendirildiğini anımsatan Kürkçüoğlu, şöyle konuştu:
"Tek tanrılı dinlerin atası sayılan Hz. İbrahim bu şehirde doğmuş. Hz. Eyyüp'ün bu şehirde hastalık çektiğine, bugün ziyaret edilen kuyunun şifalı suyuyla yıkanarak sağlığına kavuştuğuna inanılıyor. Hz. Yakup'un Harran'da yaşadığına ve dayısının kızı Rahel'le burada evlendiğine inanılıyor. Hz. Musa'nın da Şuayb şehrinde Şuayb Peygamber'in kızıyla bir kuyu başında tanıştığı belirtiliyor. Bölgedeki bir mağara ise Hz. Şuayb'ın makamı olarak ziyaret ediliyor."
Kürkçüoğlu, Harran'daki Hayati Harrani Türbesi ile İmam Bakır'ın kabrinin inanç turizmi açısından önemli yere sahip olduğuna işaret etti.
Şanlıurfa'nın, "İslamiyet'in Anadolu'ya girdiği kapı" olarak kabul edildiğini aktaran Kürkçüoğlu, "Urfa'nın fethiyle İslamiyet bugünkü Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisine giriyor. Onun için burası İslami açıdan da önem şehir. Bundan dolayı Şanlıurfa'yı, Mekke, Medine ve Kudüs'ten sonra 4'üncü inanç merkezi olarak kabul ediyoruz" dedi.
Kürkçüoğlu, Şanlıurfa'nın, Hristiyanlık inancı için de önemli değere sahip olduğunu ifade etti.
5. Urfa Kralı Abgar'ın, Hz. İsa'ya mektup yazarak kente davet ettiğini anlatan Kürkçüoğlu, "İsa Peygamber ise gelemeyeceğini ancak Urfa'yı kutsadığına dair bir mektubu ve yüzünü sildiği mendile çıkan mucizevi portresini Kral Abgar'a gönderdiği anlatılmaktadır" ifadelerini kullandı.
Hristiyan dünyasının bu duruma inandığını vurgulayan Kürkçüoğlu, şunları kaydetti:
"O dönemde dünyada Hristiyanlığı kabul eden ilk yer Urfa'dır. 5'inci yüzyılda bilhassa Hristiyanlık dünyasının dört bir yanından insanlar akın akın havari ve bazı Hristiyan azizlerinin makamlarını ziyaret etmek için Urfa'ya geliyorlardı. Onun için Urfa, Hristiyanlık tarihi açısından da önemli bir kenttir."
AA