07 / 05 / 2024

Şanlıurfa Siverek Kalesi restore edilmeyi bekliyor!

Şanlıurfa Siverek Kalesi restore edilmeyi bekliyor!

Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Asurlardan kalma tarihi Siverek Kalesi bakımsızlıktan çürümeye terk edildi.Tarihi kalenin çürümeye terk edilmesi vatandaşların tepkisini çekiyor.



Şanlıurfa’nın Siverek ilçesinde bulunan Asurlardan kalma tarihi Siverek Kalesi bakımsızlıktan çürümeye terk edildi.

Tarihi kalenin çürümeye terk edilmesi vatandaşların tepkisini çekiyor. Bakım ve onarımın yapılmadığı kalenin surlarında kullanılan taşlar toprak kaymalarıyla çevresinde bulunan evleri tehdit ediyor. Tarihi Kale üstünde daha önce çocuk park alanı ve kafeterya bulunuyordu. Kafeteryanın yıkılmasıyla kalenin üstü kullanılamaz hale geldi. Kalenin üstü kuruyan otlar nedeniyle keçilerin otlak alanı olmuş durumda. Tarihi kaleyi gezmeye gidenler kafeteryanın enkazıyla karşılaşıyor. Siverek İl Yapma ve Kalkındırma Dernegi Başkanı Vahap Bayram konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Yasadığımız çağda Türkiye’de ve dünyada yönetimler büyük bütçelerle arkeolojik kazılar ve restorasyonlar yaparak tarihi yapıları gün yüzüne çıkartıp günümüz insanlığına kazandırmaktadırlar. Oysaki Asurlular dönemine kadar dayanan Siverek Kalesi gibi tarihi bir yapı hem merkezi hükümet hem de yerel yönetimler tarafından adeta görmezlikten geliniyor. Yıkılmakta olan Siverek Kalesi ve etrafı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2013 yılında riskli alan ilan edilmesine rağmen bugüne kadar bir çivi dahi çakılmamıştır. Bu da yöneticilerin geçmişte yaşanan kaledeki taş düşmelerinden ders almadıklarını göstermekte.


Ayrıca kale, bakımsızlıktan ve hiç bir görevlinin orada bulunmamasından dolayı şu anda madde bağımlılarının yuvası haline geldi. Oysaki kale Siverek’e kazandırılırsa restorasyon ve peyzaj çalışmaları yapılırsa vatandaşların aileleriyle birlikte zaman geçirebileceği güzel ve tarihi bir mekan Siverek’e kazandırılmış olacak.


Tüm sorumluların bunun bilincine varıp biran önce gerekenleri yapmalarını aksi halde olası tüm tehlikelerden oluşacak kazalardan yetkilileri sorumlu tutacağımızı herkesin bilmesini istiyoruz" dedi.


Milliyet


Geri Dön