03 / 05 / 2024

Şanlıurfa'daki Çarmelik Kervansarayı restore ediliyor!

Şanlıurfa'daki Çarmelik Kervansarayı restore ediliyor!

Evliye Çelebi'nin 'Seyahatname'sinde bahsettiği tarihi Çarmelik Kervansarayı, Büyükşehir Belediyesi'nin restore çalışmaları ile yeniden hayat buluyor. Çalışmaların ardından kervansaray Şanlıurfa tarihindeki önemine yeniden kavuşmuş olacak.




Şanlıurfa kent merkezinde bir taraftan Kale Eteği ve Kızılkoyun projelerini yürüten diğer taraftan tescilli köprülerle, kapalı çarşıdaki tarihi hanlarda yaptığı restore uygulamaları ile dünyanın en eski yerleşim yeri olarak bilinen Şanlıurfa'yı hak ettiği tarih turizmine ulaştırmak için titizlikle çalışmalarını yürüten Büyükşehir Belediyesi, Çarmelik Kervansarayı'nı özüne uygun yaşatmak için kolları sıvadı.


Bozova ilçesine bağlı Büyükhan mahallesinde yer alan ve tarihi 17. yüzyıla kadar dayanan Çarmelik Kervansarayında önceki yıllarda da restore çalışmaları başlatılmış ancak çalışmalar yeni bulguların elde edilmesi ve keşif artışına gidilmesi ile uzatılmıştı.Kent merkezi ve ilçelerde sürdürülen restore çalışmaları kapsamında tarihi tekrar gün yüzüne çıkartan Büyükşehir Belediyesi, vatandaşların takdirini topluyor .


Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinde bahsettiği Çarmelik Kervansarayı'nda Büyükşehir Belediyesi, ilk olarak yapının herhangi bir hasar almaması için güvenlik tedbirleri aldı. Ardından yapının kuzey giriş tarafında mevcut olan betonarme döşemeyi kaldıracak olan Büyükşehir Belediyesi, daha sonra giriş merpeni yerine yontu taşından bölümler yerleştirecek. Mevcut yapıda sıva sökülme işlemlerinin devam ettiği kervansaray, yapılan araştırmalarla özüne uygun bir şekilde tekrardan tarihe kazandırılacak.


BÜYÜKHANLILARDAN BÜYÜKŞEHİR'E TEŞEKKÜR


Kervansaray'daki çalışmaları takip eden Büyükhan kırsal mahalle sakinleri ise yaklaşımından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi'ye teşekkür ettiler. Kervansaraydaki restorasyon çalışmalarının ardından bölgenin turizme kazandırılacağını belirten vatandaşlar, "Büyükşehir'in çalışması ile mahallemiz kalkınıyor. Tüm bunlarla birlikte böylesine önemli bir konuda duyarlılık gösterdiği için başta Başkanımız Nihat Çiftçi'ye ve ekibine teşekkürlerimizi iletiyoruz" diye konuştu. 



Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi





Haber  Adana  İlk Haber Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı ;




Bilecik'in Vezirhan Beldesinde ver alan tarihi Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı, belediye tarafından yapılan bakım onarım çalışmalarının ardından hizmete girdi.


Vezirhan'a 17. Vezirhan yüzyıl başlarında Veziriazam Köprülü Mehmet Paşa tarafından yapılan kervansaray, hakkında bilgi veren  Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, kervansarayın yapım tarihini gösteren kitabesi olmamakla beraber muhtemelen 1655 yılında yapıldığını belirtti, buymuş, "3 bin 8 metrekarelik bir alan üzerinde bulunan kervansaray, dikdörtgen planlı olup taş ve tuğla malzemeden inşa edilmiştir. Simetrik planlıdır. Üç bölümlü kervansarayın orta kısmı iki yandakilere göre biraz daha farklıdır. Bu bölüm girişe ayrılmış, yapımında taş ve tuğla kullanılmıştır. 


İç kısmında her iki yanda duvarlara ocaklar yerleştirilmiştir. Yanlara sekiler yapılmış ve bunlar zeminden daha yüksek tutulmuştur. Bu durumda ortada araba ve atlar, iki yanda da yolcuların konaklaması sağlanmıştır. Duvarlardaki ocakların üzerine de küçük, mazgal niteliğinde pencereler açılmıştır. Dışa kapalı, payandalarla desteklenen, kale görünümündeki kervansarayın üzeri iki yana meyilli ahşap kırına bir çatı ile örtülmüştür, içerideki ahşap sütun dizisi ve kirişler çatıyı taşımaktadır" dedi. 


400 YIL SONRA YENİ MİSAFİRLERİNİ AĞIRLIYOR 


Kervansaray çatısının 1912 yılına kadar sağlam dununda kaldığını, bu yıldan sonra çatısının yıkılarak kendi haline terk edildiğini anlatan Başkan Duymuş, "1912 yılında çatısı yıkılmış ve bir yangınla büyük bir yıkıma uğramıştır. Bu yıkımdan ve yangından sonra büyük çapta zarar gören ve sadece 4 duvarı kalan kervansaraya son yapılan restorasyon çalışmasından sonra, tekrardan ayağa kaldırılmıştır. Vakıflar Genel Müdürlüğünün, atıl ve yıkıntı durumundaki vakıf eserlerini ayağa kaldırılmak için başlattığı restorasyon çalışmaları kapsamında projesi hazırlanan ve 2007 yılında 4,5 milyon TL'lik bir ödenekle restorasyonuna başlanan tarihi kervansarayın restorasyonu 3 yılda tamamlanmıştır. Kuruluş amacına uygun şekilde 38 odalı butik otele dönüştürülmesi planlanan Kervansaray, 400 yıl sonra yeni misafirlerini ağırlıyor" ifadelerini kullandı. 


TARİHİ KERVANSARAYDA TARİHİ DÜĞÜNLER YAPILIYOR 


Vezirhan Belediye Başkanı Mehmet Duymuş, tarihi kervansarayın muhteşem bahçesinde düğünlerin yapıldığı da belirterek, "Bu mekanda yapılan düğünler tarihin izlerini taşıyarak, buram, buram tarih kokacak. Tarihi kervansarayımız da bulunan 38 odayı butik otele dönüştürülmesi düşünüyoruz ve bunun üzerinde çalışmalar başlattık. Buraya ne kadar turist çekersek beldemizin tanıtımı ve kalkınması iciıı çalışmış oluruz. Bunun' yanında Kervansaray kalemizi de hizmete soktuk. Kervansaray bahçesinde aileler, gençler oturarak bu mekanın nimetlerinden faydalanıyorlar" diye konuştu. 


Geri Dön