28 / 04 / 2024

Şanlıurfa'daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiası mecliste!

Şanlıurfa'daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiası mecliste!

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa'daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını İçişleri Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu'ya iletti..



CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Şanlıurfa'daki tarım arazilerinin imara açıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Tanal sorularını İçişleri Bakanı Trabzon Milletvekili Süleyman Soylu'ya iletti.


Tanal önergesinde "Şanlıurfalıların şikayetleri neticesinde ve basına yansıyan haberler aracılığıyla öğrendiğimiz kadarıyla Harran, Suruç, Ceylanpınar Ovasu ve Şanlıurfa'daki diğer verimli tarım arazileri imara açılmaktadır ve bu bölgelerde betonlaşma görülmektedir." diyerek 6 soru sordu.


Tanal'ın soruları


1. Şanlıurfa'nın tarım arazilerinin imara açıldığı iddiası doğru mudur? Doğruysa bunun hukuki dayanağı nedir? Bu tarımsal nitelik taşıyan alanların imara açılmasını sağlayan yetkililer kimlerdir? Bu işlem neticesinde mal veya taşınmaz sahibi olmuş veya olacak kişiler kimlerdir? Şanlıurfa'da tarım arazilerinin imara açılmasından kimler rant sağlamaktadır?


2. Şanlıurfa'nın tarım arazilerinin imara açılması "Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu'na" ve "Tarım Arazilerinin Korunması ve Kullanılmasına Dair Yönetmeliğe" aykırılık oluşturulmakta mıdır? Oluşturulmakta ise sorumlular hakkında hangi işlem yapılmıştır? Hiçbir işlem yapılmadıysa nedeni nedir?


3. Şanlıurfa'nnın tarım arazilerinin imara açılması, tarımsal üretime ve Şanlıyrfalı çiftçiye zarar vermeyecek midir?


4. Harran, Suruç, Ceylanpınar Ovalarında imara açılan alanlar var mıdır? Varsa ne kadar alan imara açılmıştır?


5. Türkiye'nin verimli topraklarının yüzde 5'ini, GAP'ın yüzde 10'unu oluşturan Harran Ovası'ndaki betonlaşma Şanlıurfa ve hatta Türkiye tarımı ve ekonomisi için tehlike arz etmeyecek midir?


6. Şanlıurfalı yetkililer tarım arazilerinin betonlaşmasını önlemek amacıyla ne gibi önlemler almakta, ne gibi çalışmalar yapmaktadır?




Geri Dön