28 / 04 / 2024

Gazipaşa Selinus Bölgesi'nin imara açıldığı iddiası mecliste!

Gazipaşa Selinus Bölgesi'nin imara açıldığı iddiası mecliste!

Antalya ili Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus Bölgesinin imara açıldığı iddiası meclis gündemine taşındı. İYİ Parti'li Subaşı, konuyla ilgili soru önergesi hazırladı...



İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı, Antalya ili Gazipaşa ilçesinde bulunan Selinus Bölgesinin imara açıldığı iddiasına ilişkin soru önergesi hazırladı. Subaşı, sorusunun Çevre Ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yanıtlandırılmasını istedi.

İYİ Parti'li Subaşı, ''Aşağıda yer alan sorularımın T.C. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat KURUM tarafından Anayasa'nın 98'inci ile TBMM İçtüzüğü'nün 96'ncı ve 99'uncu maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim'' diye konuştu.

Subaşı, açıklamalarına şu şekilde devam etti: ''Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde adını Selinus Antik Kenti'nden alan, halka açık 2,5 kilometre uzunluğunda 3. derece doğal sit alanı statüsünde Selinus sahili ve plajı bulunmaktadır. Ayrıca bu sahil, kentin betonlaşmadan korunabilmiş son birkaç kıyı alanlarından birisidir. Bu ova yarı tropik iklimi sayesinden muzdan avokadoya, ejder meyvesinden pepinoya birçok tropikal meyvenin yetiştirildiği ilçede tarım önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca Selinus sahili, caretta caretta yumurtlama alanı olarak kabul edilmektedir. Selinus sahili ve arkasında yer alan ovada Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Selinus Sahiliyle ilgili hazırlanan koruma amaçlı imar planında 4 kat yapılaşma izni verildiği ve yaklaşık 2 kilometrelik alanın 5 yıldızlı otellere açıldığı görülmektedir. Gazipaşa Belediyesi'nin Selinus sahilini de kapsayan bölge için yaptırdığı 18 uygulamasıyla ilgili işlemlerin tamamlanmasının ardından ise Selinus sahilinde otellerin inşasına başlanması planlandı. Gazipaşa'da 18 uygulamasından zarar göreceğini düşünen vatandaşlarla ile Mimarlar Odası Antalya Şubesi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na karşı iptal davası açtı. Yargılama devam ederken basına yansıyan haberlere göre Green Park Oteller zincirinin sahibi Adil Üstündağ, Selinus sahilinde toplam 122 dekarlık tarıma elverişli arazi üzerinde yaklaşık 8-10 kat yüksekliğinde ve 2 bin yataklı "dev proje” adını verdikleri denize sıfır bir otel inşasına başlanacağını duyurdu.  Covid-19 nedeniyle turizm gelirlerinin durma noktasına geldiği, Antalya’da pek çok 5 yıldızlı otelin boş kaldığı, insanların tarıma ve toprağa yöneldiği bir dönemde imar planına aykırı, tarım arazilerini tahrip edecek bir otel inşası başta Antalya'nın olmak üzere ülkemizin tarihi ve milli servetini heba etmek, betona umut bağlamak olacaktır. Bununla birlikte, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın resmi verilerine göre 2019 yılı verilerine göre Antalya'daki 5 yıldızlı otel sayısı 407, dünya turizm liginin en üst sıralarında yer alan İspanya'daki toplam 5 yıldızlı otel sayısı ise 269'dur. Antalya'nın ve Gazipaşa'nın yeni bir otel 5 yıldızlı otele değil, katma değer üretecek tarımsal projelerin desteklenmesine, doğasının, tarihi alanlarının ve güzelliklerinin, tarımsal alanlarının korunmasına ihtiyacı vardır. Anayasamızın 43. Maddesi uyarınca “Kıyılar, Devletin hüküm ve tasarrufu altındadır. Deniz, göl ve akarsu kıyılarıyla, deniz ve göllerin kıyılarını çevreleyen sahil şeritlerinden yararlanmada öncelikle kamu yararı gözetilir.” Kamu yararı gözetilerek Selinus sahilinin yeniden değerlendirilmesi gerekmektedir.''

İYİ Parti Antalya Milletvekili Hasan Subaşı'nın soruları:
1- Bakanlığınıza söz konusu bölgede otel inşası için herhangi bir başvuru yapılmış mıdır?

2- Bakanlık tarafından hazırlanan Koruma Amaçlı İmar Planında yüksek katlı otel yapımının önünü açacak bir değişiklik bir söz konusu mudur?

3- Selinus sahili ve plajı ile tarımsal alanların korunması amacıyla Bakanlığınız hazırladığı plan  ve yürüttüğü projeler var mıdır?

4- Gazipaşa halkının denizden faydalandığı tek sahili bir otele tahsis edilirse halkın denize gireceği  yer ve plajdan yararlanması için nasıl bir çözüm düşünülmektedir? 


Geri Dön