Kent Haberleri

Şanlıurfa’daki Göbekli Tepe dünyaya açılıyor!

Tüm dünya nefesini tutmuş, Şanlıurfa’daki muazzam arkeolojik keşiften, Göbekli Tepe’den gelecek haberleri bekliyor. Arkeoloji dünyasının gözbebeği konumundaki Göbekli Tepe’den çıkan ilk eserler nihayet bir fotoğraf sergisiyle gün yüzüne çıkıyor...

Tüm dünya nefesini tutmuş, Şanlıurfa’daki muazzam arkeolojik keşiften, Göbekli Tepe’den gelecek haberleri bekliyor. İşte müjdeli haber: Arkeoloji dünyasının gözbebeği konumundaki Göbekli Tepe’den çıkan ilk eserler nihayet bir fotoğraf sergisiyle gün yüzüne çıkıyor.



Konunun uzmanları tarafından bugüne dek yapılan en önemli arkeolojik keşif olarak nitelendirilen ve insanlık tarihini etkileyecek önemli bulguları içeren, dünyanın ilk tapınağı konumundaki Göbekli Tepe kazılarında her gün yeni bulgulara rastlanıyor. Bu kazılarda çıkarılan on iki bin yıl öncesine ait eserler, nihayet dünya vitrinine çıkıyor.



Fotoğraf sanatçısı Zekai Demir, Göbekli Tepe’deki hayvan figürleri ve T biçimli anıtsal dikilitaşları fotoğrafladı; bu fotoğraflar, Kütahya’dan gelen taş dokulu seramiklere, özel UV baskı teknolojisi ile kabartma şeklinde basıldı.


Dinin doğuşu’ betimlemesi yapılan Göbekli Tepe’de, kazılarla birlikte yerleşik yaşama geçişle ilgili bilinen tüm bilgileri altüst eden buluntular yer alıyor. Dünyada kabul gören arkeolojik görüşe göre, insanoğlunun avcı ve toplayıcı yaşam biçiminden yerleşik hayata geçmesindeki en önemli faktörler açlık korkusu ve korunma içgüdüsü olarak gösterilirken Göbekli Tepe buluntuları ile yerleşik yaşama geçişte dini inanışların da etkisinin olabileceği ispatlanmış oldu.


Göbekli Tepe, Şanlıurfa’nın 18 km doğusundaki Örencik Köyü yakınlarında bir dağ sırasının en yüksek tepesinde yer alıyor.


İlk kez 1983’te fark edilen alan, 1995 yılından bu yana Şanlıurfa Müzesi ve Berlin Alman Arkeoloji Enstitüsü tarafından ortaklaşa yürütülen kazılarla gün yüzüne çıkarıldı.


2007’den beri Alman bilim adamı Klaus Schmidt başkanlığında yürütülen kazı çalışmalarının yapıldığı Göbekli Tepe’de, yaklaşık 5 bin metrekarelik alanda yapılan jeomanyetik taramalarda çapları 8-30 metre arasında, daire biçimli 20 adet tapınma alanı keşfedildi ve şimdiye kadar bunlardan altı tanesi gün yüzüne çıkarıldı.


İnsanlığın doğduğu yer olarak gösterilen Göbekli Tepe, UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde de yer alıyor.30 Kasım’a kadar ücretsiz olarak Şanlıurfa Vali Kemalettin Gazezoğlu Kültür ve Sanat Merkezi’nde gezilebilecek olan sergi, 2014 Şubat ayında ise İstanbullularla buluşacak.


Hürriyet Gazetesi