Genel

Şanlıurfa'daki müze ihalesi ertelendi!

Şanlıurfa’da "Amazon kraliçelerinin av ve savaş sahneleri"nin tasvir edildiği mozaiklerin bulunduğu Haleplibahçe’de yaptırılacak "Arkeoloji Müzesi-Arkeo Park ve Edessa Mozaik Müzesi" mimari ve mühendislik projeleri

İl Kültür ve Turizm Müdürü Selami Yıldız, yaptığı yazılı açıklamada, mozaiklerin yerinde sergilenmesi ve oluşacak tahribatın ivedi şekilde önlenmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığının Haleplibahçe’de "Urfa Arkeoloji Müzesi-Arkeo Park ve Edessa Mozaik Müzesi" yapımına karar verdiğini belirtti.
        
Bu çerçevede dün 2 müzeyle arkeo parkın mimari ve mühendislik projelerinin hizmet alımı ihalesinin olduğunu hatırlatan Yıldız, ancak sadece 2 firma katıldığı için ihalenin ertelendiğini ifade etti.
        
-HALEPLİBAHÇE VE ŞANLIURFA’NIN TARİHİ ÖZELLİĞİ
        
Tespit edilen taşınmaz kültür varlıkları kapsamındaki eser sayısıyla Türkiye’nin başta gelen şehirleri arasında gösterilen Şanlıurfa’nın, yapılan 35 arkeolojik kazıyla "en çok arkeolojik kazı yapılan il" olma özelliğini taşıdığını belirten Yıldız, açıklamasında şunları kaydetti:
        
"Bu bağlamda şehir merkeziyle 3 ilçe merkezi kentsel sit alanı olarak ilan edilmiştir. Dünyanın en eski eserlerine sahip Şanlıurfa Arkeoloji Müzesi 74 bin eser sayısıyla da Türkiye’nin 5. müzesidir. Ancak gerek mevki itibarıyla gerekse binanın yetersiz olması nedeniyle eserlerin yüzde 5’ni sergileyebilmekteyiz.
        
Mimarlık tarihinin, tarımın, ilk yerleşik hayatın, neolitik döneme ait ilk tapınağın kısacası birçok ilkin başlangıcı olan Şanlıurfa, mozaik tarihinin de başlangıcıdır. M.Ö. 3700 yılına ait dünyadaki ilk mozaikler, Siverek ilçesine bağlı Hasek Höyük’te ortaya çıkmıştır ve Urfa Arkeoloji Müzesi’nde sergilenmektedir. M.Ö. 132-M.S. 216 yılları arasında 347 yıl hüküm süren Edessa Krallığı, Urfa tarihi ve mozaik tarihi açısından büyük önem taşımaktadır."
        
Haleplibahçe mevkisinde sürdürülen kentsel tasarım projesinin alt yapı çalışmalarının, taban mozaiklerine rastlanılması sonucu durdurulduğunu anlatan Yıldız, 2006–2009 yılları arasında Şanlıurfa Müze Müdürlüğü başkanlığında yapılan arkeolojik kazılar sonucunda Haleplibahçe’de "Geç Roma-Erken Bizans" dönemine tarihlenen saray bölümü, villa bölümü ve hamam bölümü kalıntılarının açığa çıkarıldığını kaydetti. Yıldız, saray ve villa bölümünde kazı ve restorasyon çalışmalarının tamamlandığını ifade etti.
A.A