23 / 12 / 2024

Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri!

Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri!

Şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesi hususu ile ilgili kriterler Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliğinde bulunuyor. İşte şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri...



Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri!

Şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesi hususu ile ilgili kriterler, Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği kapsamında yer alıyor.


Yönetmelik hükümlerine göre, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile getirilen inşaat yasağına uyulması; Şantiye faaliyeti sonucu oluşabilecek darbe gürültüsü, LCmax gürültü göstergesi cinsinden 100 dBC’yi aşmaması gerekiyor. Diğer, şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri aşağıda sıralanıyor:


Şantiye alanları için çevresel gürültü kriterleri

MADDE 23 – (1) Şantiye alanlarından çevreye yayılan gürültü seviyesi ve gürültünün önlenmesine ilişkin kriterler aşağıda belirtilmiştir:

    

a) Şantiye alanındaki faaliyet türlerinden çevreye yayılan gürültü seviyesi Ek-VII’de yer alan Tablo-5’te verilen sınır değerleri aşamaz.

    

b) Konut bölgeleri içinde ve yakın çevresinde gerçekleştirilen şantiye faaliyetleri gündüz zaman dilimi dışında akşam ve gece zaman dilimlerinde sürdürülemez. 


 c) Haftasonu ve resmî tatil günlerinde gerçekleştirilecek şantiye faaliyetlerine, konut bölgeleri ve yakın çevresinden gelen şikayetlerin yoğunluğu dikkate alınarak, İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile yasaklama getirilebilir.


ç) Kamu yararı gerektiren baraj, köprü, tünel, otoyol, şehir içi anayol, toplu konut gibi projelerin inşaat faaliyetleri ile şehir içinde gündüz trafiği engelleyecek inşaat faaliyetleri gündüz zaman diliminde çalışmamak koşuluyla Ek-VII’de yer alan Tablo-5’teki gündüz değerlerinden akşam için 5 dBA, gece için 10 dBA çıkartılarak elde edilen sınır değerlerin sağlanması ve bu kapsamda alınacak İl Mahalli Çevre Kurulu Kararı ile sürdürülebilir.

 

d) Şantiye faaliyeti sonucu oluşabilecek darbe gürültüsü, LCmax gürültü göstergesi cinsinden 100 dBC’yi aşamaz.


e) Faaliyet sahibi tarafından şantiye alanında; inşaatın başlama, bitiş tarihleri ve çalışma periyotları ile büyükşehir belediyesi veya il/ilçe belediyesinden alınan izinlere ilişkin bilgiler inşaat alanında herkesin kolayca görebileceği bir tabelada gösterilir.


f) Tatil beldelerinde ve turistik alanlarda gerçekleştirilen tüm şantiye faaliyetleri büyükşehir belediyesi ve/veya il/ilçe belediyesinin kararı doğrultusunda hafta sonları veya bir kaç ay süre ile tamamen durdurulabilir.



Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi, Yönetimi Yönetmeliğinde Değişiklik!
Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön