25 / 12 / 2024

Sapphire ‘Tahkimat ruhsatı' ile yapılıyor

Sapphire ‘Tahkimat ruhsatı' ile yapılıyor

261 metre ile Türkiye'nin en yüksek binası olan Sapphire'in ruhsat sorunu ortaya çıktı



Bir imar skandalına imza atarak 30 bin metrekare ruhsatlı alana tam 6 kat fazla inşaat ile İstanbul'da yapımı devam eden Sapphire'de ruhsat sorunu ortaya çıktı. 261 metre ile Türkiye'nin en yüksek binası olma özelliği taşıyan Sapphire'in inşaat alanında 'Tahkimat Ruhsatı' yazılı tabela asılı. Peki 'Tahkimat Ruhsatı' ne demek? Bu ruhsat harfiyat ve zemin güçlendirme amaçlı veriliyor. Eğer bir bina yıkılacak ve harfiyat atılacaksa 'tahkimat' ruhsatı veriliyor. Sapphire'in bulunduğu alana da 2005 yılında tahkimat ruhsatı verildi. Bu ruhsatın verilmesinin nedeni ise hemen inşaatın yanındaki yolda çökme yaşanması.

Bu ruhsatla inşaat yapılmaz

Sapphire, 'Tahkimat' ruhsatı verildikten sonra Kiler, bu ruhsat ile inşaatı yapmaya başladı. Bu duruma ilk tepki dönemin CHP İl Başkanı Şinasi Öktem'den geldi. Öktem, 2005 yılında yaşananları şöyle anlattı: “Tahkimat ruhsatı ile inşaat yapılmaz. Eylem yaptıktan sonra bize 'İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nden ruhsat verildi' dendi. Ancak biz bu ruhsatı hiçbir şekilde görmedik. Zaten gören de olmadı. Eğer normal ruhsat verilmiş olsa binada bu normal ruhsatı gösteren tabelanın asılıyor olması gerekirdi.”

Sorumuz cevapsız kaldı

Sapphire'in ruhsat durumunu öğrenmek isteyenlerden biri de Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Başkanı Erhan Demirdizen. Ancak oda olarak cevap alamadıklarını söylüyor: “İstanbul da imara aykırı olarak yükseldiğini düşündüğümüz binalar hakkında yetkili mercilere sorular soruyoruz. Sapphire ile ilgili de şüphelendik ve binanın imar durumu ve inşaat ruhsatıyla ilgili 2008 yılı Ağustos ayında İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne ve Kağıthane Belediyesi'ne yazı yazdık. İki belediyeden de bize cevap geldi ama sedece imar durumunu açıkladılar. Ruhsatıyla ilgili tek kelime açıklama yapmadılar.”

Sapphire'in durumuyla ilgili tek soru soran Şehir Planlamacıları Odası değil. İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Hüseyin Sağ da konuyu araştıranlar arasında. 8 Ağustos 2008 tarihinde yapılan oturumda CHP Meclis üyesi Hüseyin Sağ söz konusu inşaat ile ilgili soru önergesi verdi. Önergesinde”Kağıthane'de yapımı devam eden projede imar değişikliği yapıldı mı? İnşaat ruhsatı, inşaat onaylı mimari projesi bulunuyor mu? İnşaat denetleniyor mu?“ sorularını yöneltti. Kurallara göre 1 ay içinde bu sorulara cevap alması gerekirken bugüne kadar kendisine bir cevap verilmedi. Sağ, konuyla ilgili şunları söyledi: ”İstanbul'un göbeğinde yükselen bu gökdelende imar sorunları var. Gören göz bunu anlar. Hatta tabelasında bile tahkimat ruhsatıyla yapıldığı yazıyor. Konuyla ilgili yasal hakkımız kullandık ve soru sorduk. Aynı gün sorduğum diğer sorulara cevap gelmesine rağmen üzerinden 6 ay geçmesine rağmen bu soruma cevap alamadım.”

2005'te yol çökünce alınan güçlendirme ruhsatıyla 216 kat yapıldı

Türkiye'nin en büyük gökdelenin yükseldiği arazi, Mustafa Tatlıcı'ya aitti. 1998 yılında Tatlıcı, otel yapmak için temel attı. Şişli İlçe sınırları içinde kalan alan için Şişli Belediyesi'nden ruhsat alındı. O dönemde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü, Sapphire'in de bulunduğu adanın Kağıthane İlçe sınırları içinde kaldığına karar verdi. Tatlıcı 2005 yılında Kiler Grubu ile anlaştı. 2005'te ruhsatın 5 yıllık süresi doldu. O sırada inşaatın bulunduğu alanda yol göçmesi yaşandı. Kağıthane Belediyesi tarafından 'tahkimat' yani sadece güçlendirme ruhsatı verildi. İşte Sapphire inşaatı hâlâ bu 'tahkimat ruhsatı' ile yükseliyor.

Vatan

Geri Dön