27 / 04 / 2024

Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceği yarışmayla belirlenecek!

Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceği yarışmayla belirlenecek!

Başkentin merkezinde asker ile üst düzey bürokratlar için 1944'te kurulan ve bir süre önce lojman statüsü kaldırılan Saraçoğlu Mahallesi'nin yeni kullanım fonksiyonlarının belirlenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle yarışma düzenlenecek.



Başkentin merkezinde asker ile üst düzey bürokratlar için 1944'te kurulan ve bir süre önce lojman statüsü kaldırılan Namık Kemal Mahallesi'nin (Saraçoğlu Mahallesi) nasıl değerlendirileceği, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğiyle düzenlenecek yarışmayla belirlenecek.


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, Başbakanlığa 10 dakikalık yürüme mesafesinde yer alan, Cumhuriyet döneminin ilk toplu konut projesi olan Saraçoğlu Mahallesi'nin yeni kullanım alanının belirlenmesi için çalışma başlatıldı.


Mahalle için yeni bir fikir projesinin temin edilmesi ve bu proje üzerinden mahallenin tekrar planlanması için Çevre ve Şehircilik ile Maliye bakanlıkları arasında protokol imzalandı.


Bu kapsamda, mahallede, otel, öğrenci yurdu, üniversite kampüsü gibi birçok kullanım fonksiyonundan hangisinin gerçekleştirileceği yarışmayla belirlenecek.


Projelerin temin edilmesinin ardından uygulamayı Maliye Bakanlığı yapacak. Uygulamada gerek kiralama gerekse yap-işlet-devret modeli uygulanabilecek. 


-Tasarımı ocakta belli olacak 


Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceğine şekil verecek proje yarışması, TMMOB ile  Ankara  Ticaret Odasının da işbirliğiyle düzenlenecek.


Resmi duyurusu gelecek hafta yapılacak yarışmanın birincisine 50 bin, ikincisine 40 bin, üçüncüsüne ise 30 bin lira para ödülü verilecek.


Yarışma, gelecek yıl ocak ayında sonuçlandırılacak. Bu tarihte, mahallede uygulanacak proje kamuoyuna açıklanacak.


Öte yandan, Saraçoğlu Mahallesi'nde henüz boşaltılmayan yaklaşık 80 haneye tebligat gönderildiği öğrenildi.


-Asker ve üst düzey bürokratlar için kurulmuştu


Türkiye Cumhuriyeti devletinin ilk "toplu konutu" olan Namık Kemal Mahallesi'nin temeli, 1944'te atıldı. 1945 yılında Alman mimar Paul Bonatz tarafından projelendirilen lojmanların yapımı bir yılda tamamlandı.


Asker ve üst düzey bürokratlar için kurulduğundan "Devlet Mahallesi" denilen ve "Saraçoğlu Mahallesi" olarak da bilinen bölge, Genelkurmay Başkanlığı, Başbakanlık ve bakanlıklara 10-15 dakikalık yürüyüş mesafesinde yer alıyor.


Konutların önü ve arkasında bahçeleri bulunuyor. Bölgedeki 2, 3 ve 4 katlı evler ise tavanları yüksek, balkonlu ve o günün şartlarına göre modern ve lüks olarak tasarlanmış.


Mahalle, ismini dönemin Başbakanı Şükrü Saraçoğlu'ndan almış.


 


AA


Geri Dön