29 / 04 / 2024

Saraçoğlu'ndaki tahsisler kaldırıldı!

Saraçoğlu'ndaki tahsisler kaldırıldı!

dün Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla Saraçoğlu Mahallesi'ndeki tahsisler kaldırıldı. Mahalle aslına uygun olarak restore edilerek ekonomiye kazandırılacak. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, karara, tepki gösterdi.




Dün Resmi Gazete'de yayınlanan bir kararla Saraçoğlu Mahallesi'ndeki tahsisler kaldırıldı. Mahalle aslına uygun olarak restore edilerek ekonomiye kazandırılacak. Mimarlar Odası  Ankara  Şubesi, karara, "TOKİ ve Özelleştirme İdaresi orada proje yapacaksa vay halimize" diyerek tepki gösterdi. 



Ankaya'daki Namık Kemal ve Yeni şehir mahallelerinde, aralarında Saraçoğlu Mahallesi'nin de bulunduğu ta tösler, Bakanlar Kurulu kararı ile kaldırıldı. Bakanlar Kurulu, burada mülkiyeti Hazine'ye ait olan bazı taşınmazların ekonomiye kazandırılmasına, özgün yapısı korunarak Maliye Bakanlığı tarafından ya da bakanlığın uygun gördüğü hallerde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı. Toplu Konut İdaresi Başkanlığı ve diğer kamu kuruluşları tarafından yapılacak projelerle yeniden değerlendirilmesine karar verdi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi ise karara "Saraçoğlu Mahallesi, herkese ait bir değerdir, ben yaptım oldu mantığıyla süreç işletilemez" diyerek tepki gösterdi. Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, bu bakış açısıyla Saraçoğlu Mahallesi'nin geleceğinin risk altında olacağını belirterek "Bakanlık kapalı kapılar ardında değil, kamuoyu önünde şeffaf şekilde katılımcı bir yöntemle süreci işletmek zorundadır" dedi. Candan. Bakanlar Kurulu kararı ile konutlarla birlikte kütüphane, kaymakamlık binası, okul yapısı da dahil Saraçoğlu Mahallesi'nin tamamında tahsislerin kaldırıldığını, Ankara'nın merkezde kütüphanesinin ve okulunun olamayacağını, kentteki hafıza mekânlarının yok edilmesinin o kentin yok edilmesi anlamına geldiğini söyledi. 



İLK TOPLU KONUT PROJESİ 

Alman mimar Paul Bonatz tarafından tasarlanan ve 1944-1946 yılları arasında yapımı gerçekleştirilen Saraçoğlu Mahallesi, İkinci Ulusal Mimarlık akımının önemli örneklerinden. Yerleşim, 1940'larda tasarlanıp, hayata geçirilen ilk toplu konut projesi. Yerleşimde 435 lojmanın yanı sıra okullar, sosyal amaçlı binalar, dükkânlar, dinlence ve oyun alanları bulunuyor. Saraçoğlu Mahallesi. Gayrimenkul Eski Eserler ve Anıtlar Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 1979 tarihli kararı ile kentsel sil alanı olarak belirlendi, konutların ve ağaçlarının her biri ayrı ayrı tescil edildi. Saraçoğlu Mahallesi iki kez bakanlar kurulu kararı ile riskli alan ilan edildi ve bu kararlarla birlikte tüm korumaları kaldırıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi, bu kararlara ilişkin dava açtı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile görüşen Mimarlar Odası, cumhurbaşkanının himayesinde Ankara Ticaret Odası. Mimarlar Odası ve Çevre Şehircilik Bakanlığı yetkilileriyle 6 toplantı gerçekleştirdi. 17 Aralık 2013'te Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görüşmelerden çekildi. 


Adana Başkent


Geri Dön