03 / 05 / 2024

Saran, Doğu Avrupa'da yatırım atağına kalktı!

Saran, Doğu Avrupa'da yatırım atağına kalktı!

Çedok ile Çek Cumhuriyeti'nde turizm sektörüne giren Saran Holding, Slovakya ve Polonya başta olmak üzere Doğu Avrupa'daki yatırımlarını artırma kararı aldı...



Saran Holding, Çek Cumhuriyeti'nde gayrimenkule 400 milyon dolar yatıracak.

Çek Cumhuriyeti'nin köklü seyahat acentelerinden Çedok firmasını, yatırım şirketi Odien ortaklığında 2007 yılında satın alarak turizm sektörüne giren Saran Holding, Doğu Avrupa ülkelerini yakın markaja aldı. Çek Cumhuriyeti'nde yatırımın yanısıra çevre ülkelerle de ilgilendiklerini vurgulayan Odien ve Çedok Yönetim Kurulu Başkanı Sadun Saran, abisi Sadettin Saran'ın yönetimindeki Saran Holding ile birlikte Slovakya ve Polonya başta olmak üzere bölgedeki turizm yatırımlarını artıracaklarını söyledi. Saran, turizmin yanısıra gayrimenkul sektörüne de Çek Cumhuriyeti'nden girdiklerini, konut ve iş merkezi yatırımı için 5 yılda 400 milyon dolarlık yatırım yapacaklarını açıkladı.

Çedok, Türk Hava Yolları (THY) sponsorluğunda Prag'da Türk turist sayısını artırmak amacıyla yaklaşık 20 tur şirketine Çek Cumhuriyeti'nde tanıtım gezisi düzenledi. Gezide gazetecilerin sorularını yanıtlayan Sadun Saran, "Çek Cumhuriyeti'nin gelişmiş altyapısına karşılık kişibaşı gelir seviyesi oldukça düşük. Bu diğer Avrupa ülkeleri için de geçerli. Batı Avrupa ülkelerinin ekonomisi yüzde 1,5 büyürken, doğu Avrupa'da bu rakam yüzde 5 seviyelerinde. Yani gelir seviyesi arttıkça seyahatler de artacak. Dolayısıyla bu potansiyel bizim beklentilerimizi de şekillendirdi ve yeni yatırım için bizi kamçıladı" dedi.

Avrupa'nın en eski seyahat acentelerinden biri olan ve 1920'de kurulan Çedok'un 2008 yılında 210 milyon dolarlık bir ciro elde ettiğini anlatan Saran, yatırım rotasına yeni eklenecek ülkelerle turizmde büyümeye kararlı olduklarının söyledi.

Ziyaretler yüzde 50 arttı
Çedok'un ana hedefinin Türkiye'yi Çekler'e tanıtarak karşılıklı ziyaretçileri artırmak olduğunu dile getiren Saran, geçen yıl Çek turist sayısın yüzde 50 arttığını ifade etti. 2008'de 140 bin Çek vatandaşın Türkiye ziyaretine karşılık Türkiye'den Çek'e giden turist sayısının 36 bin olduğuna işaret eden Saran, yapacakları çalışmalarla 5 yıl içinde bu rakamı 100 bine taşımayı hedeflediklerini kaydetti. Türk ve Çek ilişkilerinin hep çok iyi olduğunu ve geçen yıl 6 milyon 600 bin turiste ev sahipliği yapan Çek Cumhuriyeti'ne 36 bin Türk turistin gelmesinin kabul edilemeyeceğini belirten Saran, "2000 yılında 15 bin kişi olan Türk turist sayısı geçen yıl 36 bin civarına çıktı. Bu rakam diğer ülkelerle karşılaştırıldığında düşük seviyelerde kalıyor. Çek Cumhuriyeti'nde 5 yıldızlı bir otelde günlük kalma bedeli ortalama 50 euro. O nedenle Çek ve Türkiye arasındaki seyahatlerin artması için elimizden geleni yapacağız" dedi.

Turizmin ardından gayrimenkul sektörüne de Çek Cumhuriyeti'nden girdiklerini belirten Saran, ülkede 5 yıllık bir yatırım planıyla konut ve iş merkezi inşa edeceklerini söyledi. Prag'ın kuzeyinde merkeze 10 kilometre uzaklıkta bir arazi aldıklarını ifade eden Saran, 5 yıl içinde burada bir teknoloji parkı ve 300 konut inşa edeceklerini, bu yatırım için 400 milyon dolarlık kaynak ayırdıklarını söyledi.

THY, Prag seferlerine hız verdi
Prag seferlerine 2000 yılında haftada 3 sefer olarak başlayan THY, bugün Prag uçuşlarını haftada 9 sefere çıkardı. THY Prag turizm ofisinden alınan verilere göre, 2007 yılında Çek Cumhuriyeti'nden, Türkiye'ye THY ile seyahat eden yolcu sayısı 7 bin 748 iken, 2008 yılında bu rakam 21 bin 167'ye yükseldi. Aynı dönemde Türkiye'den, Çek Cumhuriyeti'ne THY ile seyahat eden yolcu sayısı ise 11 bin 50'den 30 bin 481'e yükseldi. Bu yıl ise 7 aylık rakamlar geçen yılı katladı. THY ile Türkiye'den Çek Cumhuriyeti'ne giden yolcu sayısı 7 ayda 24 bin 991 oldu.
Referans/Sibel Atik


Geri Dön