24 / 12 / 2024

Sardes Antik Kenti'nden Bizans toplu mezarları çıktı!

 Sardes Antik Kenti'nden Bizans toplu mezarları çıktı!

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Sart beldesinde bulunan Sardes Antik Kenti'ndeki kazılarda, Lidyalılar'a ait teraslar, üzerinde kuş ve üzüm figürleri yer alan duvarlar ve Bizans dönemine ait toplu mezar ortaya çıkarıldı



Tarihte ilk kez altın ve gümüş sikke kullanan ve malların değerini para karşılığı olarak hesaplayan uygarlık olarak bilinen Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'te kazı çalışmaları sürdürülüyor. 


Kazı Başkanı Prof. Dr. Nicholas Dunlop, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1 Haziran'da başlayan çalışmaların ağustos ayı ortasında sona ereceğini bildirdi. 


Antik kentteki kazı çalışmalarının, ABD'nin Harward ve Cornell üniversitelerinin öncülüğünde 1958 yılından bu yana yapıldığını anlatan Dunlop, şunları kaydetti: 


''Bu yıl çalışmalarımızı 90 kişilik ekiple sürdürüyoruz. Halen bir tepeyi kazıyoruz. Burada Lidya dönemine ait anıtsal teras duvar, fildişi kabartma, M.S. 1. yüzyıla ait sıvalı boyalı duvar bulundu. Bu duvarın üzerinde kırmızı, yeşil, beyaz, siyah, çiçek süslemeler mevcut. Duvarın üzerinde kuş ve üzüm figürleri yer alıyor.'' 


Prof. Dr. Dunlop, tarihi dokuya zarar vermemek için çalışmalarını titizlikle sürdürdüklerini, kazı yaptıkları tepenin, Lidya döneminden Bizans dönemine kadar bin yıldan fazla kullanılan bir yerleşim yeri olduğunu tespit ettiklerini dile getirdi. 


Sardes Antik Kenti'nin Lidya kültürünün öğrenilebileceği tek yer olduğunu söyleyen Dunlop, ''Türkiye'de özellikle Ege ve İç Anadolu bölgesinde nereyi kazsanız Roma ve Bizans dönemine ait eserler bulabilirsiniz. Romalıların kültürlerini öğrenmek için Bergama, Efes, Side, Aspendos'a gidebilirsiniz. Ama Lidya medeniyeti sadece Sart'ta bulunuyor'' dedi. 


Prof. Dr. Dunlop, geçen yıl ekim ayında yürütülen alt geçit çalışmaları sırasında çıkan lahit mezarın ardından devam eden kazılarda da Genç Roma Dönemi'ne ait olabileceği düşünülen toplu mezar alanı çıktığını sözlerine ekledi. 


Lidya Krallığı


Lidya Krallığı, Anadolu'da M.Ö. 2. bin yılın ikinci yarısından itibaren hüküm süren bir uygarlık olarak biliniyor. Anadolu'nun batısında kurulan krallık, esas olarak Gediz (Hermos) Irmağı ve Küçük Menderes ırmaklarının vadilerini kapsıyor. Kuzeyinde Mysia, güneyinde Karia, doğusunda Frigya, batısında Ionia bölgeleri bulunuyor. 


M.Ö. 546 yılında Persler, Lidya Krallığı'nın başkenti Sardes'i ele geçirip Lidya Krallığı'na son verdi. Lidya'nın insanlık tarihine en büyük katkısının altın para ve sikkeyi ilk kez kullanmaları gösteriliyor.


AA


Geri Dön