03 / 05 / 2024

Sarıyer Belediyesi: Ruhsat verdiğimiz arsa ticaret+konut imarlı!

Sarıyer Belediyesi: Ruhsat verdiğimiz arsa ticaret+konut imarlı!

Sarıyer Belediyesi Zekeriyaköy’de “yeşil alana” inşaat ruhsatı verildiğine dair çıkan haberlere karşılık açıklamada bulundu



Sarıyer Belediyesi, Zekeriyaköy’de “yeşil alana” inşaat ruhsatı verildiğinden bahsedilmekte olan haberlerle ilgili bir açıklama yaptı. Açıklamada şunlar yer alıyor:

"Son birkaç gün içinde yapılan haberlerde, Sarıyer Belediyesi konu edilerek, Zekeriyaköy’de “yeşil alana” inşaat ruhsatı verildiğinden bahsedilmekte ve haberlerle, okuyucu üzerinde, belediyemizin yaptığı uygulamanın yanlış olduğu intibası uyanmaktadır.

Konuyla ilgili olarak kamuoyunun doğru bilgilenmesi ve gerçeklerin anlaşılması için açıklama yapma gereği duyulmuştur.

Haberlerde, Sarıyer Belediyesi’nin amfi tiyatro ve yeşil alan olarak kullanılan yere Kültür Merkezi yapılması için inşaat ruhsatı verdiği belirtilmekte ve yerin sahibi Garanti-Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş.nin, parsel üzerindeki diğer maliklerden muvafakat alma gereği duymadığından bahsedilmektedir.

Haberlerde bahsi geçen Zekeriyaköy, 5 Pafta, 639 parsel sayılı yer, 20.10.2003 tarihli 1/1000 ölçekli Zekeriyaköy-Uskumruköy Mevkii Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı’nda  (MT) ile belirlenen net KASK: 0.80, Max. H:9.50 yapılanma şartlarında TİCARET+KONUT alanında kalmaktadır.

Garanti-Koza’nın söz konusu yere Kültür Merkezi yapma isteği teknik ve hukuki çerçevede şu şekilde değerlendirilmiştir:
Söz konusu yer, 1991 tarihinde ruhsat almış, kat irtifakı kurulmuş bir alanda olup, yeşil alan vasfında değildir.

1991 yılındaki planlara, söz konusu yere ait parsel hissedarlarınca,
Tapu kütüğüne şerh edilmiş bulunan Site Yönetim Planı’nın 38. Maddesi’nde “Sarıyer, Zekeriyaköy, 5 pafta, 639 parseldeki 1.264.33 metrekare ve 1200/212000 hisse oranına sahip yer üzerindeki Kültür Merkezi olarak gözüken alanı malik Garanti-Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. dilediği şekilde tararruf etme hakkına sahip olup, bu yer üzerinde imar mevzuatına uygun olarak diğer maliklerden muvafakat almaya gerek olmaksızın dilediği inşaatı yapabilir, satabilir veya kiraya verebilir. Aynı parsel üzerindeki diğer malikler her ne sebep olursa olsun halefiyet yoluyla veya satın alma suretiyle malik sıfatını iktisap eden kişiler, Garanti-Koza İnşaat Sanayi ve Ticaret A.Ş. nin bu tasarruf hakkını dilediği şekilde kullanmasına peşinen muvafakat ederler.”hükmü konulmuştur.

Danıştay Kararı doğrultusunda : “…Yönetim Planı’nın o tarihte bütün katların maliki olan kişi tarafından imzalandığı, yönetim planı bağlayıcı nitelikte olduğundan dava konusu yere ruhsat verilebilmesi için yeniden kat maliklerinin tamamının muvafakatinin alınmasına gerek bulunmadığı” ve işlem yapılabileceği yönündeki görüşüne göre ve parseldeki söz konusu yapıya, ilgililerinin talebi üzerine Hukuk İşleri Müdürlükleri görüşleri doğrultusunda, arsa payları, bağımsız bölüm sayıları değiştirilmeksizin, Sarıyer Belediyesi’nin 14.03.1991 tarih, 26 sayılı imar durumu belgesine istinaden tanzim edilerek onaylanan bila tarihli mimari tatbikat projesindeki vaziyet planı, kot-kesit, emsal hesapları ile Tapu Sicil Müdürlüğü’ndeki Yönetim Planı ve kat irtifakı baz alınarak, 20.10. 20034 onay tarihli 1/1000 ölçekli İmar Planları ve imar mevzuatı açısından incelenerek değişen imar şartlarına ve mevzuatına uyumlu proje onayı yapılarak 14.04.2010 tarih, 49 sayı ile ruhsat yenilemesi yapılmıştır.

Ayrıca, söz konusu parseldeki hissedarlarca 1991 yılından bu yana satın alma, imar planlarında yeşil alan veya kamu alanı olarak kullanma gibi bir talepleri de olmamıştır.

Sarıyer Belediyesi’nin yapmış olduğu uygulama imar planları ve hukuki açıdan yasal çerçeve içinde olup, konunun yukarıda sıralanan gerçekler ışığında yeniden değerlendirilmesini bilgilerinize sunarız."

İlgili haber

Zekeriyaköy'ü 16 yıl sonra gelen ruhsat karıştırdı!


Geri Dön