26 / 11 / 2024

Sarıyer bundan böyle 3B ile hatırlanacak!

Sarıyer bundan böyle 3B ile hatırlanacak!

İstanbulun gözde ilçelerinden Sarıyer, bundan böyle bal üretimiyle de adından söz ettirecek Sarıyer Kaymakamı Ömer Karaman AB normlarına uygun kaliteli bal üretimi projesinin oluşma evresi anlattı.  Karaman, Sarıyer bundan böyle 3B ile hatırlanacak dedi




Toplumsal kalkınmada öncülük ve farkındalık yaratma amacıyla tarım
 müdürlüğü bünyesinde oluşturulan "Toplumsal Kalkınma Kooperatifi" öncülüğünde,
 yöredeki ilgili kişiler ve uzmanlardan oluşan 35 kişilik bir birim kurulduğunu
 belirten Karaman, Bahçeköy, Demirciköy, Zekeriyaköy, Kilyos, Uskumru, Garipçe
 köyleri ile Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere ve Yeniköy mahallelerinde 248
 kursiyere modern arıcılık teknikleri ve arı yetiştiriciliği konusunda uygulamalı
 ders verildiğini, eğitim sonunda kursiyerlerin "Arıcılık Sertifikası" almaya
 hak kazandığını ifade etti.
        
Karaman, arıcılığa ilgisinin çocukluk yaşlarında başladığını, babası ve
 dedesinin de doğum yeri olan Erzurumun İspir ilçesinde arıcılık yaptığını
 anlatarak, şöyle sürdürdü:
        
"Sarıyere, 1,5 yıl önce tayin oldum. Bu uygulamayı, daha önce görev
 yaptığım farklı il ve ilçelerde de sürdürdüm. Buradaki yeşilliği ve tabiatın
 güzelliğini gördükten sonra projeyi hayata geçirdik. Sarıyer İlçe Tarım Müdürlüğü
 ekipleri, önce bölgedeki ağaç türlerini ve bitki örtüsünü analiz etti. Ağaç
 analizi çalışmaları sırasında hem polis hem de jandarma, kendi bölgelerinde
 ekiplerimize yardımcı oldu. Sarıyer köyleri ve mahallelerindeki arıcılarımızın
 örgütlenmesiyle, İlçe Tarım Müdürlüğü öncülüğünde kurulan ve Sarıyer
 Kaymakamlığınca desteklenen Sınırlı Sorumlu Bahçeköy, Demirciköy, Zekeriyaköy,
 Kilyos, Uskumru, Garipçe Köyleri Tarabya, Kireçburnu, Büyükdere ve Yeniköy
 Mahalleleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, Nisan 2010da faaliyetine başlamıştır.
 Şu anda 32 üyesi olan kooperatifimiz, 5 bin 340 kovanı bulunan 154 arıcımızı da
 üye yapmak üzere çalışmalarına devam etmektedir." dedi.
        
Karaman, kooperatif kurulmadan önce Sarıyer İlçe Tarım Müdürlüğünce
 toplam 9 arıcılık kursu düzenlendiğini ifade ederek, kooperatifin amacının,
 sorumluluk bölgesindeki 6 köy ve 4 mahalledeki üyelerinin ve bölgedeki tüm
 arıcıların, arı ve kovan başta olmak üzere, ihtiyaçları olan gerekli tüm arıcılık
 malzemelerini temin etmek ve arıcıların ürettiği balları hijyenik ortamlarda
 paketleyerek tüketiciye sunmak olduğuna değindi.
        
Uzmanlar tarafından bölgede yapılan teknik analizler sonucunda, bölge
 ormanlarında 210 hektar kestane, 10 hektar ıhlamur, 15 hektar akasya ve 4 bin 934
 hektar karışık orman ağacı olmak üzere, zengin bal nektarı verebilen toplam 5 bin
 159 hektarlık orman florası belirlendiğini anlatan Karaman, bundan faydalanmak
 amacıyla 650 kovandan oluşan bir arıcılık işletmesi kurulduğunu ve modern
 arıcılık teknikleriyle üretime başlandığını aktardı.
        
Karaman, 2010 yılında Demirciköy ve Zekeriyaköyde kurulan iki
 işletmedeki arılardan üretilen kestane balının, ilçenin de tanıtımı amacıyla
 "Sarıyer Köyleri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi" markasıyla ilçenin seçkin
 marketlerinde satışa sunulduğunu ifade etti.
        
ANZER BALINDAN SONRA TÜRKİYENİN EL KALİTELİ BALI
        
Kaymakam Karaman, balın piyasaya arzından önce gerekli analizlerin Tarım
 ve Köyişleri Bakanlığı laboratuvarlarında yaptırıldığını ifade ederek,
 "Tahlillerde, ürettiğimiz balın Anzer balından sonra Türkiyenin en kaliteli
 balı olduğu, glikoz ve katkı maddesi içermediği, ayrıca standartlara uygun olduğu
 tescil edildi" söyledi.
        
Sarıyerin artık bal ile de anılacağını vurgulayan Karaman, şunları
belirtti:
        
"Bölgede meşhur olan ve ilçemizle özdeşleşen balıkçılık ve börekçiliğin
 ardından bal üretimine geçtik. Sarıyer bundan böyle 3B ile hatırlanacak. Doğayı
 ve yeşili ekonomimize katkıya çevirdik. Avrupa pazarına da girmek istiyoruz. Balı
 ateşe tuttuğumuzda hiç yanma olmuyor. Bu da balda şeker diye bilinen glikoz ve
 katkı maddelerinin olmadığını gösteriyor. Balcılıkta en önemli sayılan ve
 arıların en lezzetli besin maddelerini veren kestane, ıhlamur ve akasya ağaçları
 polenlerinden elde edilen kaliteli balın kilosu marketlerde 25 TLden satılıyor.
 Ayrıca pazarlamanın daha geniş yelpazelere ulaştırılması amacıyla Tamek gibi
 güçlü birkaç firmayla uzman arkadaşlarımız görüşmelerini sürdürüyor. Bundan
 sonraki hedeflerimizden biri de Bal Ormanı Projesi olacak. Orman Bölge
 Müdürlüğünden bunun için 2 bin 500 metrekare yer talep ettik. Arazinin tahsis
 edilmesinin ardından uzman arkadaşlarımız, araziyi önceden balcılık için gerekli
 olan mevsimsel şartlara uygun şekilde bitki örtüsüyle donatacak. Yeni bitkiler
 dikilecek. Daha sonra tesislerin uygun şekilde kurulmasının ardından bal
 üretimini çoğaltacağız. Sarıyer, İstanbulun en yeşil yeri ve bu doğal
 nimetlerden faydalanarak ülke ekonomisine de fayda sağlamalıyız. En son olarak da
 bölgede hobi arıcılığını geliştirdikten sonra Sarıyerde her yıl geleneksel
 olarak bal festivali düzenleyeceğiz." dedi
        
HER HASTA KENDİ BÖLGESİNİN BALINI TÜKETMELİ

         Projenin Pazarlama ve Geliştirme Müdürü Okan Karagöz de pilot bölgelerde
 başlanan uygulamanın tüm ilçede hızla yayılacağını belirterek, kaliteli bal
 konusunda iddialı olduklarını dedi.
        
 Karagöz, balın şifa olduğunu ve tıpta astım gibi birçok hastalıkta tedavi
 amacıyla kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:
        
"Halkın bu konuda bilmesi gereken önemli bir detay var. Her hasta kendi
 bulunduğu bölgenin balını tüketmelidir.  Ekolojik olarak o bölgenin bitki
 örtüsünden elde edilen bal, o yöredeki hastaya uygulanmalıdır. Bu, kanıtlanmış,
 bilimsel bir gerçektir. Bunun için bizler pazarlamayı İstanbula yönelik olarak
 düşünüyoruz. Ayrıca balımızda şekerlenme ve sulanma olmuyor. Sıfır glikoz var.
 Anzer balından sonra Türkiyenin en kaliteli balını üretiyoruz. Balın kalitesi AB
 normlarına uygun. Paketlenmeden tenekelerde pazarlandığında kilo fiyatı 7-8 TL
 olan balın, kooperatif tarafından işlenip ambalajlandıktan sonra kilosunun 25 TL
 gibi çok daha yüksek fiyata pazarlanması, bölgedeki arıcılarımıza maddi destek
 sağlıyor. Yıllık 650 kovandan ortalama 1500 kilo üretim alınıyor. İstanbuldaki
 lüks marketlerde satışa çıktı. Dolayısıyla hedeflenen noktaya ulaşıldığında
 ilçemiz merkez ve köylerindeki yaklaşık 150 aile ballarını daha iyi fiyata
 satabilecek ve ekonomik olarak daha iyi konuma geleceklerdir." dedi.
        
Projeyi duyduktan sonra katılmak isteyen vatandaşların sayısının her
 geçen gün arttığını vurgulayan Karagöz, "Kaymakamımız bölgemize adeta ilaç oldu.
 Şimdi ekibimiz ve vatandaşlar daha çok üretime önem veriyor. Tarım ve Köyişleri
 Bakanlığınca hazırlanan muayene ve analiz raporlarında balımızın yüksek kalitede
 çıkmasından gurur duyduk ve işimize daha sıkı sarıldık. Balımızı tadan
 vatandaşlar, bir daha başka yerden bal almıyorlar" diye ifade etti.
AA


Geri Dön