03 / 11 / 2024

Saros Körfezi'nde, su altı tarih müzesi oluşturuldu!

Saros Körfezi'nde, su altı tarih müzesi oluşturuldu!

Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB), Keşan Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nce hazırlanan proje kapsamında liman açıklarında Çanakkale Savaşları'nın su altında canlandırılması amacıyla Su Altı Tarih Müzesi oluşturuldu.





Saros Körfezi'nde uygulanan "Yapay Resif Projesi" kapsamında Nusrat Mayın Gemisi'ni temsilen hurda bir gemi İbrice Limanı açıklarında batırıldı.


Liman açıklarına götürülen gemi, Çanakkale Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri ve dalgıçlar eşliğinde suya batırıldı. Edirne Saros Turizm Altyapı Hizmet Birliği (ESTAB), Keşan Belediyesi ve Ege Üniversitesi'nce hazırlanan proje kapsamında liman açıklarında Çanakkale Savaşları'nın su altında canlandırılması amacıyla Su Altı Tarih Müzesi oluşturuldu.


Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç, geminin batırılması dolayısıyla düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Saros'taki turizmden üst düzeyde yararlanmak gerektiğini söyledi. Benzer projeler uygulanırken doğanın da korunması gerektiğini ifade eden Tanç, su altı müzesi için çalışmalara destek verenlere teşekkür etti.


Keşan  Kaymakamı Bekir Dınkırcı ise Saros Körfezi'nin dünyadaki nadir doğa alanlarından biri olduğunu belirtti.


Su altı müzesiyle bölgedeki balık sayısının da artacağını anlatan Dınkırcı, Saros Körfezi'ne balıkçılık adına yatırım yapılması gerektiğini de dile getirdi.


-Turizme katkıda bulunacak


Keşan Belediyesi ve ESTAB Başkanı Mehmet Özcan da Saros Körfezi'nin bölge için çok değerli olduğunu söyledi. Su altı müzesinin birçok yararının olacağını dile getiren Özcan, şunları kaydetti:


"Bu projeyle kaçak avcılığın önüne geçilecek. Yerel balıkçılığa katkıda bulunulacak, dalış turizmi canlanacak. Bu işe su altı görselliğini kattık. Denize görsel bloklar attık ve geri dönüşümünü çok kısa sürede aldık. Görsellik kapsamında Seyit Onbaşı’nın heykeli, anzak ve Türk askerlerinin resiflerini yaptık. Çanakkale Savaşı’nın anısına bir de Nusrat Mayın Gemisi batırma işine giriştik. İleride burada deniz canlıları ile ilgili bir müze de oluşturmayı hedefliyoruz."


Projenin teknik danışmanı dalgıç Savaş Yapman da dünyada örnekleri bulunan bu projeyle su altı canlılarına barınak sağladıklarını ifade etti.


Yapman, projenin yurt dışından gelen dalgıçların ilgisini çekeceğini ve turizme katkıda bulunacağını kaydetti.


Geminin batırılışını çok sayıda vatandaş izledi.



AA




Geri Dön