Devre Mülk

Satın alınan devre mülkün iadesi nasıl olur?

Posta Gazetesi yazarlarından Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucularından birinin sormuş olduğu satın alınan devremülkün iadesi nasıl olur sorusuna yanıt verdi..

Bir yerdeki devremülkü satın almıştık. Bir gün sonra gönderdiğimiz ihtarname ile alımdan yaz geçtik. Karşı tarafın bunu kabul etmeme gibi bir hakkı var mı? Herhangi bir müeyyidesi var mı? • S.Ş. 


Önce genel bir açıklama yapayım: Vatandaşa "Size ücretsiz tatil imkanı tanıyoruz, şu yerdeki açık büfe toplantımıza davetlisiniz" gibi yüz yüze bir davet gelebiliyor veya bir gün telefonunuz çalıyor kibar bir ses size adınızı soyadınızı doğum tarihinizi soruyor ve bir çekilişe katıldığınızı ifade ediyor. Üç gün sonra yine aynı telefon ve ucunda sevinçten uçan bir hanım sesi "Müjde, devre tatil kazandınız, şu gün şu yerden servislerimize binin bize gelir" diyor. Gidiyorsunuz ve size bin bir yanıltıcı propaganda ile devre tatil satılıyor. Bu satılan devre mülk değildir devre tatildir. Haklı olarak sokaktaki adam devre mülk ile devre tatil arasındaki farkı bilmiyor. 


Devre mülk kat mülkiyeti mevzuatına dahil, tapulu, en az senede 15 gün tatil imkanı tanıyan bir mülkiyet tarzıdır. Tercih edileni budur. Devre tatil, iki sene öncesine kadar doğru dürüst mevzuatı olmayan, bir otelde rezervasyon yapılmış gibi, bir tatil köyünden senede bir haftalığına yapılan rezervasyondur ki bu rezervasyonun da her zaman yerine getirileceğinin garantisi yoktu. 


Bu nedenle yapılan reklamların bu çerçeve içinde incelenmesi ve yasa gereği peşin ödeme yapılmaması, borçlandırın bir belge imzalattırılmaması gerekir. İşte bu satış için iptal talep etmek mümkündür. İptalin 14 gün içinde yapılması gerekir ve herhangi bir cezai şart vs. öngörülmez. Dolayısı ile okuyucumun yaptığı fesih bildirimi doğrudur ve herhangi bir cezayı gerektirmez. Hatta peşin ödeme var ise bunun iadesi istenebilir, borçlanılıp bono imzalanmış ise bunun da iadesi talep edilir. Bunlar iade olunmazsa tüketici mahkemesinde dava açılır, bonolar için ödenmemesi konusunda tedbir talep edilir. 

Yazımı her zaman olduğu gibi bir hatırlatma ile bitirme ihtiyacı duyuyorum. Bütün anlattıklarını önemli rakamları içerir, son günlerde önüme çok gelen bir olayda bir haftalık devre tatil işin 18 bin TL alındığına tanık oluyorum. Dolayısı ile bu gibi işlemlerin bir meslektaşıma danışarak yapılmasında okuyucularımın büyük menfaati vardır. Yukarıda hep devre tatilden söz ettim. Çünkü vatandaşa devre mülk adı altında devre tatil satılmaktadır. Çok yaygın olanı budur. Devre mülkler için aynı şeyleri söyleyemem, şayet tapusunu almak şartı ile devre mülk satın alıyorsanız yine de bir meslektaşımın yardımını alın derim. 


Tamer Heper-Posta