26 / 12 / 2024

Saudi Aramco, 18 Türk inşaat şirketiyle mutabakat imzaladı!

Saudi Aramco, 18 Türk inşaat şirketiyle mutabakat imzaladı!

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında bugün imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, "Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak." dedi.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında bugün imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, "Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak." dedi. 


Bakan Albayrak, Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih ile Saudi Aramco ve 18 Türk şirketinin imzalayacağı mutabakat zaptları öncesinde basın toplantısı düzenledi. 


Çok kıymetli bir imza töreni için bir araya gelindiğini ifade eden Albayrak, "Bugün imza konulacak anlaşmalar ve Türkiye'den 18 firmanın içinde bulunduğu anlaşma töreni Suudi Arabistan ve Tükiye ilişkilerine önümüzdeki dönemde ivme kazandıracak. Türkiye ve Suudi Arabistan, iki dost ve kardeş ülkedir. Özellikle geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor." ifadelerini kullandı. 


Albayrak, 15 Temmuz'un Türkiye tarihi için çok önemli bir gün olduğuna işaret ederek, 15 Temmuz sonrasında eskisinden daha güçlü ve daha birlik üzerine duran ekonomisiyle, küresel bölgesel krizlere daha güçlü tepkiler veren ve büyümesini devam ettiren bir Türkiye olduğunu vurguladı.


Türkiye'nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:


"Bölgemize ve dünyaya istikrar ve barış noktasında katkı yapmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak özellikle enerji alanındaki üç prensibimizin bir kez daha altını çizmek istiyorum. Herhangi bir proje her iki tarafın da faydasına olmalı. İkincisi bölge barış ve huzuruna katkıda bulunmalı, enerji ve arz güvenliği anlamında hem bölgeye hem Avrupa'ya katkıda bulunmalı. Enerjide, Çin'den sonra en hızlı büyüyen bir ülke olarak, yetişmiş eğitimli iş gücü, çeşitlendirilmiş ve her geçen gün daha da büyüyen endüstrisi ve bölge dinamikleri noktasında bakıldığında  ekonomik kapasitesiyle Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek. Bugünkü bu imza töreni vesilesiyle Suudi dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyorum."


- "Türkiye'nin gelişiminden mutluyum"


Suudi Bakan Al-Falih de bu mutabakat zaptlarının gelecekteki birçok sermaye projesi için yasal çerçeve oluşturacağını dile getirdi. 


Türkiye'nin gelişmesini gördüğünü ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Al-Falih, "Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha güçlü olmasını temenni ediyoruz. Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan belki de yüzlerce milyar dolar yatırım yapacak, bugünkü anlaşmaların önümüzdeki yıllardaki projeler için hazırlık olacak. Bu anlaşmaların bu sürecin ilk adımları olacağına inanıyoruz, Türkiye ve Suudi Arabistan belki de üçüncü ülkelerde çok büyük işler yapacak." ifadelerini kullandı.


- "Türk şirketleri için büyük fırsat"


Saudi Aramco Üst Düzey Yöneticisi (CEO) Amin Nasser, imzalanan mutabakat zaptlarının iki ülke arasındaki iş fırsatlarının gelişmesine yardımcı olacağını söyledi.


Yeni projelerde Türk şirketleriyle çalışmayı dört gözle beklediklerini ifade eden Nasser, "Bu çabalarımız Saudi Aramco'nun 'Suudi 2030 Vizyonu'nu başarmak için çalışmalarının süreceğini gösteriyor. Suudi Arabistan 2021'e kadar enerji ile ilgili ürün ve hizmetlerde yerlilik oranını yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyor. Bu, Türk şirketleri için büyük bir fırsat." değerlendirmesinde bulundu. 


Saudi Aramco, 18 Türk şirketiyle ayrı ayrı mutabakat zaptı imzaladı. İmzalanan bu mutabakat zaptları Türk şirketlerinin Saudi Aramco'nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini sağlayacak. 


Basın toplantısının ardından şirketler zapta karşılıklı olarak imza attılar.


Mutabakat zaptı imzalayan Türk şirketlerinin isimleri şöyle:


1) TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme AŞ,

2) Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, 

3) Tekfen İnşaat, 

4) Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, 

5) Fernas İnşaat, 

6) Yüksel İnşaat, 

7) Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, 

8) Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ, 

9) Dorce İnşaat, 

10) Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, 

11) Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, 

12) AGE İnşaat ve Ticaret AŞ,  

13) Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, 

14) Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, 

15) GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ. 

16) İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, 

17) STFA Deniz İnşaat, 

18)Taca İnşaat,


AA


Haber Hürriyet'te şu şekilde yer aldı


Dünyanın en büyük petrol şirketi Suudi Aramco, düzenleyeceği ihalelere katılabilmesi için dün İstanbul’da 18 Türk şirket ile mutabakat zaptı imzaladı.


SUUDİ Arabistan’ın kamu petrol ve enerji şirketi Aramco, dünyanın da en büyük enerji şirketi. Petrol fiyatlarının düşmesinden en çok ülkelerden biri olan Arabistan, petrol bağımlılığını azaltma stratejisi çerçevesinde Aramco’nun küçük bir bölümünü özelleştirmeyi planlanıyor. Dev şirket, düzenleyeceği ihalelere katılabilmeleri için dün 18 Türk şirket ile mutabakat zaptı (MoU) imzaladı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Saudi Aramco ve 18 Türk şirketi arasında imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, “Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak” dedi.

MİLYARLARCA DOLAR

Albayrak, “Türkiye ve Suudi Arabistan, iki dost ve kardeş ülkedir. Özellikle geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” şeklinde konuştu. Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih de bu mutabakat zaptlarının gelecekteki birçok sermaye projesi için yasal çerçeve oluşturacağını söyleyerek, “Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan belki de yüzlerce milyar dolar yatırım yapacak, bugünkü anlaşmalar önümüzdeki yıllardaki projeler için hazırlık olacak. Bu anlaşmaların bu sürecin ilk adımları olacağına inanıyoruz, Türkiye ve Suudi Arabistan belki de üçüncü ülkelerde çok büyük işler yapacak” dedi. Saudi Aramco CEO’su Amin Nasser de Türkiye’de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi. Aramco’nun Petrol Ofisi’ne talip olan şirketler arasında olduğu daha önce haberlere yansıdı.

KİMLER YER ALIYOR

Petrole dayalı ekonomisini çeşitlendirmeye çalışan Arabistan, uzun vadeli yeniden yapılanma planı kapsamında altyapısını güçlendirmeyi hedefliyor. Mutabakat zaptı imzalayan Türk şirketlerinin isimleri şöyle: TAV Tepe Akfen Yatırım İnşaat ve İşletme AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, AGE İnşaat ve Ticaret AŞ, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ.


Hürriyet 


Haber Milliyet'te şöyle yer aldı


18 Türk şirketinin Suudi Arabistan’ın petrol şirketi Saudi Aramco’nun çeşitli projelerinde ihaleye girmesini sağlayacak mutabakata Dünya Enerji Kongresi’nin ikinci gününde imza atıldı. Aramco’nun ihalelerine katılmayı sağlayacak olan mutabakat, iki ülke arasındaki ilişkileri de güçlendirecek.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, imzalanan mutabakat zaptlarının, iki ülke arasındaki işbirliğini güçlendireceğini belirterek, “Bu imzalar önümüzdeki dönemde ilişkilerimize daha da ivme kazandıracak” dedi.


İmza töreni için Suudi Arabistan Enerji Bakanı Al-Falih ile bir araya gelen Albayrak, “Türkiye ve Suudi Arabistan, iki dost ve kardeş ülkedir. Özellikle geçen yıldan itibaren her geçen gün ivme kazanan iki ülke ilişkileri daha iyi bir noktaya doğru ilerliyor” diye konuştu. Albayrak, Türkiye’nin 15 Temmuz sonrasında eskisinden daha güçlü ve daha birlik üzerine duran ekonomisiyle, küresel bölgesel krizlere daha güçlü tepkiler veren ve büyümesini devam ettiren bir Türkiye olduğunu vurguladı.


Büyümeye devam


Türkiye’nin büyümeye ve yatırımlara devam edeceğini vurgulayan Albayrak, şunları kaydetti:


“Bölgemize ve dünyaya istikrar ve barış noktasında katkı yapmaya devam edeceğiz. Hızlı büyümesiyle, yetişmiş eğitimli iş gücü, çeşitlendirilmiş ve her geçen gün daha da büyüyen endüstrisi ve bölge dinamikleri noktasında bakıldığında ekonomik kapasitesiyle Türkiye, bölgesel bir pazar ve ortak olmaya devam edecek. Bugünkü bu imza töreni vesilesiyle Suudi dostlarımıza, kardeşlerimize teşekkür ediyorum.”


Apple’ı 3’e katlıyor


- Günlük 12.5 milyon varil petrol çıkaran Saudi Aramco, petrol ve gaz rezerviyle alanının açık ara bir numarası.

- ABD’de yüzde 5’ini halka açmayı planladığında, şirketin piyasa değerinin 2 trilyon doları bulacağı hesaplanmıştı. 

- Apple’ın 614 milyar dolarlık piyasa değeri düşünüldüğünde, Aramco’nun ulaştığı seviyenin teknoloji devini 3’e katladığı görülüyor.

- Yıllık geliri 300 milyar doları aşan şirketin yüzde 100’ü Suudi Arabistan devletinin kontrolünde.

- Suudi dev önümüzdeki 10 yıl boyunca 300 milyar dolarlık yatırım yapmayı planlıyor.


Doğu Akdeniz’de elektrik hamlesi


Türkiye ve KKTC, su projesinin tamamlanmasının ardından şimdi de Ada’ya ‘denizaltından elektrik’ ulaştırılması için harekete geçti. İstanbul’da düzenlenen 23. dünya Enerji Kongresi’nde Türkiye ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) arasında tarihi elektrik anlaşması imzalandı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, bu projenin sadece Kıbrıs özelinde değil, bölgesel açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecek bir gelişme olduğunu söyledi. KKTC’ye deniz altından kabloyla elektrik temin edilmesini öngören anlaşmaya Bakan Albayrak ve KKTC Enerji ve Ekonomi Bakanı Sunat Atun imza attı. Albayrak, “Türkiye ve KKTC arasındaki bu anlaşma sadece KKTC’nin değil, bölgesel  açıdan da önemli adımlara sebebiyet verecektir.” dedi.


Türkiye ile KKTC arasındaki anlaşma, elektrikte altyapının yenilenmesi, elektrik arz güvenliğinin oluşturulması, enterkonnekte sisteminin kurulması, yenilenebilir enerji alanında ortak çalışma yapılması, elektrik alanındaki mevzuatların karşılıklı uyumlulaştırılması ile petrol ve doğalgaz kaynaklarının keşfedilmesi ve gerekli altyapıların tesis edilmesi için ortak projelerin üretilmesi maddelerini kapsıyor.


Ortadoğu’nun güneyine de elektrik enerjisinin naklinin mümkün olabileceğini aktaran Atun, şunları kaydetti: “Böylece hem su hem elektrik hem de gaz KKTC’den başka noktalara sevk edilebilir.”


18 Türk müteahhit Arabistan yolcusu


- TAV-Tepe-Akfen

- Enka İnşaat

- İlk İnşaat

- Tekfen İnşaat

- STFA Deniz İnşaat

- Nurol İnşaat

- Fernas İnşaat

- Yüksel İnşaat

- Kolin İnşaat

- Yapı Merkezi

- Dorce İnşaat

- Doğuş İnşaat

- Üstay Yapı

- AGE İnşaat

- Taca İnşaat

- Zafer Taahhüt

- Metag İnşaat

- GAP İnşaat


‘Türklerle çalışmak istiyoruz’


Anlaşmaları değerlendiren Suudi Bakan Al-Falih, mutabakat zaptlarının gelecekteki birçok sermaye projesi için yasal çerçeve oluşturacağını dile getirdi. Türkiye’nin gelişmesini gördüğünü ve bundan mutluluk duyduğunu dile getiren Al-Falih, “Türkiye ve Suudi Arabistan ilişkilerinin daha güçlü olmasını temenni ediyoruz. Suudi 2030 Vizyonu kapsamında Türk şirketleriyle birlikte çalışmak istiyoruz. Suudi Arabistan belki de yüzlerce milyar dolar yatırım yapacak, bugünkü anlaşmaların önümüzdeki yıllardaki projeler için hazırlık olacak. Bu anlaşmaların bu sürecin ilk adımları olacağına inanıyoruz, Türkiye ve Suudi Arabistan belki de üçüncü ülkelerde çok büyük işler yapacak” diye konuştu.


Türkiye’de yeni yatırım planlanıyor


Aramco’nun CEO’su Amin Nasser, Türkiye’de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi. Nasser,  “Karşılıklı toplantılarımız olacak. Dağıtım ve rafinasyon şirketimiz için her zaman ilgi alanlarıdır” dedi. Yatırım görüşmelerinde hedefe ulaşılmaması durumunu da değerlendiren Nasser, “Görüşmeler sonuç vermezse sıfırdan yatırım da yapabiliriz. Türkiye bizim için önemli bir piyasa ve Türkiye’de olmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.


Milliyet


Bu haber Çanakkale Panaroma Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı 


Dünyanın en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan 'ın kamu petrol şirketi Saudi Aramco'nun CEO'su Emin Nasır, Türkiye'de yatırım için ön görüşmelerde bulunduklarını ve petrol rafinasyonu ile dağıtım alanıyla ilgilendiklerini söyledi Aramco altyapı ihalelerine Türk şirketlerinin katılmasına imkan veren mutabakat zaptı imza töreninin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Emin Nasır, Türkiye'de yatırım ihtimaline dair soıuya, "Bugün ve yarın ikili toplantılarımız olacak. 


Dağıtım ve ıafinasyon şirketimiz için her zaman ilgi alanlarıdır" cevabını veıdi.Tüıkiye'de yatırım için yaptıkları görüşmelerin sonuç vermeyebileceğine dikkat çeken Nasser, "Görüşmeler yürütüyoruz, daha fazlasını söyleyemem. Görüşmeler sonuç vermezse grass roots (sıfırdan) yatırım da yapabiliriz. Türkiye bizim için önemli bir piyasa ve Türkiye'de olmak istiyoruz" dedi. 


Nasser, rafineri kapasitesi hakkında ise, "Farklı fırsatları değerlendiriyoruz. Bazıları günde 200,000 varil kapasitesinde, bazıları daha yüksek. Ama net, kesin bir şey yok, bugün-yarm görüşmelerimiz olacak. Bu görüşmelerde Türkiye'deki fırsatlar üzerinde mutabakat sağlama sürecine başlayıp başlayamayacağımızı göreceğiz" dedi

18 TÜRK FİRMASIYLA MUTABAKAT ZAPTI 


Öte yandan, Aramco, bugün 18 Türk firması ile mutabakat zaptı imzaladı. 

TAV Tepe Akfen Yatırım inşaat ve İşletme AŞ, Enka inşaat ve Sanayi AŞ, İlk İnşaat Taahhüt ve Sanayi Ticaret AŞ, Tekfen İnşaat, STFA Deniz İnşaat, Nurol İnşaat ve Ticaret Şirketi, Fernas İnşaat, Yüksel İnşaat, Kolin İnşaat Turizm ve Sanayi Ticaret AŞ, Yapı Merkezi İnşaat ve Sanayi AŞ, Dorce İnşaat, Doğuş İnşaat ve Ticaret AŞ, Üstay Yapı Taahhüt ve Ticaret AŞ, AGE inşaat ve Ticaret AŞ, Taca İnşaat, Zafer Taahhüt ve Ticaret AŞ, Metag İnşaat ve Ticaret AŞ, GAP İnşaat Yatırım ve Dış Ticaret AŞ. 


Çanakkale Panaroma


Geri Dön