29 / 04 / 2024

Savaş Şahin'den Mersin için kentsel dönüşüm tavsiyesi!

Savaş Şahin'den Mersin için kentsel dönüşüm tavsiyesi!

Yıllardır kentsel dönüşüm bekleyen Mersin’e, kentsel planlama uzmanı Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’den, “Örnek alın” tavsiyesi geldi. Şahin, “Dikkatli olun” demeyi de ihmal etmedi.



Türkiye Kent Konseyleri Birliği’nin, “Katılımcı Kentsel Planlama ve Kent Konseyleri Çalıştayı” için Mersin’e gelen, kentsel planlama uzmanı Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’den, Mersin’e önemli uyarılar geldi.


Öncelikle Mersin’den tüm ülkeye, kentsel planlamada ‘katılımcılığın’ güçlendirilmesi için çağrı yapan Şahin, bu noktada Belediye Kent Konseyleri’ne büyük görevler düştüğünü vurguladı. Mum ışığı seviyesinde olsa da ülkede Kent Konseyleri’nin başarılı işler imza atmaya başladığını söyleyen Savaş, ancak konseylerin bir yandan da; belediye meclislerine tehdit gibi algılandığını ve baskıya maruz kaldığını işaret etti.


BELEDİYE BAŞKANI KENTİN PATRONU OLUYOR!

Öte yandan; “Şeffaflık, katılımcılık öncelikli olmalı ama bizim için hiçbir zaman öncelik olmadı” diyen Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin’den, katılımcılığın özellikle, planlama için önemin olmazsa olmaz anlamına geldiğini kaydetti. Belediyelerin her yıl; kalkınmadan uygulama imar planlarına kadar 28 ayrı plan hazırladığını işaret eden Savaş, ancak bu planların ne derece katılımcılık ile yapıldığının dahi sorgulanmadığını aktardı. “Fiili yetki kullanımları ile karşı karşıyayız” diyen Doç. Dr. Savaş, “Belediye başkanları kent patronuna dönüşmüş durumda, ‘planları ben yaparım’ diyor. Yasal zorunluluk gereği, cılız katılımcılık sağlanıyor” diye konuştu.


MERSİN’E; ‘PLANMAYA KATILIMCI’ OLUN ÖNERİSİ

Öte yandan Mersin’e önemli uyarılarda bulunmayı da ihmal etmeyen Atılım Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Mersin kent konseylerinin şehre yönelik planlama süreçlerine daha etkin bir şekilde müdahil olmalarını önerdi. “Bunun için üniversiteler ile işbirlikleri derinleştirilmeli, bir katılım stratejisi oluşturulmalı, kent imar planlarının yapımına ilişkin bilgilerin tüm kent ile paylaşılması için bir platform yapısına dönüşüm sağlanmalı” dedi.


DÖNÜŞÜM;  TOKİ  İLE OLMUYORSA MERSİN’E ÖZEL OLSUN

Ayrıca, kentte yıllardır özlemle beklenen ancak siyasi rant nedeniyle hayata geçirilemeyen kentsel dönüşüm konusunda da tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Mersin’de kentsel dönüşüm projelerinin; katılımcı, kullanıcı odaklı ve insanları yerinden etmeyen sosyal projelerle desteklenmiş bir şekilde gerçekleştirilmesi için Kent Konseyleri sürece dahil olmalıdır. Konseyler ayrıca alternatif dönüşüm projeleri oluşturulmasına da öne ayak olmalıdır. TOKİ modeli yürümüyor ise Mersin’e özgü bir modelin oluşturulması için çaba harcanmalıdır. Bunun için yarışmalar açılabilir, üniversiteler ile işbirliğine gidilebilir. Türkiye’deki diğer örnekler incelenebilir. Örneğin Sulukule’de Mimar Sinan Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen, Düzce Belediyesi’nin yaptığı böyle önemli kentsel dönüşüm çalışmaları var”. 


“STADYUM ARAZİSİ İÇİN DİKKATLİ OLUN”

Kentsel dönüşüm ve planlamada kentin en önemli gündemlerinden olan Tevfik Sırrı Gür Stadyumu’nun akıbeti ile ilgili de sorularımızı da yanıtlayan Doç. Dr. Savaş Zafer Şahin, Türkiye’de şehir içerisinde kalan stadyum arazilerine yönelik kaderine yönelik bir planlama olmadığı için arazilerin heba olduğunu işaret etti. “Örneğin; eski Ali Samiyen Stadyumu yıkıldı ancak yerine AVM ve rezidanslar yapıldı” diyen Savaş, “Bu tür bir araziyi salt kamusal alan olarak tutmanın veya bir rant projesi olarak kullanmanın kente kazandıracaklarını karşılaştırmak gerekiyor. Bu karşılaştırma yapıldığında, böyle bir arazinin kamusal alan olarak tutulmasının çok daha uzun vadede kente hem ekonomik, hem de sosyal katkı vereceği görülecektir. Bu anlamda Mersin’in dikkatli olması ve araziye sahip çıkması gerekiyor. Stadyumların kentleri hafızalarında çok canlı yerleri var. Çünkü tüm kesimleri bir araya getiriyor. Bu anlamda kentin aidiyet hissini arttırmak için kamusal alanlara dönüştürülmesi daha mantıklı. Bu sayede kentteki kutuplaşma ve yabancılaşma süreci de engellenebilir. Bu sebeple Mersin, stadyum alanını değerlendirmede acele etmemeli” şeklinde konuştu.


Haberci 


Geri Dön