23 / 12 / 2024

SBE16 İstanbul Konferansı 13-15 Ekim'de!

SBE16 İstanbul Konferansı 13-15 Ekim'de!

SBE16 İstanbul Konferansı Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” teması ile 13-15 Ekim’de İlk Kez Türkiye’de…



Türkiye’de ilk kez Türkiye İMSAD organizasyonuyla gerçekleştirilecek olan SBE16 İSTANBUL Konferansı’nın adresi belli oldu. 13-15 Ekim 2016 tarihleri arasında Swissotel The Bosphorus İstanbul’da yapılacak olan konferansta sürdürülebilir bir gelecek için fikirler, yöntemler ve teknikler gündeme taşınarak, çözüm arayışları gerçekleştirilecek. Türkiye’nin iklim değişikliği kapsamındaki ulusal vizyonunun konuşulacağı konferans, duyurusunun yapıldığı ilk günden bu yana büyük ilgi ile karşılaşırken, konferansa 180 yakın bildiri özeti gönderildi.


SBE16 ISTANBUL Konferansı çerçevesinde; sürdürülebilir, yeşil, dayanıklı ve akıllı binalar, kentler ve metropoller ile ilgili konuların tüm yönleriyle işleneceği konferansta inşaat sektörünün tüm aktörleri desteğiyle gerçekleşecek.


Dünyanın 50’den fazla ülkesinde 2000 yılından bu yana yapılmakta olan Sürdürülebilir Yapılı Çevre Konferanslar Serisi (The Sustainable Built Environment Conference Series), yapı malzemesi üreticilerini, bilim insanlarını, uygulayıcıları, mimarları, mühendisleri, müteahhitleri, akademisyenleri, sanayicileri, devlet kurumlarını ve sivil toplum kuruluşlarını bir araya getirmeyi hedefliyor. Türkiye İMSAD’ın organizatörlüğünde 13-15 Ekim 2016’da gerçekleştirilecek konferansa gelen 180’e yakın bildiri özeti bilim komitesi tarafından incelenerek seçiliyor.


Türkiye’de ilk defa düzenlenecek konferansın ana teması “Akıllı Metropoller – Sürdürülebilir ve Akıllı Binalar ile Akıllı Şehirler için Entegre Çözümler” (Smart Metropols - Integrated Solutions for Sustainable and Smart Buildings & Cities) olarak belirlendi. Konferansta sürdürülebilir bir gelecek için AR-GE ve inovasyonun önemine dikkat çekilecek, sanayi - üniversite işbirliğinin en güzel örnekleri kamuoyu ile paylaşılacak. SBE16 İSTANBUL Konferansı, aynı zamanda sektörde sanayi, kamu, üniversite ve STK’ların işbirliği yaptığı sektördeki ilk konferans olma özelliğini taşıyor.


Konferans çerçevesinde özel sektör temsilcilerinden, akademisyenlere, sivil toplum örgütlerinden kamu temsilcilerine kadar geniş bir katılımcı kitlesi bildiri sunma imkânı bulacak. Bu konferansta sürdürülebilir gelecek, iklim değişikliği, akıllı binalar, yeşil binalar / şehirler gibi pek çok konuda yurtdışında ve ülkemizde yapılan çalışmalar, ülke olarak mevcut durumumuz, sorunlarımız, çözüm önerilerimiz tartışılacak. Konferansın şimdilik kesinleşen konuşmacıları arasında; Ecoplatform Başkanı Sven Olof Ryding, Solar Decathlon Europe Başkanı Prof. Peter Russell, Japon Mimar Prof. Kazuo Iwamura, (World Sutainable Energy Institute - WSEIN) Dünya Sürdürülebilir Enerji Enstitüsü Başkanı Gökhan Yıldırım, Avrupa Bina Performans Enstitüsü Başkanı Oliver Rapf, REC Türkiye Başkanı Rifat Ünal Sayman gibi alanının lider isimleri yer alıyor.


İlk duyurusu 26 Kasım 2015 tarihinde 7. Uluslararası İnşaatta Kalite Zirvesi’nde yapılan Konferans, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı işbirliğinde gerçekleştirilecek. Bu üç günlük konferans; panel oturumları, bildiri sunumları, yuvarlak masa toplantıları ve çeşitli etkinliklerden oluşacak. Destekçileri arasında Yaşar Üniversitesi (YÜ), İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Özyeğin Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) gibi üniversitelerin yanı sıra; Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği (ÇEDBİK), Enerji Verimliliği ve Yönetimi Derneği (EYODER), Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER), Türkiye Serbest Mimarlar Derneği (TürkSMD), İstanbul Serbest Mimarlar Derneği (İstanbulSMD), Türk Müşavir Mühendis ve Mimarlar Birliği (TürkMMMB), Türkiye Müteahhitler Birliği (TMB) ve İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) gibi kurumlar da bulunuyor.


İklim değişikliğine karşı inşaat sektörünün tüm aktörlerine görev düşüyor!

Hükümetler arası iklim değişikliği raporunda 2050 yılına kadar Akdeniz bölgesinde ortalama sıcaklıkların 1˚C ila 2˚C, Türkiye’de ise 2,5°C ila 4°C artacağı öngörülüyor.


Türkiye, iklim değişikliği kapsamındaki ulusal vizyonu çerçevesinde; iklim değişikliği politikalarını kalkınma politikalarıyla entegre etmiş, enerji verimliliğini yaygınlaştırmış, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını arttırmış, iklim değişikliğiyle mücadeleye aktif katılım sağlayan ve yüksek yaam kalitesiyle refahı tüm vatandaşlarına düşük karbon yoğunluğu ile sunabilen bir ülke olmayı hedefliyor.



Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan “Enerji Kaynaklarının ve Enerjinin Kullanımında Verimliliğin Artırılmasına Dair Yönetmelik” 28097 sayılı ve 27 Ekim 2011 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikte; “Kamu kesimine ait bina ve işletmelerin enerji kullanımı 2010 yılına göre, 2023 yılında en az yüzde yirmi oranında düşürülür” hükmü yer alıyor. Türkiye’nin belirlediği bu hedefleri tutturmasında inşaat sektörünün tüm aktörlerine de görev düşüyor.


Geri Dön