15 / 05 / 2024

Seçmen kağıdı şart mı? Oy kullanmaya gitmezsem ne olur?

Seçmen kağıdı şart mı? Oy kullanmaya gitmezsem ne olur?

14 Mayıs seçimleri gittikçe yaklaşıyor. Vatandaşlarda 14 Mayıs öncesinde kullanacakları oylara dair bazı sorularına yanıt arıyor. Seçmen kağıdına ve merak edilen diğer detaylar!



OY KULLANMAYA GİTMEZSEM NE OLUR?

Yapılan oylamalarda, geçersiz oy boş oy, hasarlı oy, muğlak ya da herhangi bir nedenden ötürü oylama kurallarına uygun bulunmayan, doğru kullanılmamış oylardır. Geçersiz oylar oylamanın sonucuna herhangi bir etki etmez. Bir oy veren kaza ile ya da bilerek geçersiz oy kullanılabilir.

2023 YSK YURT İÇİ SEÇMEN KAYDI SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Sandık sorgulama işlemini kolay bir şekilde yapmak istiyorsanız şu adımları takip edebilirsiniz. Sandık bilgisi sorgulama işlemi için kullanmanız gereken bir hizmet adı bulunmaktadır. Bu hizmet adı “Yurt İçi Seçmen Kaydı Sorgulama”dır. Tarayıcınızın hemen adres satırına http://www.turkiye.gov.tr/yuksek-secim-kurulu-yurt-ici-secmen-kaydi-sorgulama yazabilirsiniz.

SEÇMEN KAĞIDI ŞART MI? SEÇMEN KAĞIDI OLMADAN OY KULLANILIR MI?

Oy kullanırken seçmen kağıdı gerekli mi? sorusu 2023 seçimlerine az bir süre kala sorulmaya başlandı. Seçmen kağıdı olmadan da oy kullanılabilir. Seçmenler e- Devlet Kapısı sistemindeki “Nerede Oy Kullanacağım” kısmından araştırma yaparak Seçmen Bilgi Kağıdının dökümü de alınabilir.

Seçmenlerin, oy kullanabilmesi için T.C Kimlik Numaralı; T.C Kimlik kartı, nüfus cüzdanı yoksa, pasaport, evlenme cüzdanı, resmi daireler tarafından verilen kimlik kartı vb. resimli ve resmi nitelikte olan belge oy verecek kişinin yanında olması gerekmektedir.

2023 YILINDA KAÇ KİŞİ OY KULLANACAK?  

YSK Başkanı Ahmet Yener 14 Mayıs 2023 günü gerçekleştirilecek seçimlerde ilk kez oy kullanacakların sayısını duyurdu. YSK Başkanı Yener, "Yurt içerisindeki seçmen sayısı 60.697.843 olup bunun 30 milyona yakınını kadın seçmen olduğunu, 14 Mayıs 2023 tarihindeki seçimde ilk kez oy kullanılacak seçmen sayısı ise 4.904.672.” diye konuştu.


Geri Dön