Kent Haberleri

Seferihisar Sığacık'ta 220 ev turizme kazandırıldı!

Sığacık’ın çehresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin “sihirli dokunuşuyla” değişti. Bölgeyi kalkındırmak için başlatılan proje kapsamında yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlanan 220 ev turizme kazandırıldı.


Turizmin parlayan yıldızı Seferihisar’ın sevimli mahallesi Sığacık’ın çehresi, İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi’nin “sihirli dokunuşuyla” değişti. Bölgeyi kalkındırmak için başlatılan proje kapsamında yenileme ve düzenleme çalışmaları tamamlanan 220 ev turizme kazandırıldı. 


Bölgedeki doku korunarak yenilenen evlerin tanıtım töreninde konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Aziz Kocaoğlu, yerelde kalkınmanın önemine değindi. “Yerelde kalkınma” hedefi doğrultusunda, aklı ve bilimi kullanarak katılımcı yönetim anlayışı ile emin adımlarla yürüdüklerini belirten Başkan Kocaoğlu, “Hep birlikte yerel kalkınmayı gerçekleştirmek için, sanayisinden turizmine, eğitiminden kültür sanatına, hizmet sektöründen tarihi mekanların ayağa kaldırılmasına kadar bir çok alanda çabalıyoruz. Yerel kalkınmanın en iyi örneklerinden birisini Seferihisar’da hayata geçiriyoruz. Bu projenin yaşaması için sahiplenilmesi için bundan sonra da desteğimizi sürdüreceğiz. Sığacık geliştikçe, belli bir noktaya geldikçe, bu kalkınmayı daha net göreceğiz. ‘Yavaş şehir’ felsefesinin sürdürülebilmesi için bisiklet yolunun tesis edilmesi gerekiyor. Bununla ilgili kamulaştırma çalışmalarına başladık” diye konuştu. 


Yarımada Strateji Planı hazır

Yaklaşık 1,5 yıl önce İzmir Kalkınma Ajansı’yla birlikte başlattıkları ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü başta olmak üzere üniversitelerin desteğiyle hazırladıkları Yarımada Stratejik Planı’nın tamamlandığını açıklayan Başkan Kocaoğlu, “İZKA bunu kitap haline getirdi. Burada yapılması gereken RES, balık çiftliklerin yeri, enginar, nergiz ve sümbülün nasıl ayağa kaldırılacağından tutun da bu bölgenin satsuma, mandalinasının nasıl değerlendirileceğine kadar birçok alanda çalışıyoruz. Yarımada Kalkınma Planı’nın stratejisi bitti. Biz 10 tane öncelikli konuyu belirledik. Belediye başkanları ve ilgililerle çalışma toplantısı düzenleyeceğiz. Önümüzdeki hafta bunun la ilgili bir çalışma toplantısı yapacağız. Ve bunu taslak olarak kentimizin kanaat önderlerine sunacağız. Sonrasında harekete geçeceğiz. Aynı ekip Gediz, Menemen ve Menderes Havzası’nı planlayacak. Akla ve bilime dayanan yol haritasıyla kentimizi, bölgemizi, ilçelerimizi, köylerimizi kalkındırmaya çalışıyoruz. Ürünlerinden, gelenek göreneklerine, tarihine kadar her alanda çalışma yapılacak. İzmir’de her şey var. Yeter ki biz doğru örgütlenelim, yeter ki çiftçimizin elinden tutalım. Topraklarımızı birleştirmeye olanağımız olmadığına göre küçük üreticiyi birleştireceğiz. Ürünün satılmasında güç olmaya çalışacağız. Ancak ve ancak bu şekilde ürünlerimizi ihraç edebilir, kalitesini arttırabilir ve pazara hakim olabiliriz. Biz bunun peşinde ve sevdasındayız. Burada hem turizmi kazandırıyoruz, hem tarihi korurken lokmayı büyütüyoruz” dedi. 


“Laf olsun diye en hızlı büyüyen kent biri seçilmedi”

İzmir’in başarılı olabilmesi için önünde hiçbir engel olmadığını ifade eden Başkan Aziz Kocaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü: "10 yıldır bu kenti yönetiyoruz. Adım adım büyütüyoruz. Çiçeği, sütü destekliyoruz. Arazi yollarını da yaparak desteğimiz sürdürüyoruz. Ne iş yaparsanız yapın, bütün işin başında güven geliyor. 2004 yılında yeni bağlanan ilçelerimize gittiğimizde ‘bunu yaparız, şunu yaparız’ dediğimizde ‘nasıl yapacaksınız, nerde ekip, eleman, araç’ diyorlardı. Orada yaptıklarımız ortada. Şimdide yeni bağlanan 9 ilçede soruyorlardı. Ekiplerimiz çalışmaya başlayınca o da bitti. Birbirimize sahip çıktığımızda, kader birliği yaptığımızda hiçbir engel yoktur. Tüm mesele bu. İzmir, 2011 yılında dünyanın en hızlı büyüyen kentlerinden biri seçildi. Laf olsun diye değil. Bu kent ürettiği için seçildi. 2012 yılında bu kentin belediye başkanı laf olsun diye ‘ayın belediye başkanı’ seçilmedi. Bu kentin belediye başkanı, 2014 yılında 2 bin metropol içerisindeki yarışta ilk 25’e kalıp laf olsun diye dünya kamuoyunda gündeme gelmedi. Kentli ile birlikte bunlar yapıldığı için geldi. Katılımcı yönetim anlayışı ile bu kent kalkındığı için geldi. Önümüzde engel yok. Önümüzde finansman, güven problemi yok. Her şeyimiz var. Yetişmiş insandan, bereketli topraklara, vergisini veren namuslu sanayicimize kadar her şey var. Bu kentin el birliği ile gönül birliği ile çok daha ileriye gitmesinin önünde engel yok. Yeter ki inanalım ve birlikte çalışalım” dedi.


“77 milyon birbirine kenetlenmek zorunda”

Son günlerde yaşanan olayları değerlendiren Başkan Aziz Kocaoğlu, İzmirlilere sağduyu çağrısı yaparak, “Türkiye Cumhuriyeti devleti ve bayrağı altında birlik ve beraberlik içinde kenetlenmek zorundayız. Hiçbir ülkenin kendisinden başka dostu yoktur. Hiçbir ülkeyi kendi vatandaşından gayrisi koruyamaz. İnanç, etnik köken ayrımı yapmadan, 77 milyon vatandaşımız birbirine sımsıkı sarılmalı ve üzerimizde oynanmak istenen oyunlara ‘dur’ demeliyiz. Tüm İzmirli hemşerilerimizi de duyarlılığa davet ediyorum” dedi.


“Gelecek için umut oluyorsunuz”

Projeye verdiği destek için Başkan Aziz Kocaoğlu’na teşekkür eden Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer ise, “Bütün çağdaş dünyanın farkında olduğu gibi gelecek yerelde... Çağdaş ülkeler bütün hayatı bu gerçek üzerine şekillendiriyorlar. Türkiye’de ne yazık ki bunun farkında olan ve olmayan iki belediyecilik anlayışı var. Bir yanda kalkınmanın yerelde başlayacağını bilen, kooperatifleri destekleyen, çok amaçlı salonlar yapan belediyecilik anlayışı var. Bir yanda da bir gecede binlerce belediyeyi kapatan, yerel tohumları yasaklayan anlayış var. Bugün bir projenin sonu değil başlangıcına tanık oluyoruz. Bugünden itibaren Sığacık gerçek bir yaşayan tatil köyüne dönüşecek. İçinde yaşayanların hizmet verdiği bir yerelde kalkınma modeline başlıyoruz. Burada yılların çökmekte olan bir köyü ayağa kalkıyor. Başkan Kocaoğlu’na bu projeye değer verdiği ve öncelikli olarak ele aldığı için teşekkürlerimizi sunuyoruz. Seferihisar’ın tarihi boyunca unutulmayacak, halkımızın saygıyla önünde eğileceği bir katkıdır. Kendisinin önünde saygı ile eğiliyorum. Bizim için umut oluyorsunuz ve önümüze daha emin bakmamızı sağlıyorsunuz” diye konuştu.


Projeden notlar

İzmir Büyükşehir Belediyesi ile Seferihisar Belediyesi’nin ortaklaşa gerçekleştirdiği, İl Özel İdaresi’nin de kapatılmadan önce katkı verdiği “Sığacık Kaleiçi Sokakları’nın Sağlıklaştırma Projesi Uygulama Ortak Hizmet Protokolü”, 22 Aralık 2012 tarihinde Başkan Aziz Kocaoğlu ve Tunç Soyer tarafından imzalandı. Büyükşehir Belediyesi'nin ihaleye çıkmasının ardından çalışmalar, Mayıs 2013'te başladı. Büyükşehir Belediyesi, protokol kapsamında Seferihisar Belediyesi’nin sorumluluğundaki Sığacık Kalesi içinde yer alan 126, 127, 128, 129, 130, 131, 132, 133, 134, 135, 136, 137 sokaklar ile Çarşı bölgesinde gerçekleştirilen sokak sağlıklaştırma çalışmalarına destek verdi. Söz konusu bölgelerdeki tarihi dokunun algılanabilirliği sağlandı. Proje kapsamında cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollar granit küp taş döşendi



İzmir Büyükşehir Belediyesi