Sığacık'ta 220 ev turizme kazandırıldı!
Seferihisar Sığacık Kaleiçi ’nde sokak sağlıklaştırma ve bina cepheleri iyileştirme projesini tamamlandı. Tarihi dokusuna kavuşan Sığacık Kaleiçi’nde 2015 yazında 40 ev bir odasında pansiyonculuğa başlayacak,
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Seferihisar Belediyesi Seferihisar Sığacık Kaleiçi’nde sokak sağlıklaştırma ve bina cepheleri iyileştirme projesini tamamladı. Tarihi dokusuna kavuşan Sığacık Kaleiçi’nde 2015 yazında 40 ev bir odasında pansiyonculuğa başlayacak, turizmde yeni bir atılım yapılacak. Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, tüm yarımadaya benzer turizm sistemini yaymayı hedeflediklerini söyledi.
Seferihisar’da Sığacık Kaleiçi sokak sağlıklaştırma çalışmaları tamamlandı. İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan çalışmayla ilgili düzenlenen açılışa Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, CHP İzmir milletvekili Mustafa Moroğlu, ilçe belediye başkanları, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, CHP il Başkanı Ali Engin ve Seferihisarlılar katıldı.
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu yaptığı konuşmada Seferihisar Sığacık Kaleiçi projesinin fiziki olarak tamamlandığını ancak yaşaması için sahiplenilmesi, turizme açılması, katma değerinin artması için çalıştıklarını söyledi. Kaleiçi projesinin yerel kalkınmanın en iyi örneklerinde birisi olacağına inandığını belirten Kocaoğlu "Seferihisar’da otoparklar yapıyoruz, eski belediye binasının yerine kültür merkezi yapıyoruz. Dut altında meydan oluşturuyoruz. Sığacık geliştikçe, belli noktaya geldikçe, Başkan Tunç Soyer’in yavaş şehir esprisinin devam edebilmesi için Seferihisar ile Sığacık arasında bir bisiklet yolunun kamulaştırılma çalışmasını da başlattık" dedi.
Yarımada’nın kalkınma stratejisinin tamamlandığı, öncelikli 10 projeyi belirlediklerini açıklayan Kocaoğlu, kısa süre sonra kanaat önderleriyle yapacakları toplantıda taslağı ortaya koyacaklarını söyledi. Alacakları görüşler çerçevesinde hareket edeceklerini belirten Kocaoğlu "Hemen arkasında Gediz, ve Bakırçay’ın stratejik planını yapacağız. Sanayi, yok olan meslekler, ürünleri ortaya çıkaracağız. Kozak yaylasındaki çam fıstığının nasıl değerlendirileceği, ağaçlardaki hastalıkla mücadele, kooperatiflerin balının nasıl değerlendirileceği belirlenecek. Yeter ki biz doğru örgütlenelim, birbirimize sahip çıkalım, yeter ki çiftçinin üreticinin elinden tutalım. Topraklarımız miras hukukuyla parçalanırken, birleştirme olanağı olmadığına göre küçük üreticileri birleştirerek kooperatiflerle birilkte ürünlerin satılması için güç olacağız. Ancak bu şekilde Türkiye pazarında ürünlerimizi değerlendirebilir, ihracat yapabiliriz. Ancak bu şekilde üretimi, kaliteyi, katma değeri arttırarak kenti kalkındırabiliriz. Bunun sevdasındayız, bunun peşindeyiz" diye konuştu.
Kocaoğlu, Sığacık Kaleiçi’nde hem turizmi geliştirdiklerini, hem tarihi korudukların hem de insanların lokmasını büyüttüklerini söyledi. Kaleiçi’nden başlayacak pansiyonculuğu tüm yarımadaya yaymayı hedeflediklerini belirten Kocaoğlu "Kafamaza birçok proje var. Gıdım gıdım ilerliyoruz. Temel atarak, sütü, çiçeği destekleyerek çalışıyoruz. Tüm işin başında ne iş yaparsanız yapın güven geliyor. Biz yeni 2004’de bağlanan ilçelerde yapacaklarımızı söylediklerimizde hangi parayla, elemanya yapacağımızı sormuşlardı. 21 ilçede ispat ettik. Şimdi yeni bağlanan 9 ilçede de soruyorlar. Ekipler çalışmaya başladığnıda onlar da görecek" dedi.
Kader birliği yapıldığı sürece engellerin aşılacağını belirten Kocaoğlu, "Önümüzde engel yok. Finansman, güven problemimiz yok. Yetişmiş insan, bereketli topraklarımız, vergisini veren sanayici ve tacir, ören yerleri, doğal ve tarihi güzellikler, şifalı sularımız var. Bu kentin gönül birliği ve el birliyle 10 yılda belli noktaya geldik zaten. Önümüzdeki beş senede çok daha ileriye gitmesinin önünde hiçbir engel yok. Yeter ki aklı ve bilim kullanalım, çalışalım" diye konuştu.
Kocaoğlu, Türkiye’nin önünde önemli sorun yumağını aşmak için tek ilacın ise birlik ve beraberlik olduğunu söyledi. Ufak tefek ayrılıkların bir kenara itilmesi gerektiğini Türkiye Cumhuriyeti ve bayrak altında sımsıkı kenetlenilmesi gerektiğini belirten Kocaoğlu, "Bunu yapmak zorundayız. Hiçbir ülkenin kendinden başka dostu yoktur. Hiçbir ülkeyi kendi vatandaşından gayrısı koruyamaz. Etnik köken, inanç, bölge farkılılıkları, zengin ve fakir ayrımı olmadan kenetlenmeliyiz. Böylece üzerimizde oynanan oyuna dur demeliyiz. Hepinizi bu konuda sağduyuya çağırıyorum" dedi.
SOYER: İKİ BELEDİYECİLİK ANLAYIŞI VAR AMA BİRİNİN CİLALARI DÖKÜLECEK
Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, geleceğin yerelde olduğunu söyledi. Dünyanın bu gerçeği bildiğini ve bu doğrultuda geleceği şekillendirdiğini belirten Soyer, "Ne yazık ki Türkiye’de bunun farkında olan ve olmayan iki anlayış var. Biri bir gecede 16 bin köyü kapatıyor, şehri araçların içinden hızla geçmesinin sağlandığı yer olduğunu sanıyor, yerel tohumların üretilmesini yasaklıyor. Diğer anlayış ise kalkınmanın yerelde başlayacağını biliyor, köylünün kooperatiflerin ürününü pazarlama imkanı yaratıyor, gençlerin spor yapması için çok amaçlı spor salonları yapan bir anlayıştır. Bu iki anlayış büyük bir çatışma içinde. Ve ne yazık ki daha çok Türkiye’nin batı bölgeleri bunun farkındalar. Neden insana dokunan hayata dokunana bu anlayış değil de insanı köleleştiren belediyecilik anlayışı daha yüksek oylarla bugün iktidarda olabiliyor? Ne yazık çağımız bir cilalı imaj devri. Fakat bu cilaların dökülme vakti geldi. Gerçeklerin yerini algıların aldığı bir dönemdeyiz. Ancak cilaların dökülmeye başladığını hep beraber yaşayacağız" diye konuştu.
40 EV TURİZME AÇILACAK
Soyer, Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla Sığacık’ta tarihin canlandığına dikkat çekti. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan özel bir dokunun turizmle buluşturulduğunu belirtmen Soyer "Sığacık Kaleiçi gerçek yaşayan bir tatil köyüne dönüşecek. Belki de çökmekte olan bir köy dünyanı gurur duyacağı insanlık tarihi mirasına dönüşüyor. Başkan Aziz Kocaoğlu’na katkılarılarından dolayı teşekkür ediyorum. Yaşar Üniversitesi ile birlikte bir program başlatacağız. Kaleiçi’ndeki insanlar turizm temsilcisi olacak. Gelecek yaz ayına 40 evle başlayacağız. Her evin bir odasını turizmle buluşturacağız. Eğitim programıyla ev sahipleri pansiyonculuk ve turizm konusunda eğitilecek. Ev sahipleri evlerini turizme açacak" dedi.
NELER YAPILDI
İzmir Büyükşehir Belediyesi, protokol kapsamında Seferihisar Belediyesi’nin sorumluluğundaki Sığacık Kalesi içinde yer alan sokaklar ile Çarşı bölgesinde sokak sağlıklaştırma çalışması yapıldı. Tarihi dokunun algılanabilirliği sağlayan çalışmalar kapsamında bina cephelerde niteliğini kaybetmiş olan sıvaların onarımları gerçekleştirildi. Bölgede bulunan Teos taşları cephede korunarak restorasyon ilkeleri doğrultusunda temizlenerek gün yüzüne çıkarıldı. Cephede bulunan malzemelerde derin kırılma, kopma, eksilmenin olduğu yerlerde yenilemeler yapıldı. Proje kapsamında bazı yerlerde onarım, bazı yerlerde ise değişimlerle kapı, pencere, çatı ve kepenklere müdahale edildi, elektrik ve su bağlantıları yapıldı. Özgün haldeki donanımlar, orijinaline uygun olarak yenilendi. Yağmur sularına önlem olarak açık kanal sistemiyle denize deşarj sistemi yapıldı. Çalışmalar kapsamında elektrik ve su bağlantıları yapılırken, yollara granit küp taş döşendi.
Hürriyet