02 / 05 / 2024

Seferihisar'daki jeotermal kuyularımız turizm kapasitemizi canlandıracak!

Seferihisar'daki jeotermal kuyularımız turizm kapasitemizi canlandıracak!

İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan: "Seferihisar'ın dünyaca tanınan bir termal merkez hale gelmesinde kuyularımız büyük rol oynayacak"



İzmir’in Sefehisar ilçesindeki 9 jeotermal kuyusundan, Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından turizm bölgesi ilan edilen Gümüldür’den Seferihisar’a kadar olan sahil bölgesinde yapılacak 25 adet 5 yıldızlı otele, 78 derece sıcaklıkta saatte 300 ton jeotermal su verilebileceği bildirildi.
İzmir Jeotermal AŞ Genel Müdürü Sinan Arslan, Seferihisar’daki 9 kuyunun ısı ve mineral değerlerini, jeotermal sahanın kapasitesini, otellere verebilecek suyun değerlerini belirlediklerini söyledi.

İzmir Valiliği ve  İzmir  Büyükşehir Belediyesinin yüzde 50’şer ortaklıkla kurduğu İzmir Jeotermal AŞ’nin Seferihisar’daki kuyuları 2006 yılında devraldığını ve altyapı çalışmalarının tamamlandığını, kuyuların yatırım yapılabilecek hale geldiğini belirten Arslan, hangi kuyunun seracılıkta, hangi kuyunun elektrik enerjisi üretiminde, hangi kuyudan da otellere sıcak su
 verilebileceğinin tespit edildiğini anlattı.ODTÜ Mühendislik Fakültesi Petrol ve Doğalgaz Bölüm Başkanı Prof.Dr.Mahmut Parlaktuna ve ekibinin yaptıkları çalışmayla, jeotermal sahanın
 değerlerini ortaya çıkardığı belirten Sinan Arslan, şunları söyledi:
"Turizm alanı ilan edilen bölgenin imar planlarını yapma yetkisi Kültür ve Turizm Bakanlığında. Bakanlık da Seferihisar’da ilan edilen alanda imar çalışmalarını sürdürüyor. Biz jeotermal kuyulardan hangisinin turizm amaçlı kullanılacağını, otellere, kür merkezlerine ne kadar su verebileceğimizi belirledik. Bölgede kurulacak 25 tane 5 yıldızlı otel veya tatil köyüne saatte 300 ton ve 78 derece sıcaklıkta su verebilecek şekilde yatırımlarımızı
 hazırladık.
 
Otel bölgesine hat çekebilecek duruma geldik, turistik tesislere verecek suyumuz hazır. Cumali bölümündeki kuyularımızdan 140-150 derece sıcaklıkta suya ulaştık, elektrik enerjisi üretimi için 110-120 derece sıcaklık yeterli, bu kuyulardan elektrik enerjisi üreteceğiz. Tuzla bölümündeki kuyuların sıcaklığı 100 derece civarında. Bu bölümdeki kuyular da seracılıkta kullanılacak. Diğer kuyularımız da turizm amaçlı kullanılacak."

Sinan Arslan, dünyanın hiçbir yerinde havaalanından 40-50 kilometre uzaklıkta jeotermal otelleri olan başka merkez olmadığını, Seferihisar’ın imar planları tamamlandığında yatırımcıların gözdesi haline geleceğini söyledi.

Turizm yatırımları için kuyuların hazır hale gelmesinin önemli olduğunu ifade eden Arslan, "Seferihisar’ın dünyaca tanınan bir termal merkez hale gelmesinde kuyularımız büyük rol oynayacak. Her türlü çalışmamızı tamamladık. Artık yatırım yapabilecek bir hale geldik" şeklinde konuştu.

A.A.


Geri Dön