28 / 04 / 2024

Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısı Konya' da yapıldı!

Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısı Konya' da yapıldı!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Konya Büyükşehir Belediyesi ile ortaklaşa düzenlediği Şehir Kimliği Çalıştayı tanıtım toplantısı; 27 Aralık’ta, Mevlana Kültür ve Kongre Merkezinde gerçekleştirildi. Şehir Kimliği Çalıştaylarının sekizincisi çalıştay tanı



Bakan Danışmanı Sayın İbrahim Acar Koordinatörlüğünde gerçekleştirilen Şehir Kimliği Çalıştaylarının sekizincisi olan çalıştay tanıtım toplantısına,  Konya Belediye  Başkanı Sayın Tahir Akyürek Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşarı Mehmet Emin Birpınar, Mekansal Planlama Genel Müdürü Erdal Kayapınar, ilçe belediye başkanları ve bürokratları ile sivil toplum kuruluşu temsilcileri, üniversitelerden öğretim üyeleri ve kamuoyu önderleri katıldı.


Toplantıda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Bakan Danışmanı İbrahim Acar ve Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek birer konuşma yaptılar.  Daha sonra çalıştay Bilgilendirme Toplantısında Bakan Danışmanı İbrahim Acar, Prof. Dr. Seyfettin Erdoğan ve  Doç.Dr. Ayfer Gedikli Konya Şehir Kimliği Çalıştayı Hakkında bilgi verdiler, sorulara cevap verdiler.


Çalıştay Tanıtım Toplansında yaptığı konuşmada Belediye Başkanı Tahir Akyürek şöyle dedi:

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak bir misyonlarının bulunduğunu ve şehir tarihi açısından çalışmaları bulunduğunu ifade etti. Bu kapsamda Mevlana Camii, Bedesten Çarşısında tarihi ve kültürel değerlerimizi korumak için çalışma yaptıklarını belirtti. Konya’da şehrin ana cadde ve sokaklarındaki inşaatların cephelerine müdahale ederek, Konya’nın tarihi dokusunun hissedilmesini hedeflediklerini iletti.


Bu çalışmalarla Konya’nın şehir kimliğinin daha belirginleşeceğini ifade etti. Gittiğimiz her yerde şehrimizin kimliğinin Mevlana hazretleri ile tanınıyor olmasından büyük bir mutluluk duyduklarını ve Hazreti Mevlana’nın Konya’yı taşımaya ve tanıtmaya devam ettiğini söyledi.


Çalıştay tanıtım toplantısında bir konuşma yapan Bakan Danışmanı İbrahim Acar şöyle dedi;

İnsanın maddi ve manevi gelişimine etki eden unsurların başında sosyal, kültürel ve fiziki çevre gelmektedir.  İnsan ve onu çevreleyen şehir arasında öylesine bir etkileşim vardır ki; çevredeki olumlu ya da olumsuz her bir değişim insana, insanın yaşadığı deneyimler de çevreye, şehire yansır. Böylece; şehir ve insan birbirinin mazisinde, güncel hayatında, geleceğinde, mutluluğunda, hüznünde ve hasılı kaderinde karşılıklı etkili olur.


İnsan gibi şehirlerin de ruhu, kimliği ve kişiliği vardır. Tarihi, iklimi, coğrafyası, jeopolitiği, kültürü, sosyal ve etnik yapısı, ekonomisi ve diğer maddi ve manevi değerleri bir şehrin kimliğini oluşturan temel öğelerdir. Bu parametrelerden baskın ve öne çıkanlar veya onların bileşimi şehrin kimliğini ortaya koyar. Bazen bir sanat eseri veya tarihi eser, bazen hafızalarda, gönüllerde derin izler bırakan bir olay veya bir insan şehrin kimlik tanımlanmasında ön plana çıkar. Bazen insan şehre, şehir de insana ruh ve kimlik katar. Bunun en önemli örneği Hazreti Mevlana ve Konya şehridir.

Şehirlerin kimliğini doğru tanımlamadan, ne sorunlar doğru tespit edilebilir ne de köklü, isabetli çözümler üretilebilir. Sağlıklı gelecek kurgusu yapılabilmesi için de önce şehrin kimliğinin doğru tespit edilmesi gerekir.


Bu çerçevede mekânsal planlama hayati değer taşıyan bir konudur. Ülke, bölge ve şehir bazında, her ölçekte yerleşim birimi için durum tespiti yapmak ve gelecek öngörüsünde bulunup; yerleşim, yatırım, üretim ve hizmet altyapılarını bu öngörülere göre kurgulamak, o bölgenin kimliğinin oluşması açısından hayati önem taşır. Bu nedenle, ülke çapında stratejik mekânsal planlama çalışmaları başlatılmıştır. Bu çalışma ile bir yandan her bir yerleşim biriminin bireysel varlığı, kimliği ve özgün değerleri göz önünde bulundurularak, öte yandan da diğer yerleşim birimleri ile olan ilişkilerini ve bütün içindeki yerini de doğru kurgulayarak kapsamlı bir ülke planlaması yapılacaktır.

Sayın Bakanımızın bakanlığa kazandırdığı vizyon ışığında; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı olarak, ülke çapında yapılacak stratejik mekânsal planlama çalışmalarına kaynak ve referans oluşturmak için şehirlerimizin yukarıda belirtilen çerçevede kimliğini tespit etmek amacıyla çalıştaylar düzenlemeye karar verildi.

 

Her şehrimize, o şehirde yaşayanların gözüyle ve gönlüyle bakmak istedik. “Şehir Kimliği Çalıştayı”nda şehrimizdeki bilim adamlarımızı, iş adamlarımızı, gönüllü kuruluşlarımızı, belediye ve diğer kamu bürokrasisini, düşünce ve gönül adamlarımızı bir araya getiriyoruz. Şehir kimliğimizi belirleme adına, sosyal, kültürel ve ekonomik gelişme hedeflerimiz konusunda geniş katılımlı bir platform oluşturuyoruz. Burada ortaya çıkan bilgi birikimi ve çalıştay raporlarının ülkemizin geleceği için çok önemli kaynak ve referans olacağı inancındayız. 

Ordu, Üsküdar, Kırşehir, Düzce, Adıyaman, Sivas ve Kütahya’da gerçekleştirmiş olduğumuz Çalıştaylarımızı, Konya, Kahramanmaraş, Çorum, Samsun, Amasya, Tokat, Bursa ve Urfa ile devam ederek tüm illerimizde gerçekleştirmeyi hedefliyoruz.


Geri Dön