02 / 05 / 2024

Şehircilerin başucu kitabı Marka Şehir raflarda!

Şehircilerin başucu kitabı Marka Şehir raflarda!

Konu başlıklarıyla dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyan Marka Şehir satışa sunuldu. Muhterem İlgüner ve Christer Asplundun kaleme aldıkları kitap, bir şehrin nasıl marka olabileceğini anlatıyor



Türkiyenin önde gelen marka danışmanlarından Muhterem İlgüner ve Avrupanın en önemli şehir ve yöre stratejistlerinden Christer Asplundun yazdıkları Marka Şehir, Markating Yayınlarından çıktı. Bilnet ve UPM sponsorluğunda hazırlanan kitap, bir şehrin nasıl marka olacağı konusunda yöneticilere ışık tutuyor.
 
Bir araya getirilen konu başlıklarıyla dünyada ilk ve tek olma özelliğini taşıyan bu kitapta, belediye başkanları, ticaret ve sanayi odası başkanları ve onların ekipleri ile bölgesel kalkınma ajansları ve bölge planlamacıları için planlama çerçevesi sunuluyor. Kitap ayrıca, rekabetin değerlendirilmesi, alıcı-satıcı ilişkilerinin dinamiği, pazarlama altyapısının rolü ve etkin iletişimin yaygınlaştırılması gibi şehir markalaşmasında son derece önemli konuları da kapsıyor. Asplundun 35, İlgünerin 10 yıllık birikimlerinin ürünü olarak ortaya çıkan Marka Şehir, kolay anlaşılır anlatımıyla dikkat çekiyor.
 
Şehir yöneticileri için başucu kitabı niteliği taşıyan, 354 sayfalık Marka Şehirde, bir şehri markalaştırma yolunda ayrıntılı tablolara eşlik eden, açıklayıcı örnekler de bulunuyor. Kitap, okurlarına bir şehrin nasıl marka olabileceğini daha iyi anlama imkanı veriyor.
 
Dünya nüfusunun yarısı şehirlerde
İlk kez 2008 yılında dünya nüfusunun yarısı şehirlerde yaşamaya başladı. 2050 yılında bu oranın yüzde 70lere ulaşacağı tahmin ediliyor. Dünyada her gün 180 bin kişi şehirli oluyor. Başlıca 100 şehir, dünya ekonomisinin yüzde 30unu oluşturuyor. Dünyada elde edilen enerjinin yüzde 75i şehirler tarafından tüketiliyor. Bazı şehirleri ziyaret eden turistlerin sayısı yine bazı ülkelerin nüfusundan fazla.
 
Önemli bir sosyoekonomik olgu haline gelen şehirlerin artık eskisi gibi yönetilmesi mümkün değil. Kaldı ki ziyaretçi, yatırımcı ve nitelikli yerleşimci çekebilmek için aralarında kıyasıya bir rekabet sürüyor. Sadece Avrupada 150 bin yerleşim birimi bu rekabete dahil. 2030 yılında Çinin bir milyondan fazla nüfuslu 221 şehre sahip olacağı hesaplanıyor. Aynı sürede Hindistanın ise 68 şehre.
 
Refahın oluşması bakımından şehirler, en önemli yerler haline geldi. Dünya gayrı safi hasılasının önemli bölümü şehirlerde oluşuyor ve yine şehirlerde harcanıyor. İnsanlığın geleceği şehirlerin yönetimiyle ayrılmaz bir bütün oluşturuyor. Başarılı bir şehir yönetimi olmadan bir şehirde refah elde edilemiyor.
 
Marka Şehir, şehir yönetiminde profesyonelliğin nasıl sağlanacağı üzerinde özellikle duruyor. Bu amaçla onlarca örnek sunuyor. Türkiye, dışarıdan doğrudan yatırımcı ve daha fazla harcayan ziyaretçi cezp etmeyi istiyor. Bunu başarabilmenin yolu, şehirlerimiz için küresel rekabet avantajı kazandıracak stratejiler geliştirmekten geçiyor. Marka Şehir, söz konusu stratejiler için rehberlik yapıyor.
 
Muhterem İlgüner hakkında
Türkiyenin önde gelen marka danışmanlarından Muhterem İlgüner, 2002 yılından bu yana şehirlerin markalaşması konusunda geniş bir çalışma yürütüyor. Türkiyenin onlarca şehrinde konuşmacı olarak bulunan ve bazılarının stratejik marka planı çalışmalarını yürüten İlgüner, aynı zamanda Brandassist marka danışmanlık şirketinin kurucusu ve yöneticisi.
 
İlgüner, kitabın önsözünde Şehirlerimiz markalaşırsa ülkemiz zenginleşir. Ülkemizin itibarı artar. Her yer ve yöremiz, hemşerileri için, yetişen gençleri için, iş alemi için, kısacası beklentisi olan herkes için umut kaynağı oluşturabilir. Bu nedenle, yerel yöneticilerimizin bu konuyu sözde değil özde, gündemlerinin birinci maddesi haline getirmeleri beklenmelidir, diye yazıyor.
 
Christer Asplund hakkında
Avrupanın önde gelen şehir ve yöre stratejisti Christer Asplund, küçük büyük yüzlerce şehrin markalaşma yolunda rekabet üstünlüğü kazanması için çalıştı. Asplund, pek çok yaratıcı ve yenilikçi çalışmaya imza attı. Şehirlere yeni yatırımcıların kazandırılması, üçüncü nesil bilim parklarının kurulması konularında uzmanlığıyla tanınıyor. Ayrıca bugün Avrupada elektrikli araçların yayılması konusundaki çalışmalara da önderlik ediyor.
 
Asplund, kitabın önsözünde, Vizyon sahibi, tutkulu, becerikli şehir yöneticileri şehirlerinin geleceğini şekillendiriken aynı zamanda dünyanın yarınını da inşa etmektedirler. Bu kitap hangi strateji ve yöntemlerle bir şehrin başarılı şekilde geleceğe hazırlanacağı konusunda yol gösterici olmak üzere hazırlanmıştır, diye belirtiyor.
 
Eser Adı: Marka Şehir
Yazarı: Muhterem İLGÜNER Christer ASPLUND
Dili: Türkçe
Türü: Araştırma
Kağıt Bilgisi: Birinci hamur kağıt, Mat kuşe kapak
Basım Tarihi: Şubat 2011
Sayfa Sayısı: 354
Kitap Boyutları: 15x 22 cm
ISBN No: 978-605-6195006
Etiket Fiyatı: 30,00 TL
KDV: %8


Geri Dön