26 / 12 / 2024

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

Akıllı otoparklar, akıllı kavşaklar, akıllı ulaşım, akıllı sulama sistemleri... Belediyeler akıllı şehir olmak için birbiriyle yarışıyor. “Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor” sorusunun cevabını belediye başkanları anlattı...




DİJİTAL Şehircilik Zirvesi’nin ilk paneli “Başkanlar Anlatıyor: Dijitalleşmede Türkiye’den Örnekler” konu başlığı ile yapıldı. Panelin moderatörü Türk Telekom Kurumsal Segment Pazarlama ve Iş Birlikleri Direktörü Nilay Altan idi. Dört büyük belediyenin projelerinin konuşulduğu panelde, Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ, Sakarya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Ekrem Yüce, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Erdem Güzelbey ve Başakşehir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Yasin Kartoğlu yer aldı.

Panele başlamadan önce Türk Telekom’un akıllı şehir projeleri konusundaki çalışmalarına değinen Nilay Altan, firmanın belediyelere sağladığı desteklerden ve bu konudaki vizyonundan bahsetti. “Dünyada kentleşme oranı hızla artarken, toplumsal sorunlarda da artış olduğunu görüyoruz. Altyapıyı ve kaynak planlamasını doğrudan etkileyen nüfus artışında görüyoruz ki, teknolojinin nimetlerinden yararlanan akıllı şehirler daha verimli işliyor” diye konuşmasına devam eden Altan, insan hayatına etki etmediği sürece, teknolojinin anlam ve öneminin çok fazla kavranamadığının altını çizdi. Her şehrin kendine özgü ihtiyaçları olduğuna vurgu yapan Altan, “Türkiye’de hayata geçirdiğimiz projelerin dünya standartlarında olduğunu görüyoruz” diyerek sözü belediye başkanlarına bıraktı.
 

 

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

"HAYATI KOLAYLAŞTIRIYORUZ"



Panelin ilk konuşmacısı Erzurum Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Murat Altundağ oldu. Son yıllarda hem spor, hem de kayak turizmi ile dikkat çeken Erzurum, akıllı şehir projeleriyle de kendini sürekli geliştiriyor. Altundağ, “Akıllı Şehir nedir?” sorusunu sorarak Erzurum’un akıllı şehir olması için yaptıkları projelerle ilgili bir sunum yaptı ve hayata geçirdikleri projeleri şöyle sıraladı:

“Kavşak dinamik kontrol sistemleri, kent izleme sistemleri, Mobese sistemleri, mezarlık bilgi Sistemleri, coğrafi bilgi sistemleri, uydu takip sistemi, durak bilgi sistemleri, şoför uyarı sistemleri, güneş enerjisi panel tarlaları, metan gazından elektrik enerji üretimi, Erzurum ulaşım portalı (mobil), toplu taşıma denetim sistemleri akıllı sulama sistemleri, CRM yazılımı, Palandöken Kayak Merkezi info anlık ekran, konaklama tesisleri kamera sistemi, gece aydınlatması, çığ öldürme sistemi, suni karlama ve pist kalitesi artırma gibi pek çok projeyi hayata geçirdik. Daha akıllı ve dijital şehir olma yolunda farklı projelerimiz de olacak. Hayatı kolaylaştırmak için tüm faaliyetlerimizi gerçekleştiriyoruz.”

 

 

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?


"TEKNOLOJİYİ TAKİP ETMELİYİZ"



Panelin ikinci konuşmacısı Sakarya Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’ydi. Moderatör Altan’ın “Akıllı şehirlere olan yaklaşımınız nedir ve vatandaşlardan nasıl geri bildirim alıyorsunuz?” sorusuna yanıt veren Yüce, Sakarya’nın akıllı şehir stratejisi ve eylem planı projesinde aldıkları ödülden dolayı gurur duyduklarını dile getirdi. Dijital şehircilik furyasının içerisinde bulunmaları gerektiğine değinen Yüce, “Bugün teknoloji ışık hızıyla ilerliyor. Bizim de durma şansımız yok. Şehrin sorunlarım çözmek ve ihtiyaçlarını karşılamak için doğru vizyon geliştirmek gerekiyor” diye anlattı. Kültürün, insanın duygusal yapısı olduğuna vurgu yapan Yüce, “Teknoloji ve medeniyet, insanlara rahat yaşam sağlıyor. Şehirde yaşayan insanlarımıza dijital imkânları sunmak için elimizden gelen her şeyi yapmak için çabalıyoruz. Para ve bilgiyi en iyi şekilde kullanmalıyız. Teknolojinin bize sunduklarını olumlu kullanırsak daha mutlu bireyler yetişmesine katkı sağlarız” açıklamasında bulundu.

Yüce, dijital ve akıllı şehirler ortaya çıkartırken toprak ve doğadan uzak kalmanın yanlış olduğunu savundu; çevreye saygılı ve tarihe uyumlu gelişen şehirler olarak ilerlemek gerektiğine dikkat çekti. Sakarya’da doğa ile baş başa kalmanın mümkün olduğunun da altını çizen Yüce, teknolojik hayatı doğadan uzaklaşmadan yapmak gerektiğini söyledi. “Marka şehir ismini çok duyduk. Bizim de ilk sloganımız Sakarya’yı marka şehir yapmaktı. Ama yaşanabilir bir marka şehir olmaktan söz ediyorum. Dikey değil, yatay mimariyi benimseyerek, toprakla bütünleşerek bunu yapmak istiyoruz” diye anlatan Yüce, Sakarya için yaptıkları dijital projeler hakkında şu bilgileri verdi:

“Akıllı meydan projesi (15 Temmuz Demokrasi Medyanı), fonksiyonel kent mobilyaları, bisiklet otoparkı, yağmur suyu toplama düzenlemesi, güneş panelleri, sanal şehir müzesi, trafik kontrol merkezi gibi pek çok projeyi gerçekleştirdik. İlimizde 125 kavşakta akıllı trafik ve kavşak yönetim sistemlerini yaparak, bekleme sürelerini düşürdük. Bu enerji tüketimini azaltmaya yol açtı. Özellikle bisiklet yollarına, parklara çok önem veriyoruz. Şehrimizde bisiklet vadisi bulunuyor. Amerika Birleşik Devletlerinden (ABD) sonra dünyada bisiklet vadisi konusunda ikinci sıradayız. 10 faktörden dokuzunu yerine getirdik. Son bir faktörü de tamamlarsak dünyada ilk sırada olacağız. Sakarya’yı baştan sona bisiklet yoluyla donatmayı hedefliyoruz. Sakarya’yı bisiklet şehri yapmak istiyoruz.”

 


"ULAŞIM KARTININ AVANTAJLARI"



Dijital kanalları aktif şekilde kullanan bir diğer belediye de Gaziantep Belediyesi. Özellikle ulaşım konusunda yaptıkları çalışmalarla çok sayıda ödül almış durumda. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Yusuf Erdem Güzelbey, konuşmasına başlarken, kentte hayata geçirdikleri ulaşım projeleriyle, 2018 ve 2019 yıllarında ödüle layık görüldüklerini belirtti. “Gaziantep’e özel olarak hazırladığımız ulaşım kartı ve mobil uygulama, halkımıza pek çok işlemde kolaylıklar sağlıyor. Büyükşehirlerimizde akıllı şehir olma, ulaşım üzerinden başlıyor. Dünyada da böyle ilerliyor. İkinci sırada ise otopark çözümleri geliyor. Biz de başlangıç olarak ulaşım üzerinden ilerlemek istedik. Akıllı şehir olmak için veri elde etmek gerekiyor” diyen Güzelbey, bu veriyi ulaşım üzerinden sağladıklarının altını çizdi. Ulaşım kartının Anteplilere sağladığı pek çok avantaj var. Kullanıcıların ulaşım kartı yanında olmasa da, cep telefonundan ödeme, temassız kredi kartı ile ödeme, ulaşımı kullandıkça ücretsiz bir saat bisiklet kullanma hakkı, katı atık projelerinde puan toplayarak ulaşımda kullanma gibi avantajlar elde ediyor. Güzelbey, “Haşan Celal Güzel Millet Bahçesi’ni de akıllı ve güvenli bir parka dönüştürdük. Panik bu-tonları ve aydınlatmalar gibi pek çok sistemi hayata geçirdik” dedi.
 

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?

"İSTENEN HİZMETİ SUNMALIYIZ"


Panelin son konuşmacısı Başakşehir Belediye Başkanı Yasin Kartoğlu oldu. Belediye bugüne kadar 70’den fazla projeye ev sahipliği yapmış, teknoloji ve girişimcilik alanında destekler vermiş. Kartoğlu, konuşmasına, akıllı şehir uygulamalarının belediye olarak yapılması gereken işler arasında olduğunu söyleyerek başladı ve farklı modelleri ortaya çıkarmak gerektiğine vurgu yaptı. Kartoğlu, “Akıllı şehirciliğin yanında kent gücü ifadesi var. insanlar artık köylerde değil, şehirlerde yaşamak istiyor. Çünkü rahat etmek istiyor. Bize düşen görev, insanlar mutlu olmak için ne istiyorlarsa bu hizmetleri sağlamak. Özellikle yeşil alan ve teknoloji konusunda çalışmalar yapıyoruz” değerlendirmesini yaptı. 

İstanbul, metropol şehirlerin başında geldiği için, nüfusta her yıl artıyor. Son üç yıl içerisinde bu avantajlarından dolayı, en fazla göç alan şehir olmuş durumda. Kartoğlu, belediyelerin bir proje ürettiği zaman uygulamadan önce vatandaşa sorması gerektiğine dikkat çekti ve teknoloji üretimini sağlayacak alanların oluşturulması konusuna vurgu yaptı. “Çok zeki insanımız var. Bunları keşfetmemiz lazım. Bir dönem böyle bir alan oluşturulmuştu ancak devamı gelmedi. Bu projeyi tüm belediyeler olarak geliştirmemiz gerekiyor ki akıllı projeler fazlalaşsın” diyen Kartoğlu, belediye olarak ödül aldıkları akıllı çöp toplama sisteminden de söz etti.

 

Geleceğin şehirleri tartışıldı!


Geri Dön