24 / 12 / 2024

Geleceğin şehirleri tartışıldı!

Geleceğin şehirleri tartışıldı!

Para Dergisi Dijital Şehircilik Zirvesi düzenledi. Zirve’de dijital şehircilik kavramı masaya yatırıldı. İlklere imza atan belediye başkanları, teknoloji liderleri, mimarlar ve tasarımcılar geleceğe ışık tutan özel sunumlar yaptı...



Turkuvaz Medya Grubu bünyesinde yayın yapan haftalık ekonomi dergiciliğinin açık ara lideri PARA yine çok önemli bir zirveye ev sahipliği yaptı. Yıl içerisinde Enerji, E-Spor, Yeni Nesil Girişimcilik zirvelerini düzenleyen PARA, Otohaber ve Home Art ile birlikte yılın son haftasında Dijital Şehircilik Zirvesi’ni hayata geçirdi. 19 Aralık 2019 Perşembe günü St. Regis İstanbul’da düzenlenen Zirve’de önemli konuklar özel sunumlar yaptı. Zirve’de dijital şehircilik konusunda ilklere imza atan belediye başkanları, teknoloji liderleri, mimarlar ve tasarımcılar dijitalleşmenin şehir yaşamına etkisini tartıştı. Zirve’ye Türk Telekom Premium Sponsor, Toplu Konut İdaresi ve Emlak Konut Platin Sponsor, Bellona Gold Sponsor olarak destek verdi.

 



"DİJİTALE HAZIRLANMALIYIZ"
 

 

Dijital Şehircilik Zirvesi 2019’un açılış konuşmalarını Turkuvaz Dergi Grubu Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi Yasemin Gebeş ve Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç yaptı. Gebeş, “Sanayi 4.0, Toplum 5.0, nesnelerin interneti, yapay zeka gibi günümüz dijital dünyasında telaffuz edilen kavramlarla yaşantımıza giren ve gelişmekte olan ileri teknolojiler, iş yapış biçimlerimizi süratli bir şekilde değiştiriyor. Bu teknolojilerin günümüz akıllı şehirlerinde kullanılabilmesi için en önemli argüman verinin merkezi bir yapıda birleştirilmesi. Dijital şehir kavramı ile akıllı şebeke ve iletişim altyapısı, ulaşım, EDS sistemi, değişen trafik panoları, su şebekeleri gibi şehircilik konseptinde hayatımızı kolaylaştıracak dijital uygulamalar hızla yaygınlaşıyor. Bu alandaki yenilikleri tartışmak için Dijital Şehircilik Zirvesi’ni düzenliyoruz” dedi.

Türk Telekom Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Yusuf Kıraç ise, Türkiye’nin 2023 hedefine ulaşmak için tüm gücüyle çalıştığını, Türk Telekom’un da bu çalışmalara koşulsuz destek verdiğini söyledi. Dijitalleşmede en önemli konunun altyapı olduğunu ifade eden Kıraç, tüm şehirlerde fiberleşme çalışmalarının hızla sürdüğünü belirterek, “2023 Türkiye’si 5G’ye geçmiş, yeni nesil iletişim teknolojilerini tüm sektörlere başarıyla uygulamaya başlamış, Endüstri 4.0’a adapte ettiği sanayisiyle ekonomik verimliliğini arttırmış, akıllı tarım, uzaktan eğitim, uzaktan sağlık uygulamaları ve uzaktan tıbbi operasyonlar gibi teknolojinin son imkanlarının yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı bir ülke olacak. Artırılmış sanal gerçeklik uygulamaları, yapay zekâ destekli robotlar, sürücüsüz araçlar, gelişmiş akıllı şehir sistemleri gibi hayatımızı kolaylaştıran pek çok araç ve uygulama devreye girmiş olacak. Kısacası, bir taraftan yerli teknolojiler geliştiren ve hayata geçiren yenilikçi girişimleriyle çağa yön veren, diğer taraftan her karış toprağında hızlı internet erişimi ile bilgiye her kesimin her yerden anında ulaştığı bir Türkiye bizi bekliyor.”

Eray YÜKSEK / Fütüristler Derneği Başkan Yardımcısı



"Mutlu olmak için çocukluğunuza dönün"


Dünyada her şey değişti. Değişmeyen tek şey insan. Başarı için çok çalışma değil, olumlu düşünme, mutlu olma, iyi ve tutkulu çalışma önemli. Kişisel gelişime vakit ayırmalıyız. Kişi mutlu olabilmek için çocukluk haline dönmeli. Çocukluğunuzdaki mutlu olduğunuz anlara geri dönün. Nerede mutlu oluyorsunuz onu bulun. Herkesin bir süper gücü var. Siz kendi süper gücünüzü bulun ve mutluluğa koşun. Açlık sınırının üstünde geliriniz varsa kendi planınızı kendiniz yapın, başkasına bırakmayın. Hiçbir zaman bulunmak istemediğiniz yerde bulunmayın. Bir işyerinde yönetici olup şirketi kara ulaştırmak değil, yaptığınız işten gurur duymanız önemli. İşten eve dönerken, bugün yaptığım şeyden gurur duyuyorum demelisiniz. İşte o zaman besleniyorsunuz. Biz ne yaparsak yapalım zaman aynı hızda ilerliyor. Ne zaman gelecek konuşsam "2040 mı, daha çok var" diyorlar. Ama düşünün ki 29 Ekim 2023 hedefleri konulduğunda çoğu insan 'Daha çok var' demişti. Oysa ki 2020'ye ulaştık bile.




YENİ ÇAĞIN PETROLÜ: VERİ



Zirve’de Dubai ve Abu Dabi Dijital Şehircilik Projeleri Danışmanı Tarek Saeed, “Uygulamalardan Çıkan Dersler” konulu özel bir sunum gerçekleştirdi. Konuşmasında bilişsel şehir konseptinden bahseden Saeed, “Bilişsel şehirlerin hikayesi, yeni çağın petrolü olarak nitelendirilen veri ile başlıyor. Günümüzde veri üssel bir hızla büyüyor. Gençler veriyi işleyerek hizmet sunan internet devlerinin çalışma tarzına alışık. O nedenle artık hükümet ve belediyeler de aynı seviyede kullanıcı deneyimi sağlamalı. Bilişsel şehir kavramı da bu noktada devreye giriyor. Günümüzde veriyi anlamadan, verinin bize ne söylediğini analiz etmeden hizmet sunmak mümkün değil. Verinin merkezileştirilmesi konusunda ise sıkıntılar var. Veri tüm dünyada her yıl yaklaşık iki katı kadar artıyor. Fakat insanın veriyi anlama kabiliyeti değişmiyor. Bu noktada bilişsel şehirler kurmak için tek çözüm yapay zeka teknolojileri” dedi. Bilişsel şehir kavramının, içinde yaşanan her şeyden, her olaydan ders alan teknolojilerle mümkün olabileceğini ifade eden Saeed, sağlıktan ulaşıma, belediye hizmetlerinden eğitime kadar tüm alanları tek platform yaklaşımıyla birbirine bağlamak gerektiğini vurguladı. Yapay zekanın artık deneysel bir teknoloji olmadığına işaret eden Saeed şunları aktardı:

“Sadece proje, iş ve yatırım süreçleri değil, hükümetlerin karar verme süreçlerinde bile veriyi nasıl kullanabileceğimizi tartışmalıyız. Yapay zeka tartışmaları artık teknoloji tartışması değil, yönetimsel bir konu. Çalışmalarımızdan örnekler verece olursak, Rashid adındaki yapay zeka temelli chatbot’umuz, devlet hizmetleriyle ilgili soruların yüzde 85’ini yanıtlayabiliyor. Rashid, dört ayda 400 bin görüşme gerçekleştirdi ve öğrenmeye devam ediyor. 2021’de Rashid’i tüm devlet hizmetlerinde kullanıyor olacağız. Abu Dabi polis teşkilatında yapay zeka temelli bir trafik kaza analiz uygulamamız var. Kazaları kameralar aracılığıyla yapay zeka tespit ediyor ve ambulans gibi gerekli yönlendirmeleri yapıyor. Bu uygulama bir süre sonra kazalarda kimin kusurlu olduğuna da karar verebilir pozisyonda olacak.”
 

MODA İLE TEKNOLOJİ BİR ARADA



Zirvede giyilebilir teknolojiler üzerine bir konuşma gerçekleştiren tasarımcı Tuba Çetin, moda ile teknolojiyi birleştiren inovatif çalışmalarını anlattı. Farklı renk ve desenlere dönüşerek 70’den fazla kombinasyonla kullanılabilen çanta gibi yenilikçi tasarımlarından örnekler veren Çetin, “Modaya da multidisipliner bakmak gerektiğini düşünüyorum. Moda da yapay zeka teknolojilerinden ayrı düşünülemez. Bu nedenle giyilebilir teknolojiler alanına yoğunlaştık. Yakın gelecekte bizi mağazalarda belki hologram hostesler karşılayacak ve giyim stilimize göre bize tavsiyelerde bulunacak. Dünya değişiyor. Biz de yeni dünyaya uyum sağlamak için diğer tüm şirketler gibi inovasyona yatırım yapıyoruz” dedi.

Geleceğin şehirleri tartışıldı!

Ali AKAY / Mimar Sinan Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı
 

 

"Teknoloji sanatla, şehircilik düşünceyle birleşmeli"

 



Hız ve kontrol sistemlerinin çoğalmaya başlamasıyla çok sayıda teknoloji hayatımızın içine girdi. Sanayinin gelişmesi, petrolün bulunması ve nükleere geçilmesi sonrasında dünya farklı bir noktaya evrildi. Hizmet insanlığın hayatında büyük önem kazandı. Teknolojiyle birleşince daha kolay bir yaşantıya geçildi. İnsansız teknolojiler kullanıldığı alanlarda toplumda birçok unsuru da değiştirdi. Örneğin Paris'te bir süredir devam eden büyük grevler var. İnsanlar ulaşımda ciddi sıkıntılar yaşıyor. Ancak Paris metrosunun iki hattında sorun yaşanmıyor. Çünkü bu iki hat sürücüsüz bir şekilde çalışıyor. Teknolojiyi kullanırken sanat ve felsefeden uzak kalmamak gerekiyor. İster felsefe, ister sanat, ister şehircilik olsun hepsinin bir düşünüre ihtiyacı var. Bir düşünceyle ortaya çıkması ve şekillenmesi gerekiyor. Düşünürü yoksa teknoloji tek başına bizi bir yere götürmez. Tarihte bunun örneklerini görebiliriz. Örneğin Baron Haussman, Paris'in Ortaçağ’dan kalan bölgelerinin arasından geçen geniş bulvarlar açtı. Bunu da ünlü filozof Decartes'ın kuramlarından yola çıkarak kurduğu bir düzenle hayata geçirdi. Geniş caddeler yaparak şehrin ışık ve temiz hava ile temasını sağladı. Haussma şehirciliği felsefeyle birleştirerek Paris'e tarihinin en büyük dönüşümünü yaşattı.
 


Tour-Key: Şehirler için sanal rehber

 



Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı müze ve ören yerlerinin ticari işletmesini yapan firma olan Anadolu Kültürel Girişimcilik’in İcra Kurulu Başkanı İbrahim Halil Korkmaz zirvede yaptığı sunumda, kültürel varlıklarımızı dijital müzecilik yöntemiyle tanıtmak üzere geliştirdikleri yeni projeleri olan ve sanal bir rehber niteliği taşıyan 'Tour-Key' aplikasyonu hakkında bilgi verdi. Projeye Ayasofya Müzesi ve Topkapı Sarayı ile başladıklarını aktaran Korkmaz, bu püatform üzerinden sanal gerçeklikle müzeleri deneyimleme çalışması yaptıklarını kaydetti. Hem Android hem de İOS uygulamalarına uyumlu olan 'Tour-Key' aplikasyonunu indirdiğiniz zaman, taktığınız gözlükle sanal bir şekilde müzeyi gezebiliyor, bazı tarihsel olayların canlandırması olan videoları sanki siz de içindeymişsiniz gibi izleyebiliyorsunuz. Öte yandan kültürel mekanlar için artırılmış gerçeklik kartpostalları da var; bunlar üç boyutlu ve sesli olarak kullanılabiliyor. Korkmaz, destinasyonların tanıtılırken bu djital ortamdan faydalanılabileceğini söyledi.

 

Şehirler teknolojiyi nasıl kullanıyor?


Geri Dön