Sektörel

Şehirlerin anayasası yeniden yazılacak!

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehirlerin Mekansal ve Stratejik planlarının gözden geçirilmesi konusunda harekete geçiyor. İmpo İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Oflaz, şehirlerin anayasası olarak tabir ettiği Mekansal Planların bölgelerin stratejik kalkınmasının yol haritası olduğunu söyledi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şehirlerin Mekansal ve Stratejik Planlarının gözden geçirilmesi konusunda harekete geçiyor.  Buna göre planları olan şehirlerde revizyon yapılırken plansız şehirlerde yeni Mekansal ve Stratejik Planların hazırlanması sağlanacak.

21 yıldır Bakanlıklar, İl Özel İdareleri ve Yerel Yönetimlerle işbirliği halinde çeşitli ölçeklerde şehir planları hazırlayan İmpo İmar A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, şehirlerin anayasası olarak tabir ettiği     Mekansal planların bölgelerin stratejik kalkınmasının da yol haritası olduğunu söyledi.

Bakanlık Valilere Yetki Verdi

Şu anda söz konusu planları yaptırma ve onaylama yetkisinin Çevre ve Şehircilik Bakanlığında olduğunu anlatan Hüseyin Oflaz,  Bakanlığın Valiliklere yetki vererek bu planlamaların hızlı şekilde gözden geçirilmesini, revizyon yapılmasını ve eksiklerin tamamlanmasını istediğini söyledi. Hüseyin Oflaz sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu gelişme çok önemli. Çünkü Mekansal ve Stratejik Planlar, bundan sonraki projeksiyonlarda 20-30 yıllık gelişme eğilimlerini, sektörel gelişimleri ve yaşam alanlarını belirleyen üst ölçekli planlardır. Bir nevi şehirlerin anayasasıdır. Yerel Yönetimlerin ve Valiliklerin bu anayasaya uygun olarak hareket etmesi gerekmektedir. Hukuki olarak bir ülke anayasası var ama Mekansal ve Stratejik Planlamalar eksik olduğu için kentler kendi kendine gelişiyor. Mekansal Planlar, alt ölçekli planların şemsiyesi gibidir.  Bölgenin nüfusun ne olacağından tutun da nerede barınacağından, doğal yaşam alanlarının nasıl korunacağından, nüfusun nasıl istihdam edileceğine kadar pek çok konuda karar verilmesini sağlayan bir planlama türüdür…”

24 Şehre İmzasını Atan Ekip

Bugüne kadar Bakanlıklar, İl Özel İdareleri ve Yerel Yönetimler işbirliğinde 24 il ve 40 ilçede imar planları hazırlayan İmpo İmar ekipleri, şehir plancılığının bu önemli aşamasında yeni projeler için hazırlıklarını sürdürüyor. Türkiye’de bugüne kadar 110 bin hektar alanın planlamasını yapan ekip halen birçok bölgede planlama çalışmalarını devam ettiriyor.

İmpo İmar Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, şehir plancılığının ‘Daha İyi Bir Gelecek’ adına ve kamu yararı gözetilerek gerçekleştirildiğini söyledi.

İmpo İmar A.Ş. Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Oflaz, toplumsal yararın yanında yer alması gereken şehir plancılığının insanların geleceğine doğrudan etki eden bilimsel yaklaşımlar olduğunu söyledi. Hüseyin Oflaz, “Bugüne kadar Türkiye’nin 81 ilinden 24’ünde yerinde birebir çalışarak şehir planları hazırladık. Erzincan’dan İzmir’e, Bolu’dan Nevşehir’e, Rize ’den Kırklareli’ne kadar pek çok farklı coğrafyadaki vatandaşlarımızın Kentli olma hakkına hizmet etmekten dolayı mutluyuz” dedi.

İmpo İmar ekibinin Bingöl Sancak, Edirne Keşan, Çamlıhemşin Rize, Kırklareli Vize, Bartın Amasra, Erzincan Kemah, İzmir Menderes ile Yalova’daki planlama çalışmaları devam ediyor.

Yavaş Kentlerin Planlaması da İmpo İmar Ekibinde

İmpo İmar ekibinin çalışmaları arasında Türkiye’de yavaş kent ilan edilen Mudurnu’nun imar planlarının hazırlanması da bulunuyor. İlçe, deneyimli imar planlama ekibi İmpo İmar’ın hazırladığı yeni planlarla sağlıklı gelişimini sürdürecek. İller Bankası tarafından onaylanan planlar, kentin ‘Sürdürülebilir ve sakin bir yaşam ile kolay bir ulaşım ağına sahip olma’ kimliğini de korumasını sağlayacak. Hüseyin Oflaz, bir başka yavaş kent olan Kırklareli-Vize için de imar planlaması çalışması yaptıklarını söyledi. Kırklareli’nin Vize ilçesi 2 Haziran 2012, Bolu’nun Mudurnu ilçesi de 5 Mart 2018’de yavaş kent ilan edilmişti.