Şehzadeler Konağı restore ediliyor!
Diyarbakır Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı kapsamında onaylanan 2 yeni projeden biri olan Şehzadeler Konağı'nın proje çizim çalışmaları yapılıyor. Bu restorasyon çalışmalarıyla birlikte tarihi konak turizme kazandırılacak..
Diyarbakır Valiliği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Uygulama Merkezi tarafından Sur ilçesinde bulunan tarihi Şehzadeler Konağı'nın restorasyon çalışmalarına başlanıldı. Konağın restorasyon çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan Diyarbakır Şehzadeler Konağının hem büyüklük, hem de işlevsellik açısından kentte önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bulanan Şehzadeler Konağı'nın restorasyon çalışmaları Diyarbakır Valiliği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Uygulama Merkezi tarafından başlatıldı. Diyarbakır'ın en önemli sivil mimari örneklerinden biri olan, konağın "Şehzadeler Konağının Projelendirilmesi Projesi" kapsamında rölöve, restitisyon, restorasyon ve elektrik-makine projelerinin çizimleri gerçekleştirilerek, ilerleyen dönemde yapılması planlanan restorasyon projesi ile konağın turizme kazandırılması amaçlandığı kaydedildi. Diyarbakır Valiliği Cazibe Merkezlerini Destekleme Programı Uygulama Merkezi tarafından çalışmaları takip edilen projenin, Kalkınma Bakanlığı'nm Karacadağ Kalkınma Ajansı aracılığıyla sağlanan destekleri ile 2014 yılı Ekim ayı içerisinde tamamlanması planlandığı ifade edildi.
Yapılan restorasyon çalışmalarını değerlendiren Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç, bu çalışmayla birlikte yıkılmaya yüz tutmuş yapının işlevlendirileceğini söyledi.
Diyarbakır'da bir tarihi yapının daha ayağa kalktığını ifade ederek, Diyarbakır sivil mimarisinin en güzel örneklerinden olan Diyarbakır Şehzadeler Konağının hem büyüklük, hem de işlevsellik açısından kentte önemli bir yere sahip olduğunu belirtti. Vali Kıraç, bu ve benzeri konakların proje çizimlerinin yapılarak ilerleyen dönemde restorasyon çalışmaları ile birlikte yıkılmaya yüz tutmuş tarihi yapıların işlevlendirilerek ayağa kaldırılacağını dile getirdi.
Yoğun çalışmalar neticesinde projelendirilen ve hah hazırda devam eden çizim projesi ile sivil mimari örneklerinin Diyarbakır için önemine değinen Vali Kıraç, Diyarbakır evlerinin ayrı bir sanat eseri olduğunu belirtti.
Vah Kıraç, yazın sıcak günlerinin serinlik kaynağı, kışın soğuk günlerinin güneşle barışık bu yapılarını koruyarak, gelecek kuşaklara aktarmayı kendilerine bir borç bildiklerini ifade ederek benzer projelerin hızla devam edeceği anlattı.
Sayıları giderek azalan geleneksel Diyarbakır evlerinin, iklimin ve kültürel etkilerin sonucunda tasarlanmış mimari yapılar olduğunu belirten Vali Kıraç, malzeme olarak kara bazalt taşın kullanıldığı bu sivil mimari şaheserlerinin Anadolu'nun geleneksel ev mimarisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu ifade etti. Zengin fakir ayrımının bir bakışta yapılamadığı, ancak içeri açılan sokak kapısından girdikten sonra bu durumun fark edilebildiği ender bir tasarıma sahip, kültürel anlamdaki zenginliğin göstergesi evlere gereken önemin verilmesinin Diyarbakır için yapacakları hayati vazifelerden biri olduğunu sözlerine ekledi.
Güneydoğu Güncel Gazetesi