İhale

Şeker fabrikasına arsa devrinde usulsüzlük iddiası!

Alim Işık, Kütahya Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi sürecinde lojmanların bulunduğu arsanın fabrikanın yeni sahiplerine usulsüz devredildiğini iddia etti

MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık, Kütahya Şeker Fabrikasının özelleştirilmesi sürecinde lojmanların bulunduğu arsanın tapu kayıtlarında tahrifat yapılarak fabrikanın yeni sahiplerine usulsüz devredildiğini iddia ederek, "Cumhuriyet Başsavcısı bu konuyla ilgilenmektedir, kamu adına bu davayı açacaktır. Bundan sonrası yargının ve devletin diğer makamlarının görevidir" dedi.

Işık, MHP Kütahya İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Kütahya Şeker Fabrikasının, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş bünyesindeyken 2004 yılında özelleştirilerek, Torunlar ve Kiler gruplarına verildiğini anımsattı. Türkiye Şeker Fabrikası A.Ş. mülkiyetindeki Gaybiefendi Mahallesi'nde, üzerinde lojmanlar bulunan 112 bin 907 metrekare arsanın, "dönemin Kütahya Tapu Sicil Müdürü Adil Altuğ tarafından 20 Mayıs 2005'te tapu kayıtlarında tahrifat yapılarak fabrikanın yeni sahiplerine devredildiğini" öne süren Işık, şöyle konuştu:

"Bazı yazışmalar sonucu elde ettiğim belgelere dayanarak söz konusu usulsüzlükle ilgili Kütahya Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundum. Yapılan işlemin idari bir işlem olması gerekçesiyle Başsavcılık, konuyu Valiliğe yönlendirdi. İl İdare Kurulu söz konusu işlemle ilgili tahrifat olduğunu tespit edip, bu işi yapanlar hakkında soruşturma izninin verilmesine karar verdi. Eskişehir Bölge İdare Mahkemesince soruşturmaya yer olmadığı yönünde karar verilmesinin ardından bu iş kapandı."

-KARAR BOZULDU-
Işık, daha sonra konunun takipçisi olduklarını ve "soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın bozulması" talebiyle Eskişehir Bölge İdare Mahkemesine başvuruda bulunduğunu anlattı. Mahkemenin 7 Ocak 2010'da oy birliğiyle verdiği kararla dönemin Tapu Sicil Müdürü Adil Altuğ hakkındaki soruşturma izni verilmemesine ilişkin kararın kaldırıldığını, onun hakkında soruşturma izni verilmesine hükmedildiğini anımsatan Işık, şunları söyledi:
"Şimdi soruyorum; emekli olmuş Tapu Sicil Müdürü, Kütahya Şeker Fabrikasının lojmanlarında kalmış mıdır, kaldıysa hangi tarihler arasında ne kadar süreyle kalmıştır? Torunlar ve Kiler gruplarının temsilcileri ona bir araç
tahsis etmiş ya da almış mıdır? O dönemde milletimin vekilleri ve milletin hakkını korumaktan sorumlu yetkililer, bu özelleştirmeyle ilgili herhangi bir müdahalede bulunmuşlar mıdır ya da tapu tahrifatına sessiz kalmışlar mıdır?
Bunların cevabını muhatabım olan yetkililerden kamuoyuna açıklamalarını istiyorum."

Işık, tapu kayıt defterinin ilgili sayfasının fotokopisini basın mensuplarına göstererek, 20 Mayıs 2005 tarihli bu kayıtta "Malikin adı ve soyadı" bölümünde Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. ibaresinin üzerinin çizilip yerine Kütahya Şeker Fabrikası A.Ş. yazıldığını, "Edinme sebebi satış bedeli" yerine ise "tashih" yazıldığını savundu.
Arsa devri için Özelleştirme İdaresi Başkanlığının herhangi bir talepte bulunmadığını dile getiren Işık, "Devletin resmi belgesi gösteriyor ki, bu malın sahibi devlettir, millettir, ancak tahrifat yapılarak hiçbir kanuni gerekçe
olmaksızın fabrikanın yeni sahiplerine devredilmiştir. Cumhuriyet Başsavcısı bu konuyla ilgilenmektedir, kamu adına bu davayı açacaktır. Bundan sonrası yargının ve devletin diğer makamlarının görevidir" diye konuştu.
AA