Şeker fiyatlarındaki uçuştan sonra gelen bomba adım! Resmen yasaklandı
Türkiye'de şeker fiyatları son bir ayda gözle görülür şekilde arttı. Marketlerde satılan 5 kilogramlık Türk Şeker paketlerinin fiyatı 125 lirayı gördü. Hükümet 400 bin ton şeker ithalatı için düğmeye bastı ama gelen yasak kararı duyanları şoke etti. "ŞEKERİN TONU 750 DOLARDAN AŞAĞI OLMAZ" Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “1996’dan bugüne kadar şeker ithalatı yapılmıyordu
Tarım ve Orman Bakanlığı, piyasa dengelerinin sağlanması ve spekülasyonların önlenmesi amacıyla şekerli mamul üreten imalatçılara kontenjan dahilinde şeker ithalatı yetkisi vermek için çalışma başlattığını açıkladı.
"ŞEKERİN TONU 750 DOLARDAN AŞAĞI OLMAZ"
Şeker-İş Sendikası Başkanı İsa Gök, “1996’dan bugüne kadar şeker ithalatı yapılmıyordu. Dünyada şeker fiyatları yüksek. Tonu 750 (12 bin 225 lira) dolardan aşağı limanımıza gelemeyecek. İthalat izni kesinlikle özel şirketlere verilmemeli. Dünya borsa fiyatları düştüğünde içeriye girecek şeker miktarını kimse bilemez" dedi.
Hükümet 400 bin ton şeker ithalatı için düğmeye bastı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan karara göre, 400 bin ton kamış veya şeker pancarı ithalatında gümrük vergisi ve varsa ek mali yükümlülükler sıfır olarak uygulanacak. Karar kapsamında düzenlenen ithal lisansları 15 Ekim 2022 tarihine kadar geçerli olacak. Karar çerçevesinde tespit edilen tarife kontenjanının dağıtım yöntemi ile başvuru ve kullanım usul ve esasları Ticaret Bakanlığınca yayımlanacak tebliğle belirlenecek. Tarife kontenjan çerçevesinde ithal edilecek şekerden gümrük vergisi alınmayacak.
Hükümetin 400 bin ton şeker ithalatına açık çek vermesi ve ithalatçıdan vergi alınmayacağını açıklaması kafaları karıştırdı zira Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Gizligider "Türkiye'nin şeker, buğday ve et stoklarında eksik yok fazla var" açıklaması yapmıştı.
Gizligider, "Basında zaman zaman estirilemeye çalışılan, ulusal kanalların da uzun uzun yer verdikleri haberde, Hindistan’dan buğday ithal ediliyor. Ama bizim kayıtlarımızda böyle bir şey yok. Kaynağını araştırdık ve Hindistan da zaten ihracatı yasaklamış. İstesek alamayız. Şunu açıkça söylüyorum; bizim, buğday noksanımız değil, buğday fazlalığımız var. Bizim, et noksanımız yok, fazlamız var. Bizim, şeker noksanımız yok, fazlamız var" dedi.
"TÜRKİYE'DE ŞEKERİN TONU 1250 DOLAR"
CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, şeker krizinin temel kaynağının Şeker Kanunu olduğunu öne sürdü. Sarıbal, "Derhal dünya borsalarından uygun fiyatla şeker getirilmeli, hem halkımıza hem de sanayiciye dağıtılmalı." dedi.
Şeker fabrikalarının özelleştirildiğini de anımsatan Sarıbal, "Bugün yaşanan şeker sorununun altında Şeker Kanunu, kotalı, sözleşmeli ekim ve şeker fabrikalarının özelleştirilmesi yatıyor." ifadesini kullandı.
Kamunun elinde olan şeker fabrikalarının Türkiye'deki şeker üretiminin yarısını bile karşılayamadığını ileri süren Sarıbal, kooperatifler ve özel sektörün elinde olan fabrikaların yıllık üretilen şekerin yüzde 60'ını karşıladığını söyledi.
Sarıbal, dünya borsalarında şekerin tonunun 550 dolar, Türkiye'de ise 1250 dolar olduğunu dile getirerek, "Büyük bir şeker krizi var. Sanayici şeker bulamamakta, iktidar sadece seyretmekte. Derhal dünya borsalarından uygun fiyatla şeker getirilmeli, hem halkımıza hem de sanayiciye dağıtılmalı." diye konuştu.
HİNDİSTAN ŞEKER İHRACATINI RESMEN YASAKLADI
Hindistan, iç piyasa taleplerinin karşılanabilmesi ve şeker fiyatlarında istikrarının korunması için şeker ihracatını 10 milyon tonla sınırladı.
Yetkililer, halihazırda haziran-ekim döneminde 9 milyon tonluk şeker ihracat anlaşması bulunduğu ve bunun yaklaşık 7,8 milyon tonunun teslim edildiğini açıkladı.
Hindistan geçen haftalarda buğday ihracatına da kısıtlama getirirken şeker ihracatının da 10 milyon tonla sınırlanması kararının dünya genelindeki tarım ürünleri üretimi ve arzının düşmesi nedeniyle ülke içi talep ve fiyat dengesinin korunması amacıyla alındığı kaydediliyor.
Yetkililer, ülkede bu yıl 30 milyon ton şeker üretimi yapılmasının beklendiği ve ülke içi talebin ise yaklaşık 28 milyon tonu bulabileceğini belirtti.
İhracatta kısıtlamanın ardından şeker üreticilerinin gelecek aydan itibaren ihracat için izin başvurusu yapması gerekiyor.
Ülke içi talebin, eylül-kasım dönemi düzenlenecek festivaller nedeniyle artması ön görülüyor.
Hindistan'da şeker fiyatlarında son dönemlerde kayda değer bir artış görülmezken nisanda enflasyonun yüzde 7,8 artmasıyla hükümet benzin, mazot ve kömür gibi bazı kalemlerde vergi indirimine gitti.
Hindistan, Brezilya'nın ardından en fazla şeker üreten ve ihraç eden ülke olarak öne çıkıyor.
Otomobil fiyatlarına gizli zam geldi! Fiyatlar otomatikman bir gecede bakın kaç lira artacak?
Çeyrek ve gram fiyatlarında korkulan oldu! Kuyumcular mecbur kaldı artık yapılmıyor
840 bin küçük esnafa vergi istisnasının ayrıntıları belli oldu
5 litrelik ayçiçek yağında Cuma indirimi yapılacak! 30 lira düşüyor 27 Mayıs fiyat listesi
Kur Korumalı Mevduat Hesabı açanlara vergi avantajı süresi uzatıldı! TBMM'de resmen kabul edildi
Türkiye'de buğday alım fiyatı beklenirken hükümetten sürpriz ihracat hamlesi! Harekete geçildi
Çifçiler TMO'nun buğday alım fiyatını açıklamasını beklerken emsal ücret ortaya çıktı
Hükümetten asgari ücrete Temmuz zammı açıklaması! Maaşlarda yüzde kaç artış olacak?
Değeri altına endekslenecek! Dolara karşı 125 yıllık plan devreye sokulacak |
Doların karşısında en çok değer kazanan para birimi şaşırttı! İlk kez dün gerçekleşti
Buğdaydan sonra şeker de cepleri yakacak! Yasaklama kararı alındı |