Şekerde karne dönemi başladı: Fabrikalar durma noktasına geldi
Piyasada yaşanan şeker sıkıntısı meyve suyu üreten fabrikalar başta olmak üzere tatlı sektöründe makinaları durma noktasına getirdi. Türk Şeker'de karne dönemi başladı. Sanayiciler şeker bulamamaktan ötürü Türk Şeker'e veryansın etti. Şekerleme ve meyve suyu üreten fabrikalar, şeker bulamamaktan dolayı üretimi durdurma noktasına geldi
Türkiye'de ayçiçek yağı sıkıntısından sonra şimdi de şeker kotası sıkıntısı baş gösterdi. Şekerleme ve meyve suyu üreten fabrikalar, şeker bulamamaktan dolayı üretimi durdurma noktasına geldi. Bünyesinde 15 şeker fabrikası bulunan ve Türkiye’de şeker piyasasının yüzde 50’sine hitap eden, kamuya ait Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ. (Türkşeker), fabrikalara sadece ‘haftada bir kamyon’ ürün veriyor. Özel sektör fabrikalarının ise tedarikteki sıkıntıyı ‘fırsat bilip’ 550 liralık bir torba şekerin fiyatını 800 liraya yükselttiği ifade ediliyor.
Dünya gazetesinin haberine göre, Adana ve Sakarya fabrikalarında meyve suyu, gazlı içecek, enerji içeceği, soğuk çay gibi ürünler üreten Oğuz Gıda’nın bağlı olduğu Oğuz Holding Genel Müdürü Osman Nuri Oğuz, şekerleme üreten bütün sanayicilerin şeker bulmakta zorlandığını söyledi. Oğuz, “Pazarın yüzde 50’si Türkşeker’in elinde ve bana haftada sadece 25 ton şeker veriyor, oysa benim aylık tüketimim bin 500 ton” dedi.
TÜRK ŞEKER'İN ELİNDE 450 BİN TON ŞEKER VAR
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’nin ‘yeterli şekerimiz var’ açıklaması yaptığını, Türkşeker’in elinde 450 bin ton şeker olduğunu ancak piyasaya kısıtlı mal verdiğini ifade eden Oğuz, “100 ton şeker istiyoruz, haftada bir araba verebilirim diyor, çok komik. Türkşeker marketleri fonluyor, onlara mal veriyor, fabrikalara ise sınırlıyor. Türkiye’de şeker kullanan tüm üreticilerde üretim durma noktasına geldi” diye konuştu.
"FABRİKADAN ŞEKER DİLENİYORUZ"
İhtiyaçlarını tedarik etmek için özel sektör fabrikalarına yöneldiklerini anlatan Oğuz, “Konya Şeker’i, Çorum Şeker’i arıyoruz, bir araba oradan, bir araba diğerinden dilenci gibi şeker dileniyoruz” ifadesini kullandı. Yaşanan sorun nedeniyle özel sektörün de fiyat yükselttiğini kaydeden Oğuz, şöyle devam etti:
ŞEKERDE KARNE DÖNEMİ BAŞLADI
“Türkşeker vermeyince, özel sektör de bunu fırsat olarak görüyor, hem çok az mal veriyor hem de her verdiğinde fiyat artırıyor. Piyasada geçen yıl 50 kiloluk bir torba şekerin fiyatı 200 liraydı, 800 liraya geldi. Türkşeker’de fiyat o kadar artmadı, şu anda 550 lira ancak mal vermeyince, özel sektör bunu fırsat bulup 550 liraya sattığı şekeri 800 liraya satıyor ve istediğin kadar alamıyorsun. Haftada bir verelim diyorlar, haftada bir araba yeter mi bir fabrikaya. Adeta reçete ile satıyorlar, şeker de karneye döndü, sanayici karne ile şeker alıyor.
Şeker fiyatları kaç TL? Şeker fiyatları neden yükseliyor? İşte 22 Nisan 2022 şeker fiyat listesi
Şeker karaborsaya düştü! Market raflarında şeker kalmadı! Şeker fiyatları artacak mı?
Denetimler başladı! Ayçicek yağ, şeker, un fiyat etiketleri güncellendi! İşte A101, Migros, Tarım Kredi fiyat listesi...